Na današnji dan

17. oktobar - Dogodilo se na današnji dan

1797. U italijanskom mestu Kampoformio potpisan mirovni ugovor Austrije i Francuske. Ukinuta Mletačka Republika, Francuska dobila mletačke posede u Albaniji i ostrva u Jonskom moru, Austrija Veneciju, Istru, Kvarner, Dalmaciju i Boku kotorsku.

1803. Rođen mađarski političar Ferenc Deak, nacionalni lider od 1861. Nije prihvatao revolucionarni pristup Lajoša Košuta u rešavanju odnosa Austrije i Mađarske. 1865. objavio projekat o dualističkoj Habsburškoj monarhiji. Austro-ugarskom nagodbom izgubio na popularnosti, zamerano mu na popustljivosti prema Austriji.

1849. U Parizu umro poljski kompozitor i pijanista Frederik Šopen, tvorac poljskog nacionalnog muzičkog izraza, jedan od najpopularnijih kompozitora muzičkog romantizma.

1854. Tokom Krimskog rata, britanske, francuske i turske trupe počele opsadu Sevastopolja i posle 11 meseci zauzele najznačajniju luku ruske crnomorske flote. Mirovnim sporazumom u martu 1856. razoren grad vraćen Rusiji.

1855. Englez Henri Besemer patentirao postupak za preradu sirovog gvožđa u čelik.

1912. Srbija i Bugarska, devet dana posle Crne Gore, objavile rat Turskoj, 18. oktobra pridružila im se Grčka i počeo Prvi balkanski rat. Za manje od mesec dana oslobođen gotovo ceo Balkan, rat završen primirjem 3. decembra. Mirovni ugovor kojim se Turska odrekla gotovo svih poseda u Evropi potpisan u Londonu 13. maja 1913.

1915. Rođen američki dramski pisac Artur Miler. Istupio protiv nasilja vlasti u vreme makartizma. Jedno vreme bio u braku s glumicom Merilin Monro.

1919. Rođen kineski političar Džao Cijang. Kao premijer, 1980. počeo ekonomske reforme u Kini, 1987. nasledio Hua Jaobanga na čelu Komunističke partije Kine. Smenjen 1989. tokom političke krize izazvane prodemokratskim studentskim demonstracijama.

1920. Umro američki novinar Džon Rid, čija se dela "Deset dana koji su potresli svet" i "Crvena Rusija" smatraju najboljom hronikom Oktobarske revolucije. Sahranjen u Moskvi, pod zidinama Kremlja.

1931. Al Kapone osuđen na 11 godina zatvora zbog izbegavanja plaćanja poreza.

1945. Pukovnik Huan Peron izvršio državni udar i došao na čelo Argentine.

1972. U Beogradu umro srpski princ Đorđe Karađorđević, stariji sin kralja Petra I. Odrekao se prava na presto i posvetio vojničkoj karijeri. Odbio da se 1941. pridruži Vladi i kralju u izbeglištvu, potom i nemačku ponudu da se nastani u Belom dvoru.

1973. Arapski proizvođači nafte povećali cene i smanjili proizvodnju nafte kao odgovor na podršku SAD Izraelu u arapsko-izraelskom sukobu. To je izazvalo jednu od najtežih ekonomskih kriza posle Drugog svetskog rata u razvijenim zapadnim zemljama.

1988. Kao odgovor tzv. mitinzima istine koje je organizovalo rukovodstvo Srbije, na Kosovu su počele masovne demonstracije Albanaca.

1989. U zemljotresu koji je pogodio područje San Franciska poginulo 67, povređeno više od 600 ljudi.

1997. Na Kubi sahranjen Ernesto Če Gevara, tri decenije pošto je ubijen u Boliviji. Posmrtni ostaci legendarnog gerilskog vođe položeni u mauzolej u gradu Santa Klara.

1997. U požaru izgorelo Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu.

1998. U Londonu, gde se oporavljao od operacije, uhapšen bivši čileanski diktator Augusto Pinoče. Hapšenje izvršeno na zahtev Španije za izručenje radi suđenja za ubistva stotina španskih državljana tokom njegove diktatorske vladavine. Oslobođen u martu 2000, po povratku u Čile. Apelacioni sud u julu 2001. suspendovao sudski proces, proglasivši ga mentalno nesposobnim.

2001. U Jerusalemu ubijen ministar turizma Izraela Rehavam Zevi, u atentatu koji su izvršili pripadnici Narodnog fronta za oslobođenje Palestine.

2003. Haški tribunal osudio ratnog predsednika opštine Bosanski Šamac Blagoja Simića na 17 godina zatvora, a njegove bliske saradnike Miroslava Tadića i Simu Zarića na osam i šest godina zatvora za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

2005. Umro Ba Đin, jedan od najpoznatijih kineskih pisaca. Pisao o komunistima, nacionalistima i haosu u vreme Kulturne revolucije

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top