Apatin

Potraga za otrovanim životinjama

U intenzivnoj pretrazi terena u okolini sela Svilojevo, kod Apatina, policijski psi proteklih dana pronašli novih 16 leševa otrovanih životinja.

 

Kako navodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i JP „Vojvodinašume“ u detaljnoj pretrazi terena uz pomoć kolega iz Mađarske, ovoga puta radili su sa timom specijalno obučenih pasa tragača.

- Naša organizacija vodi projekat za zaštitu orla krstaša, pa smo odgovorili na poziv partnera iz Srbije da dođemo u Svilojevo nakon što je otkrivena otrovana ženka krstaša. Psi tragači su u ovakvim slučajevima potrebni, kako bi se garantovao pronalazak svih izvora trovanja i stradalih životinja na lokalitetu. U Mađarskoj zakon čak dozvoljava pretres objekata bez naloga, ukoliko postoji sumnja da neko poseduje otvore kojim truje u prirodi - kaže Deak Gabor iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Među stradalim životinjama su strogo zaštićene vrste, pet jedinki mišara, dve svrake, osam šakala, jednu lisicu i jednog psa. Na osam loacija pored sela pronađene su životinjske iznutrice i leševi kokoški koji su bili zatrovani, najverovatnije ilegalnim furadanom.

-Opravdano se strahuje da leševa ima još i da su do sada pronađeni leševi samo deo ogromnog i užasnog trovačkog pohoda, koji se godinama dešava oko ovog malog sela u zapadnoj Bačko - kaže Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proućavanje ptica Srbije.

Od početka decembra 2016. zabeleženo je čak sedam slučajeva trovanja divljih životinja širom Srbije. Stručnjaci upozoravaju nekažnjavanje počinilaca predstavlja ogroman problem za stanje životne sredine u Srbiji, kao i realnu pretnju po bezbednost i zdravlje stanovništva.

Izvor: Danas

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top