Apatin

Pravda za Apatince spora ali dostižna: Restitucijom vraćen samo deo imovine

Procesom restitucije u apatinskoj opštini, nekim naslednicima vraćen je samo deo oduzete imovine. Zastupnici porodica koje traže obeštećenje kažu da je saradnja sa Agencijom za restituciju Republike Srbije odlična i pored toga što proces sprovođenja traje duže od očekivanog.

Konfiskovana dedovina počela je da se vraća. Da li će to biti u državnim hartijama od vrednosti ili u zemljištu, porodicama Dombović i Mošorinski nije važno, već samo da višedecenijska nepravda bude ispravljena.

"Dobili smo jedno rešenje, ali i žalbu na rešenje. Proces oko rešavanja žalbe još uvek nije rešen, pa očekujemo da uskoro bude i da rešenje bude konačno pravosnažno. I ako nam je vraćen samo jedan mali deo od imovine koja je tražena, nadamo se da će biti u narednom periodu. Takođe, smatramo da Agencija za restituciju radi korektno svoj posao." - rekao je naslednik Oto Dombović.

"Restitucijom nam je vraćeno oko 18 hektara zemljišta, ali obeštećenje nije konačno. Svakako smo srećni što nam se davno konfiskovana imovina počela vraćati i što je pravda dostižna." - kaže Aleksandar Mošorinski.

U postupku restitucije zakonskim naslednicima bivših vlasnika u Apatinu vraćena su dva poslovna prostora, jedna stambeno – poslovna zgrada, oko sedam hektara šuma i 62 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Naturalna restitucija će trajati koliko bude bilo potrebno da se svi slučajevi reše. Koliko će to dugo trajati zavisi od institucija koje su uključene u proces rešavanja zahteva. Iako se slučajevi sporo rešavaju, do sada smo imali odličnu saradnju sa Agencijom za restituciju." - kaže saradnik u zastupanju slučajeva restitucije Boris Mašić.

Prema podacima koje smo dobili od Agencije za restituciju, od dana stupanja na snagu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju podneto je 157 zahteva, kojima se potražuje oduzeta imovina u Apatinu, dok je u svim naseljejnim mestima apatinske opštine podneto ukupno 277 zahteva.

Izvor: RTV

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top