Sombor.tv

Sombor.tv

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Profesor dr Stojan Berber, somborski njiževnik i lekar, pojavio se pred čitaocima sa novom knjigom „Venac Laze Kostića“. Reč je vencu kojim su somborski građani ovenčali svoga sugrađanina Kostića 1898. godine, a potom Gradska biblioteka u Somboru i Udruženje građana „Ravangradsko proleće“ oživeli venac 2013. godine, 3.juna, na dan kad je Laza 1909. završio pisanje svoje čuvene pesme „Santa Maria dela Salute“. Prvi dobitnik Lazinog Venca bio je pesnik Pero Zubac. U Berberovoj knjizi reč je i o zanimljivostima iz života Laze Kostića, ali i njegovog prijatelja i lekara Radivoja Simonovića, što se posebno odslikava u tri značajna članka: „Laza Kostić i 'San Matere Božije'“, „Laza Kostić na Cetinju“ i „Laza Kostić i Radivoj Simonović (ukrštaj biografija)“.

Rukopis su za štampu preporučili akademik Ljubomir Zuković i književnik David Kecman. Akademik Zuković piše, između ostalog: „Berber je u ovoj knjizi zgrnuo na jedno mesto toliko podataka sa različitih strana da se bolje može razabrati šta je sve na tom ognjištu tinjalo, pucketalo i stvaralački plamsalo. Biće to od velike pomoći svima onima koji se budu analitički bavili poezijom Laze Kostića.“

Izdavači knjige su Kulturni centar „Laza Kostić“ i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“.

Poslanici Narodne skupštine danas bi trebalo da usvoje izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa strože uslove za utvrđivanje tehničke ispravnosti automobila.

Jedna od najvećih novina koju predviđuju izmene Zakona, prema rečima Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, je da svaka stanica za tehnički pregled mora da ima opremu za video nadzor, odnosno za snimanje kompletnog tehničkog pregleda.

- Radionice tehničkih pregleda moraće da imaju i dobru internet vezu sa jedinicom MUP-a, tako da praktično uvodimo "sistem Velikog brata" kada su u pitanju tehnički pregledi - objašnjava Okanović.

Razlog za to je, kako kaže, što su se do sada uverenja o tehničkoj ispravnosti dobijala i bez dovoženja vozila na tehnički pregled.

- Ne možemo da zatvaramo oči i da ne vidimo ono što svi vide. Uočavamo i na ulicama određeni broj vozila za koja se i sami zapitamo "ko je ovo pustio da dobije tehničku ispravnost?" - ukazuje Okanović.

I Vladimir Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP), smatra da uvođenje video nadzora na linijama tehničkog pregleda predstavlja najbitniju promenu za tehničke preglede i smatra da će izmenama Zakona tehnički pregled prvi put posle dvadesetak godina ponovo dobiti na svrsi i važnosti koju je trebalo da ima i do sada.

On objašnjava da video nadzor neće odmah po usvajanju zakona biti obavezan, i da će će u prvoj fazi biti uvedeno fotografisanje tehničkog pregleda, jer, navodi, neće biti lako za kratko vreme iz "nesistema uspostaviti sistem", a vlasnici servisa za tehničke preglede imaće rok od tri godine da primene sve odredbe Zakona.

Naime, kako objašnjava posle usvajanja Zakona biće usvojen i novi Pravilnik o linijama tehničkog pregleda koji će doneti prve veća promene u odnosu na važeći iz 1984.

Kako kaže, automobili su se za tih 30 i nešto godina automobili su se dosta promenili, a dobro je, napominje što Pravilnik predviđa rok od tri godine da se svi prilagode prilagode novim odredbama i kako vozači i linije tehničkog pregleda, ali i radnici na liniji tehničkog pregleda.

Marinković skreće pažnju na to da izmena Zakona definiše i minimalno vreme pregleda vozila na tehičkom pregledu, koje za putničko vozilo iznosi 35 minuta, a za teretno 55-60 minuta.

- To će sprečiti površnost pregleda, ali će napraviti i ravnomernu disperziju po linijama tehničkog pregleda, tako da će sve linije tehničkog pregleda imati dovoljno posla. Nećemo doći u situaciju da jedna linija ima 10.000 pregleda godišnje, a druga 1000 - navodi Marinković.

Izmene zakona uvode sada i obavezu da i putnička vozila starija od 15 godina moraju dva puta godišnje na tehnički pregled.

Zakon iz 2009. godine tu obavezu predvideo je samo za autobuse i teretna vozila, a Marinković kaže da ona u potpunosti ni zaživela u praksi zbog neusvajnja pravilnika koji prate Zakon.

- Sasvim je logično i razumljivo da se starija vozila, koja su više izložena kvaru, češće tehnički pregledaju - rekao je Okanović.

On kaže nije upoznat sa tim da li će cena tehničkog pregleda za vlasnike vozila koji moraju na pregled dva puta godišnje biti prilagođena, a Marinković upućuje na to da će cenu tehničkog pregleda utvrditi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kako minimalnu, tako i maksimalnu.

- Mislim da cena neće biti previsoka, a svakako je u amandmanima dodata i maksimalna cena, baš zbog zaštite prava vozača starijih vozila, a i same države koja dovozi svoja vozila na tehničke preglede - izjavio je Marković.

Dosadašnja cena tehničkog pregleda, kaže on, bila je od 1.500 do 2.000 dinara za putničko, a za teretno dva puta skuplje.

Neke od novina koje donose izmene Zakona su i licenciranje i obuka radnika na linijama kako bi mogli da pregledaju automobile sa novim tehnologijama, kao i centralizacija podataka sa linije tehničkog pregleda i stvaranje baze podataka o svim vozilima u Srbiji koja je bitna za Vladu Srbije i sva njena ministarstva.

Prema Marinkovićevim rečima, izmene Zakona i novi Pravilnik o tehničkim pregledima bazirani su na evropskim pravilima i preporukama - obuka radnika, vreme trajanja pregleda, uspostavljanje baze, nadzora i centralizacije podataka.

Međutim, kako ističe, posle pune primene Pravilnika o tehničkim pregledima 2021. nećemo ni tada u potpunosti biti usklađeni sa evropskim preporukama, već će se tada razmišljati o sledećim fazama, kako bismo, ocenjuje, do 2024. ili 2025. godine bili u potpunosti usklađeni sa evropskim standardima.

Izvor: Blic

Jubilarni 10. Međunarodni festival cveća će biti održan od 24 do 28. aprila 2018.god. u ulici kralja Petra I u Somboru.

Pokrovitelj manifestacije: Skupština grada Sombora, JKP "Prostor", JKP "Zelenilo", TOG SOMBOR, Kafe "Centar", MZ "Venac".

Za dodatne informacije obratite se organizatoru: Dušan Kontić, 064/1640180.

Početkom nedelje održano je Školsko državno prvenstvo u košarci za učenike osnovnih i srednjih škola koje se igralo u Paraćinu, a opštinu Apatin je predstavljala osnovna škola Žarko Zrenjanin. Pored Apatinaca učestvovali su i domaćin Paraćin, Vranje, Kraljevo, Beograd, Leposavić i Kuršumlija.

Članovi ekipe koji su branili boje osnovne škole iz Apatina koje je predvodio profesor Mišo Ćosić uspeli su da u žestokoj konkurenciji osvoje drugo mesto i srebrne medalje, ali ostaje žal jer je utisak da se i u finalu moglo više.

Apatinci su do finala porazili mnoštvo favorita na ovom državnom prvenstvu da bi se u finalu našli oči u oči sa jednom od dve beogradske škole čiji su učenici članovi košarkaški klubova poput Crvene Zvezde, Partizana i FMP-a. Vodili su apatinski učenici 28:27 na tri minuta do kraja i verovali u pobedu ali onda je sa radom prestao semafor i usledila je pauza koja je definitivno više odgovarala Beograđanima koji uspevaju da preokrenu rezultat i na kraju potpomognuti sa nekoliko izgubljenih lopti naši mališana steknu prednost koju čuvaju do kraja za trijumf od 4 poena razlike i pobedu vrednu zlatne medalje.

-Ne mogu da ne budem zadovoljan. Osvojiti drugo mesto u državi je veliki uspeh, ali kada izgubite na ovakav način onda ostaje gorak ukus u ustima jer znate da je malo nedostajalo za osvajanje prvenstva. Ipak ponosan sam na svoje đake jer mislim da ovakvav uspeh u košarci škola do sada nije nikad imala.- kazao je Ćosić.

Koliko je ovo takmičenje bitno pokazao je i dolazak proslavljenog odbojkaša, sada predsednika Saveza za Školski sport Srbije, Željka Tanaskovića. -Imamo veliku poršku ministarstva za sport, a sve je veća podrška i na lokalnom nivou što je veoma bitno da se školski sport ojača jer odatle je potekla većina naših uspešnih sportista. – rekao je Tanasković.

Sve utakmice su se igrale u Sportsko rekreativnom centru “7. juli”.

Izvor: 025info

Konkurs za 1000 prodavaca u Somboru i još 17 gradova širom zemlje, koji je početkom marta raspisala kompanija Lidl Srbija, još uvek je otvoren. Ovaj prvi savremeni diskontni lanac u našoj zemlji, osim na puno, zapošljavaće radnike i na nepuno radno vreme.

Nepuno radno vreme podrazumeva sve situacije u kojima zaposleni radi manje od 36 sati nedeljno.U slučaju Lidla Srbija, postojaće nekoliko opcija za zaposlenje na nepuno radno vreme, raspoređenih u radnu nedelju koja traje 5 dana. Ugovorom na nepuno radno vreme, zaposleni ostvaruje iste benefite kao i kolege na istim pozicijama čija je radna nedelja puna, od 40 sati. Tako, ovi zaposleni imaju jednak broj dana godišnjeg odmora, godina rada donosi punu godinu staža, prijavljeni su na ugovoren iznos plate za koji se uplaćuju srazmerni doprinosi i osiguranja.

Zainteresovani kandidati koji žele da rade u navedenim gradovima, mogu se prijaviti isključivo putem sajta karijera.lidl.rs.Potrebno je da imajuminimum srednju stručnu spremu, dok je iskustvo u radu sa kupcima prednost, ali ne i obavezujući uslov. U skladu saLidlovim jedinstvenim modelom poslovanja,zadaci zaposlenih u prodavnicise ne razdvajaju prema pozicijama, pa prodavciimaju različita zaduženja, od rada na kasi, preko rada u pekari i usluživanja kupaca, do poslova slaganja robe. U sklopu temeljnih priprema za uspešno obavljanje radnih zadataka, Lidl će svim budućim zaposlenima organizovati sveobuhvatnu plaćenu obuku, koja ima za cilj uvođenje u posao i osposobljavanje zaposlenih za rad.

 

Broj odbornika SNS u Skupštini grada Sombora, iz dana u dan je sve veći. Nakon prelaska Aleksandra Markovića, juče je odborničkoj grupi SNS pristupilo još troje odbornika Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Pristupnice su potpisali Nebojša Opačić, šef odborničke grupe, kao i odbornici Mirjana Ivković i Slađana Radin, a u redove SNS-a prešao je i Nikola Pajić, direktor JKP “Čistoća” Sombor.

Poverenik SNS u Somboru Zoran Rus je istakao veliko zadovoljstvo prelaskom novih članova u SNS: “ Novi prelasci još jedna su potvrda ispravnosti politike kao i vrednog i predanog rada svih članova GrO SNS u Somboru, a dokaz za to je i broj odbornika SNS u Skupštini grada Sombora kojih sada ima 39, a siguran sam da će ih biti još i više”, istakao je Zoran Rus, poverenik SNS u Somboru.

Prelaskom gore navedenih članova u SNS, POKS je ostao bez odborničke grupe i sa samo jednim odbornikom u Skupštini grada Sombora.

 

Čini se da kozmetička industrija nikada nije više cvetala, a dame su spremne da izdvoje poslednji novac za kreme i serume za podmlađivanje, kao i brojne estetske operacije.

Dok je starenje sasvim normalan proces, mnoge dame se teško nose sa godinama i sve što one sa sobom donose.

Antiejdž tretmani nikada nisu bili popularniji, te se procenjuje da će do 2021. godine proizvodnja sredstava za usporavanje starenja vredeti čak 216 miliona dolara.

I dok su prvi znaci starenja kod svake osobe različiti, postoji godina kada jednostavno predstajete da izgledate sveže i mlado.

Dok smo u dvadesetim godinama bezbrižni, jer nam je koža još elastična i naš metabolizam brz, tridesete godine donose brojne promene, piše britanski "Miror".

Prema mnogim istraživanjima, baš na "okrugli" 30. rođendan počinjemo da izgledamo starije.

Izvor: B92

Povrtarski proizvod kornišon kod nas je malo zastupljen, a veoma tražen i solidno plaćen, naročito kada je plasman, uglavnom na strano tržište, zagarantovan, a uloženi novac se trostruko vrati.

Proizvodnja industrijskih krastavčića u Srbiji je doskora bila nesiguran posao zbog varljive cene i nestabilnog tržišta, pa je njihov uzgoj u Srbiji zanemarljiv. U poslednjih par godina, ipak, stvari se menjaju zahvaljujući kompanijama iz Nemačke, koje u Srbiji traže sirovinu. Jedna takva, "Karl Kuehne", koja je u Kozarskoj Dubici pre četiri godine počela otkup, a prošle godine i u Sremskoj Mitrovici, traži u užičkom kraju poljoprivrednike koji bi proizvodili kornišone za njene potrebe i u slučaju da nađe potreban broj kooperanata, najavljeno je, u Užicu će otvoriti i otkupni centar. S istim planom ova kompanija se predstavila i u Crvenki, Pančevu i Čačku.

Nemci u Užicu traže bazu proizvođača koji će zbirno imati najmanje dva hektara pod kornišonima, a za sve što se proizvede otkup je zagarantovan.

- Cela proizvodnja bi se slala u Nemačku, gde se radi konzerviranje, a zatim ide u prodaju širom Evrope. Zavisno od podneblja, rasađivanje kreće od 15. maja, kao što je u Sremskoj Mitrovici, a do kraja maja je, na primer, u Zlatiborskom okrugu. Za mesec dana ubiraju se prvi kornišoni - kaže Ljubodrag Pantelić, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice.

Početno ulaganje na 10 ari je 750 evra i ono podrazumeva sadni materijal, pesticide, žice za vezivanje, navodnjavanje, kolje.

- Procena je da na 10 ari prinos bude šest i po tona, moguće i sedam–osam tona, a zarada je između 2.000 do 2.400 evra. Cena je već ugovorena, i to za prvu klasu 65 evrocenti, za drugu 25, a za treću 7,5. PH vrednost zemljišta trebalo bi da bude od 5,8 do 7 – pojašnjava Pantelić.

Naruku ide i činjenica da zapadnjaci insistiraju na holandskoj sorti "kibrian rickvan", koja važi za jednu od boljih i koja je najzastupljenija kod nas.

Dobra okolnost za početnike u ovom poslu je što Nemci afirmišu takozvanu vertikalnu proizvodnju po sistemu špalira sličnom malini, koji ne zahteva dodatno angažovanje radne snage, već samo porodice, kojoj prihod od kornišona može biti solidna dopuna kućnog budžeta.

- Za one koji bi ovo radili kao porodični posao nisu preporučljive velike površine jer iziskuju radnike, samim tim i veće troškove. Ako se proizvodnja svede na manje zasade koje mogu da oberu članovi domaćinstva, tu zarada može biti više nego zadovoljavajuća - objašnjava Milenko Jovanović, jedan od najvećih proizvođača u šabačkom kraju za "Blic".

Masovnija proizvodnja u okolini Šapca počela je pre dve godine i trenutno se 50-ak gazdinstava bavi ovim.

- Potrebe za kornišonima su ogromne i sve što se proizvede se proda posrednicima koji rade za strane kompanije. Berba traje svakodnevno od polovine aprila do prvih jesenjih hladnih dana, potreban je svakodnevni rad, a po jednom dužnom metru špalira se proizvede do 18 kilograma. Kornišoni se raspoređuju u sedam klasa od koje su prve četiri profitabilne. U prvu, najprofitabilniju klasu spadaju krastavčići dužine šest centimetara i zato je veoma bitno brati ih dok su te veličine i ne dozvoliti da prerastu - objašnjava Jovanović, ističući da kornišoni traže samo iole propustljivo zemljište.

Izvor: Blic

Ovih dana je u somborskoj bolnici "Dr Radivoj Simonović", izvršena prva operacijaprotetske zamene zgloba kolena veštačkom protezom. Operativni zahvat je izvršen pod mentorstvom profesora doktora Zorana Baščarevića, direktora Ortopedske klinike "Banjica", a operaciju je izveo tim somborskih lekara.
Ceo postupak operacije obavljen je na Odeljenju za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju somborske bolnice, čime je zaokružen proces koji je trajao gotovo dve godine.

- Ova sredina i hiruški tim su sazreli za operaciju artoplastikom. Ovo je proces kome prethodi višemesečno ili višegodišnje učenje - naveo je prof. dr Zoran Baščarević, koji je po odluci Republičke stručne komisije, bio mentor somborskom hiruškom timu. - Implant kolena je promenio modernu ortopediju. Sve je veći broj ljudi kojima je neophodna ovakva operacija. Potreba za veštačkim kukom i veštačkim kolenom je jednaka. Ovo je dobro postignuće za somborsku bolnicu - kazao je prof.dr. Baščarević. On je istakao da se operacija kuka radi u 36 centara u Srbiji a protetska zamena kolena u samo 16 i dodao da će narednih nekoliko operacija zamene zgloba kolena veštačkom protezom u somborskoj bolnici biti izvršeno pod nadzorom mentora.
Dejan Milinković, hirurg-traumatolog, bio je vodja lekarskog tima koji je izvršio ovu operaciju, i tom prilikom se zahvalio kolegama i načelniku odeljenja na podršci i saradnji u ovom pionirskom zahvatu za koji je priprema trajala dve godine. Pored doktora Svetića i Topića, koji su doktoru Milinkoviću bili stručna podrška prilikom operacije, tu su bili i anesteziolog doktorka Zorić kao i dežurne instrumentarke. Planirano je da se do kraja godine izvede još 12 ovakvih operacija, a narednih godina preko 50 zamena zgloba kolena veštačkom protezom.

Izvor: Radio Apatin

Kada je sagrađen 1984 godine Geronotološki centar u Somboru bio je objekat visoke B kategorije i imao je kapacitet 310 korisnika. Danas јe kapacitet 267 osoba i podeljen je u dve celine u ovom apartmanskog tipa žive 92 penzionerа. Aleksandar Ćirić je imao poseban razlog zbog kojeg je došao u ovaj dom.

Kaže da se za dom odlučio zbog toga što je zamislio takav život:

"Da ništa ne radim, da idem kud hoću i da dođem kad hoću. To je bila poenta. A kuću sam imao tu malo dalje".

Velinka Ćurić u domu je 8, a Ana Kuruc 18 godina. Obe su pronašle smisao život a u ovoj ustanovi.

Kuruc je objasnila čime se bavi: "Šijem, pravim lutke, poklonim u zabavište, šijem mojim unukama, imam sedam praunuka i njima prtavim i pravim ko traži".

"Svi imamo ovako jedan komforan smeštaj. Telefon kakav ko želi da ima. Imamo svoj mir, doktora, idemo redovno kod specijaliste, odvezu nas i vrate.To je za mene ipak neka prednost da ne moram da razmišljam rekla je Velinka .

Zoran Drča, direktor Gerontološkog centra u Somboru kaže da postoji stručni tim na čelu sa socijalnom radnicom, psihologom, radnim terapeutom, medicinskim osobljem. Cenu smeštaja određuje Ministarstvo, a cena zavisi od kategorije soba.

"One se kreću u rasponu od 34 do 54 hiljade dinara u zavisnosti od kategorije i kavadrature smeštaja, da li je korisnik sam ili u apartmanu, i od zdravstvenog stanja i stepena podrške", kaže Drča i dodaje da su u drugom delu sobe višekrevetne i da su tamo smeštena lica kojima treba stalna medecinska nega.

Godine nebrige ostavile su traga, ali rukovodstvo je već počelo sanaciju oštećenih delova zgrade.

U planu su i obimniji zahvati koji ovom mestu treba da vrate stari sjaj.

Izvor: RTV

Potpisnici – Vesna Krstić za sindikat, Aleksandra Perović za PU, za Grad Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice, a prisustvovao je Goran Todorić, načelnik Odeljenja za obrazovanje

Prve izmene i dopune Kolektivnog ugovora PU „Vera Gucunja“ u Somboru, danas (20.03.2018.) su potpisali Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora – ispred Grada, Aleksandra Perović, direktorka Predškolske ustanove „Vera Gucunja“, Sombor za poslodavca i Vesna Krstić, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) PU „Vera Gucunja“, Sombor.

Prve izmene i dopune Kolektivnog ugovora PU „Vera Gucunja“ prethodno je, na 23. sednici, prihvatila Skupština grada Sombora.

Izmene su implicirane stupanjem na snagu Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i lokalne samouprave. Izmenama i dopunama, Kolektivni ugovor PU „Vera Gucunja“ je usaglašen sa gradskim kolektivnim ugovorom.

Izmene se odnose na regulisanje prava zaposlenih po pitanju neplaćenog odsustva, sopstvenih prihoda, nadoknade troškova, solidarnih pomoći, jubilarnih nagrada i sindikalnih pitanja.

Razvoj kontraceptivne pilule za muškarce jedan korak je bliži konačnom proizvodu. Pilula, koja se uzima na dnevnoj bazi kao ona namenjena ženama, "isključuje" testosteron muškaraca i hormone zadužene za proizvodnju spermatozoida.

To bi trebalo da smanji broj spermatozoida na dovoljno nizak nivo da muškarac ne može da oplodi svoju partnerku.

Naučnici su testirali efekte tablete, u periodu od mesec dana, i saopštili da ona ne oštećuje jetru, što je bio najštetniji prateći efekat prethodnih pokušaja stvaranja oralne kontraceptivne pilule za muškarce, piše Dejli mejl.

Tim naučnika sa Unverziteta u Vašingtonu testirao je efekte pilule na grupi od 83 muškarca, starosti između 18 i 50 godina. Posle mesec dana, oni su imali znatno niži nivo testosterna i gonadotropina, hormona neophodnog za proizvodnju sperme (proteinski hormon koji, između ostalog, reguliše seksualni razvoj i reproduktivnu funkciju čoveka).

Iako postoji strah da bi muškaci mogli da zaborave da uzimaju tablete na dnevnoj bazi, naučnici se nadaju da će dugotrajniji efekat nove piplule na njih delovati povoljnije, budući da neće morati da je uzimaju dva puta dnevno, kao što je to bio slučaj sa prethodnim pokušajima.

"Razvili smo pilulu koja je bezbedna i efikasna u blokiranju testosterona muškaraca i proizvodnje gonadotropina, a da pri tome ne stvara nikakve probleme sa jetrom. Uzbudljivo je videti da jedan oralni preparat ima takve efekte", kaže jedan od istraživača doktor Arti Tirumalai.

Dalja ispitavanja bi trebalo da utvrde da li pilula potpuno blokira proizvodnju spermatozoida, kao i na koji način na nju utiče u periodu od tri meseca.

Izvor: B92

U utorak, 20. marta, od 13 sati pa nadalje, na odeljenju Radiologije, Opšte bolnice "Dr. Radivoj Simonović", biće organizovani preventivni pregledi - mamografija. 

Pozivaju se žene od 50 do 69 godina života da se prijave za ovu vrstu pregleda, a potrebno je samo poneti medicinsku dokumentaciju. Ukoliko je ženama rađena mamografija, ponovna snimanje se vrše nakon dve godine. 

U slučaju velikog broja zainteresovanih žena u toku sutrašnjeg dana, svaka od njih će dobiti termin kada mogu doći na pregled. 

Izvor: 025info

U sali za sastanke Upravne zgrade Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u Somboru održana je konferencija za medije povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Ovaj Nacionalni dan se obeležava od 2013. godine i uvršten je u kalendar javnog zdravlja Republike Srbije, a od tada se obeležava uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije. 

Konferenciju je otvorio dr Dragan Rastović, vd direktora Opšte bolnice, koji je naveo da je bolnica bogatija za dva nova aparata, i da je reč o sofisticiranoj opremi najnovije generacije. 

- Iskoristio bih priliku da informišem javnost o skorom potpisivanju ugovora sa Pokrajinskom vladom, odnosno sa Pokrajinskim sekretarom za zdravlje Zoranom Gojkovićem, ugovora o nabavci dva aparata. Radi se o CT aparatu i o kolonoskopu. Ugovor za CT aparat je vredanosti 33 miliona dinara, dok je ugovor o kolonoskopu vredan 9,5 miliona dinara. Radi se o sofisticiranoj opremi, najnovije generacije koje će nam u narednom periodu, nadam se za neka dva - tri meseca, uveliko pomoći u rešavanju dijagnostičkih procedura, terapijski procedura, a na neki način i preventivnih pregleda. 

Prisutnima se obratila i prim. dr Đerđi Šarić koja je otkrila da na godišnjem nivou, na teritoriji opštine Sombor, oko 500 osoba se razboli od različitih oblika karcinoma. 

- Potrebno je da žena tokom cele godine bude motivisana, upoznata, podstaknuta da brine o svom zdravlju. Zato što se u Srbiji godišnje 1600 žena javi sa rakom dojke, a godišnje umre polovina od tog broja. Ako je bolest otkrivena na vreme, tada žena može da bude operisana, lečena i da uspeh lečenja bude velik. 

Izvor: 025info

ponedeljak, 19 mart 2018 00:00

Pikantan pasulj s mlevenim mesom

Sastojci

2 srednje velike glavice luka
3 čena belog luka
2 crvene čili papričice
2 štapa celera u stabljici
4 kašike ulja
700 g mlevene junetine
600 ml supe
konzerva paradajza (850 ml)
600 g crvenog pasulja (iz konzerve)
120 g čedar sira
so, kajenski biber

Priprema

1. Luk i beli luk isecite na kockice, a očišćeni čili naseckajte. Povrćce očistite i operite, celer i papriku isecite na kockice.

2. Zagrevajte deo po deo ulja, u porcijama pržite i meso dok ne počne da se razdvaja na grudvice. Onda u šerpu vratite meso, dodajte 250 ml supe pa kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta dok ne ispari većina tečnosti. Potom umešajte luk, čili, beli luk i celer, i sve zajedno prodinstajte. Dodajte paradajz sa sokom i ostatak supe, poklopite (ostavite malo otvoreno da izlazi para). Pustite da struji oko 40 minuta. Povremeno promešajte.

3. Dobro ocedite pasulj, umešajte ga u čili i kuvajte još oko 20 minuta. Jelo posolite, začinite po ukusu kajenskim biberom i umešajte sir. Poslužite po želji s kiselom pavlakom.

Izvor: Stvar ukusa

utorak, 20 mart 2018 00:00

U Somboru povećan broj razvoda

Brak je očigledno u krizi jer statistika govori da mladi bračni parovi sve češće odlučuju da se razvedu umesto da potraže savet kako da sačuvaju brak. U Somboru je sve više razvoda.

Na teritoriji grada Sombora, tokom 2017. godine, sklopljeno je 428 brakova, a u Osnovnom sudu u Somboru donesene su 264 presude o razvodu. To znači da je svaki drugi brak završen razvodom. Bez obzira što ovaj veliki procenat pokazuje da je brak u krizi, samo 7 do 10 odsto odraslih se javlja dobrovoljno u bračno savetovalište.

"Dođu ovde u savetovalište i obično razgovaraju sa nama na neku od tema. Svaka od razvojnih faza je obeležena nekim specifičnim problemima. Razlozi su mnogobrojni, od materijalnih, psiholoških, personalnih, transgeneracijskih, bilo da je u pitanju odnos sa porodicom, primarnom porodicom, bilo sa suprogom ili supružničkom stranom", kaže Robert Hauck, dipl.psiholog-psihoterapeut.

Psiholozi kažu da se lakše očuvaju brakovi koji su ranije sklopljeni.

"U barku sam 39 godina, iz tog braka imam dvoje dece. Za uspešan brak prvo je potrebna ljubav, razumevanje, tolerancija i razgovor", kaže Marija Marić.

"U svakom braku dođe do nesuglasica i ako ti to držiš u sebi i ne kažeš njemu zašto se ljutiš i zašto se ponašaš tako onda će to vremenom otuđiti jedno od drugog", kaže Marija Vlaškalić koja je 46 godina u braku.

Zbog načina života, sve težih materijalnih uslova, bračni odnosi najviše trpe. A li po svemu sudeći i nedostatak razumevanja i slušanja druge strane su razlozi zbog kojih mladi sve češće odlaze u sudnicu umesto u bračno savetovalište.

Izvor: RTV

Za vikend je odigrano 17. kolo Područne fudbalske lige Sombor, druga utakmica u prolećnom delu takmičenja sezone 2017/2018.

Utakmica u Stanišiću, gde je gostovao „Stari grad“ završena je službenim rezultatom 3:0 za domaćina. Kako saznajemo, gosti iz Bačke Palanke došli su deset minuta pre zakazanog početka meča sa sedam igrača, zbog čega je kasnio i sam početak utakmice. Gostujući igrač je jauknuo i pao na travu čim je sudija svirao početak, a utakmica je prekinuta.

U Liparu je gostovala ekipa „Slavije“ iz Pivnica koja je slavila rezultatom 3:1, a „Hajduk Junior“ je u Tovariševu izgubio od „Vojvodine“ sa 3:0. Loši uslovi nisu sprečili FK „Crvenka“ da osvoji sva tri boda na domaćem terenu. Ovaj tim savladao je ekipu „Rusina“ rezultatom 4:0 golovima Ivića, Kerekeša, Kišjuhasa i Subotića.

„Budućnost“ iz Mladenova izdominirao je kod kuće savladavši „Mladost“ iz Kruščića sa čak 7:0, dok su „Hercegovac“ iz Gajdobre i „Budućnost“ iz Paraga igrali nerešeno 2:2. Ekipa „Krila Krajine“ savladala je „Kulu“ sa 4:0.

FK „Borac“ iz Bačkog Gračaca napustio je takmičenje i svi bodovi osvojeni u mečevima sa njima su obrisani.

Na začelju tabele je i dalje „Stanišić“ sa 44 boda, a prate ga „Crvenka“ sa 35 i „Hajduk junior“ iz Odžaka sa 29 bodova.

Izvor: nasemesto.rs

Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva čuva tradiciju horskog pevanaja koja je u Somboru duža od jednog veka. Okupljaju se nekoliko puta nedeljno, ali na svakoj probi strahuju da bi se privremeno zakrpljen plafon mogao urušiti pod teretom snega i i kiše.

Još gora je situacija u prostoriji u kojoj se čuva bogata arhiva ovog društva.

"Ključni problem je to što je zgrada prastara što u nju do sada nije ništa ulagano. Lokalna zajednica i ima i nema sluha za nas. Ne mogu da kažem da nam ne pomažu baš ni malo, pomažu, ali ova zgrada je ogromna i zahteva jako veliku investiciju", kaže članica hora Jefimija Topalović.

"Entereijer trena da se sredi i onda bi zgrada izgledala pristojno kako i dolikuje udruženju koje čuva takvu tradiciju", kaže Josip Tot, član hora.

"Probe imamo tri puta nedeljno. Kada je jako hladno ostanemo u kaputima i rukavicama , ali meni to se smeta, jer dolazim ovde zbog toga što volim da pevam", kaže Iva Čičovački.

Horisti se okupljaju zato što vole da pevaju, uprkos uslovima u kojima probaju. A plafon koji preti, loša izloacija, grejanje problemi su koje ne mogu sami da reše.

Prostor koji koristi Pevačko društvo njihovo je vlasništvo, ali ni jedan konkurs od grada do republike na koji se prijave ne daje novac za građevinske radove.

"To naš njaveći problem, što znači da mi sve finansiramo iz članarine, a to je malo sredstava da bi se uradili bilo kakvi građevinski zahvati", kaže dirigent hora Milan Radišić.

Procene su da bi kompletna rekonstrukcija koštala minimum 250.000 evra. Projekat postoji, ali i njega treba platiti i to 10.000 evra. A rekonstrukcija podrazumeva otvaranje prostora Pevačkog društva za mnoge aktivnosti.

"Pevačko društvo je gradsko pevačko društvo i u tom smislu sve škole bi mogle da koriste naše prostorije. Dvorište bi moglo da bude letnja scena, a koristila bi je susedna osnovna škola, kulturni centar i druge institucije grada Sombora", kaže Radišić.

Osim mešovitog hora u Pevačkom društvu su i Dečiji hor "Šareni vokali" i vokalni satav "Quinta Divina".

Deo problema Pevačko društva bio bi rešen da im je vraćen prednji deo zgrade oduzet tokom nacionalizacije. Sudski spor oko toga još je u toku i predmet je na Apelacionom sudu.

Izvor: RTV

ponedeljak, 19 mart 2018 00:00

Protekle nedelje samo dve saobraćajke

Tokom prethodne nedelje, na podrućju Policijske uprave u Somboru, evidentirano je sa dve saobraćajne nezgode. U saobraćajnim nesgodama jedna osoba je zadobila težku i dve osobe laka telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržano je sedam vozača.

Na teritoriji grada Sombor nisu evidentirane saobraćajne nesreće. Tri vozača su zadržana za voženju pod dejstvom alkohola.Na području opštine Apatin evidencija je jedna saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila teške i dve lake telesne povrede.Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržano je sedam vozača.

Na području opštine Odžaci evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda. Jedan vozač je zadržan za vožnju pod dejstvom alkohola.

U opštinama Kula nisu evidentiranje saobraćajne nezgode. Zgod vožnje pod dejstvom alkohola zadržan je jedan od vozača.

Napisano je 76 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 585 kršenja zakona.

U poslednjih 12 meseci srpski dinar je ojačao prema evru 4,7 odsto, a u odnosu na američki dolar celih 20 odsto što je plasiralo dinar na poziciju druge valute u svetu po rastu vrednosti u odnosu na dolar u poslednjih godinu dana, preneo je Blumberg.

Povodom ove vesti oglasila se i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavom za televiziju da je to „priznanje s obzirom da sam 2012. kada sam došla u Narodnu banku zatekla dinar kao četvrtu najgoru valutu u konkurenciji 178 zemalja“. Inače, u tom trenutku, 6. avgusta 2012. godine jedan evro vredeo je 118,5676 dinara.

U pomenutom tekstu Blumberga radi se pre svega o tome da srpske obveznice i to dinarske trenutno daju najveći prinos od svih rastućih ekonomija. Kako se navodi, Srbija je jedna od retkih zemalja u istočnoj Evropi koja uopšte daje pozitivan realni prinos na državne hartije od vrednosti. Razlog tome je ne samo to što su kamatne stope na obveznice pozitivne, već i to što investitori zarađuju i na kursnim razlikama.

Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, podseća da je visok prinos odlična stvar za investitore, ali ne i za onoga koji plaća kamatu.

„Da je prinos manji bilo bi bolje za Srbiju. Investitori u državne obveznice unose evre za koje kupuju dinare kojima kupuju obveznice. Posle pored kamate zarađuju i na tome što dobiju više evra za dinare kada izlaze iz obveznica. Pohvale jačanja kursa dinara su površne, ne ulaze u uzroke niti u posledice toga po ekonomiju. Takođe, govori se o nekakvoj stabilnosti dinara, a u stvari imamo situaciju da je dinar jedna od valuta koja najviše jača prema evru i posebno dolaru tako da to nije stabilno“, objašnjava on.

Uzroci jačanja dinara u odnosu na evro prema njegovim rečima su zajednički za skoro sve zemlje centralne i Istočne Evrope, a to je velika ponuda evra od strane Evropske centralne banke, tako da sve valute u regionu osim rumunskog leja dobijaju na vrednosti. Drugi razlog je što je istovremeno sa velikom ponudom evra, Srbija u prošloj godini ostvarila fiskalni suficit, što faktički znači povlačenje dinara iz opticaja.

„Pravi fundamentalni razlozi za jačanje valute bi bili recimo veći rast produktivnosti u Srbiji nego u evrozoni ili trgovinski suficit u razmeni, ali nijedno od toga nije slučaj“, ocenjuje on.

Istovremeno aprecijacija (jačanje) dinara ostavlja i posledice po ekonomiju. Arsić napominje da se time podstiče rast uvoza, dok se destimuliše izvoz.

„U 2017. godini imali smo ubrzanje rasta uvoza. Delom je to posledica poskupljenja energenata i lošije poljoprivredne godine, ali delom se odnosi i na jačanje dinara jer imamo rast uvoza i potrošnih dobara. Dugoročno to može destimulisati naš izvoz. Istina je da to ne pogađa strane firme koje izvoze iz Srbije, ali mi imamo i na hiljade malih i srednjih preduzeća koje posluju sa malim maržama i na ivici rentabilnosti i jačanje dinara ih čini manje konkurentnim. S druge strane uvozna roba je sve isplativija što utiče na usporavanje domaće proizvodnje, pa i zaposlenosti“, kaže on.

Za bankare jači dinar je lepa vest. Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka ističe da je dinar u dužem periodu stabilan što je posledica politike NBS poslednjih 10, a posebno u poslednjih pet godina.

„Svi investitori koji hoće da rade regularno i da planiraju poslovanje očekuju stabilnost i cena i kursa. Takođe svi koji imaju kredite indeksirane u stranoj valuti sada trljaju ruke. U režimu deviznog kursa kakav vodimo moguć je i rast i pad, a tržišni uslovi su sada takvi da je ponuda veća od tražnje i da kurs evra pada. Koliko će ovo da traje teško je predvideti“, rekao je Dugalić uz komentar da su visoke stope prinosa na obveznice verovatno i jedan od razloga zašto je velika ponuda deviza koji se menjaju za dinare nakon što je NBS spustila referentnu kamatnu stopu na 3,25 odsto pre nekoliko dana.

Narodna banka Srbije je tokom 2017. godine bila neto kupac evra na deviznom međudeviznom tržištu u iznosu od 725 miliona evra. Međutim, u četvrtom tromesečju 2017. je prodala 285 miliona evra i istovremeno kupila 245 miliona evra. Zatim je u januaru prodala 180 miliona evra, da bi u februaru kupila isto toliko evra na tržištu.

Inače najveći pritisak na kurs je tokom prošle godine dolazio od priliva stranih direktnih investicija koje su u bruto iznosu dostigle 2,55 milijardi evra, što je svakako pozitivno. Takođe, tokom prošle godine imali smo neto odliv po osnovu portfolio investicija u vrednosti 827 miliona evra, a najviše zato što je 570 miliona evra isplaćeno nerezidentima na ime dospelih evroobveznica.

Uprava za javni dug je u martu emitovala petogodišnje i desetogodišnje dinarske državne obveznice. Desetogodišnje hartije prodate su sa godišnjom kamatnom stopom od 5,875 odsto (i prinosom od 5,2 odsto), dok su petogodišnje obveznice prodate.

Privlačenje špekulativnog kapitala

Dejan Šoškić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i bivši guverner NBS napominje da jak dinar kratkoročno svima odgovara i NBS zbog obaranja inflacije i državi zbog boljih pokazatelja zaduženosti prema BDP-u.

„Kratkoročne koristi ne mogu opravdati štetu koja time nastaje. Slanje ovakvih poruka u svet i visoki prinosi na državne hartije privlače kratkoročni špekulativni kapital, a on dodatno jača dinar. Tako se pravi mehur, kao što smo imali 2007. i 2008. koji se izduvao 2010. godine kada je kratkom roku evro skočio sa 78 na 107 dinara“, podseća Šoškić.

Izvor: Danas

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da radi na utvrđivanju krivične odgovornosti više javnih ličnosti – protivnika vakcinacije dece.

Kako se navodi u saopštenju, Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT), odeljenje za visokotehnološki kriminal postupa u pravcu utvrđivanja krivične odgovornosti više javnih ličnosti protivnika vakcinacije dece.

Oni su predmet obrade i procesuiranja Odeljenja koje vrši provere navedenog činjeničnog stanja i prikuplja potrebne dokaze i dokumentaciju kako bi na adekvatan način i u potpunosti pretkrivični postupak bio sproveden i okončan, saopštilo je VJT.

Ni u ovom kao ni u bilo kom drugom predmetu neće biti ustupaka niti izuzetaka u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti i krivičnog gonjenja onih lica koja su izvršila neko krivično delo.

Nakon što budu prikupljeni svi relavantni dokazi i sprovedene i druge procesne radnje tužilaštvo će blagovremeno o tome obavestiti javnost, rečeno je u saopštenju.

Izvor: Danas

Sneg koji je u Somboru i okolini počeo da pada oko 22 sata u nedelju (18.03.) uveče i do jutarnjih sati stvorio nanos od 8 cm, nije priredio veće probleme u odvijanju saobraćaja i svakodnevnom životu građana, zahvaljujući ponajpre, pravovremenoj intervenciji gradske zimske službe.

Tzv. velika zimska služba otpočela je intervenciju u nedelju nešto pre ponoći i do 4 sata ujutro očišćeni su i posoljeni putni opravci I prioriteta, kao i gradske ulice I i II prioriteta, i to u dva navrata, tako da su putevi i ulice u gradu i kroz grad bili prohodni sve vreme. Tokom intervencije po ulicama je posuto oko 17 tona soli.

Mala zimska služba je otpočela sa intervencijom u ponedeljak (19.03.) u 4 sata ujutro, i do 8 sati je sve u njenoj nadležnosti bilo očišćeno. Čišćeni su i soljeni centar grada: Ulica Kralja Petra I, Trg Cara Uroša, biciklističke staze prema Nenadiću, na vencima, Apatinskom putu, potom i pešačke staze na Prvomajskom bulevaru, u Ulici Slaviše Vajnera Čiče, Gruje Dedića, Staparski put, Sportska, kao i šetalište na Štrandu. Mala zimska služba je čistila i parkinge u gradu.

 

U nedelju 18. marata održan je treći ''Kiš Duna maraton'' u mađarskom mestu Rackeve koje se nalazi 40 kilometara južno od Budimpešte. Nevreme praćeno snegom koje je zahvatilo ovaj deo Mađarske u mnogome je otežalo uslove za trčanje jer je trasa bila prekrivena snegom i blatom sa temperaturom ispod nultog podeoka. Teški vremenski uslovi nisu sprečili da se održe planirane trke na kojima su učešće uzeli i članovi Atletsko rekreativnog kluba ''Somaraton'' Sombor.

Nakon prošlonedelje pobede na Novosadskom krosu, Tijana Kabić je istrčala novu pobedu i to u najtežoj disciplini – maratonu. Tijani je bilo potrebno 3 sata i 27 minuta, po veoma zahtevnom terenu, za prvo mesto u ženskoj konkukrenciji. Četrdeset dva kilometra istrčao je i Damir Marković koji je sa 3 sata i 22 minuta zauzeo šesto mesto u generalnom plasmanu od 90 maratonaca koji su uspeli da završe trku.

Upola kraću polumaratonsku distancu u dužini od 21 kilometra istrčali su Ilija Zvekanov zauzevši solidno 25 mesto od 150 finišera, kao i Tamara Rnjak kao četvrti član somaratonske ekspedicije.

Takođe u nedelju, ali u Kruševcu održan je 3. Kruševački polumaraton koji je bio i prvenstvo Republike Srbije u polumaratonu. Učesnik državnog prvenstva bio je i somborac Milan Kovačić koji je uspešno istrčao 21 kilometar.

Iz štampe se pojavila šesta knjiga Nade Dušanić pod nazivom „Cena straha“, objavljena u izdanju Kulturnog centra Laza Kostić uz podršku Grada Sombora i novog rukovodstva Gradske biblioteke Karlo Bijelicki.

Roman je pokušaj predstavljanja senzibiliteta, načina mišljenja i ophođenja predratnog građanskog sloja u Beogradu, kao i života na kaštelu i salašima u okolini Sombora i u samom gradu Somboru. Radnja se završava u sumrak, 5. aprila 1941. godine nagoveštavajući dugu noć stradanja i patnje nazvanu Drugi svetski rat.

Prema rečima recenzenta prof. dr Vladislave Gordić Petković, „Cena straha je roman sa mnogo tajni, teško razumljivih i izgovorivih. U njemu se prepliću tajne porekla, tajne identiteta, tajne opredeljenja; u romanu niko od protagonista nije ono za šta se predstavlja, jer ničije namere i stremljenja nisu do tančina objašnjeni niti do kraja razotkriveni. Tajne junaci čuvaju od sebe samih i od poretka koji se sablasno ljulja, a za tajne koje se čine nedvosmisleno intimne i lične ispostaviće se da su strateške i političke.“

I na kraju jedan kratak pogled među stranice romana, reakcija glavnog junaka Alekse Laloševa na tekst u novinama o formiranju Banovine Hrvatske iz avgusta 1939. godine: “Šta je ovo? Oni stvarno hoće da dele Vojvodinu? A tek Bosnu? Po kom principu? Katolici u Banovinu Hrvatsku, a pravoslavci u Srpsku. A hrišćani? Šta ćete sa onima koji se osećaju jednostavno kao hrišćani, gospodo? Njih ćete lavovima, je li tako? Neće biti prvi put.”

Mnogi ne žele da uđu u neki javni WC zbog straha od bakterija. Ipak, iako se većina ljudi boji da se najveći broj bakterija nalazi unutar WC šolje, činjenica je i da se one nalaze i svuda okolo.

Istraživanje iz 1975. godine, čije rezultate je objavio časopis Journal Applied Microbiology, pokazalo je da bakterije ostaju na površini wc šolje i satima nakon ispiranja.

Međutim, ono što zabrinjava je da se puštanjem vode iz vodokotlića, bakterije raspršuju okolo. Kako bismo to sprečili, treba spustiti poklopac pre ispiranja, a potom ga i očistiti.

Nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Leeds pokazalo je da se bakterije "šire" i oko 25 centimetara u visinu nakon ispiranja, a preživeće i do 90 minuta nakon ispiranja vode, piše Večernji list.

Izvor: N1

Strana 1 od 452

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

No result...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top