Kula

„Seveplant“ iz Kule zapošljava 50 radnika

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalni razvoj i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, uručio je ugovor o subvenciji vrednoj 23.701.200,00 dinara direktoru preduzeća Seveplant iz Kule, Nenadu Puriću. „Seveplant“ radi u sastavu holandske kompanije Verbek, a spada u red najvećih proizvođača sadnog materijala u Evropi. Svečanom uručenju je prisustvovao i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj i saradnik „Seveplanta“ Vladan Krtolica.

Nenad Purić se zahvalio Pokrajinskoj vladi na podršci i naveo da će biti zaposleno 50 radnika u ovoj firmi. On je napomenuo da je Opština Kula još 2014. godine prepoznala i podržala Seveplant i bila odličan partner u nameri da se lokalno stanovništvo i region razvija kroz podizanje višegodišnjih zasada voća. On je dodao da je Kula odlično mesto za rasadničarastvo, a da je nedavno na industrjskoj zoni u Kuli izgrađena hladnjača.

Zahvaljujući kvalitetnom sadnom materijalu ova kompanija osvaja domaće i inostrano tržište. „Seveplant“ iz Kule nudi srpskim voćarima sadnicu – uz povoljnije uslove a istog kvaliteta kao što je to u Italiji i Holandiji- Firma proizvodi certifikovani sadni materijal, tako da kupci sa domaćeg tržišta mogu da konkurišu za podsticaj kod pokrajinskih i republičkih organa. Ovo se odnosi na dvogodišnju knip sadnicu jabuke, kruške i drugog voća.

Rasadnik se nalazi između Kule i Crvenke, a prostire se na oko 100 hektara. Proizvodi se na oko 3 miliona sadnica godišnje, a najviše se proizvode sadnice jabuke.

Ovu meru pokrajinska vlada sprovodi prvi put i u koordinaciji sa Razvojnom agencijom Vojvodine, čime definiše jedinstveni prioritet iz svog programa, a to je brži privredni razvoj AP Vojvodine kroz otvaranje novih radnih mesta.

Takođe, ova radna mesta moraju biti zadržana od tri do pet godina nakon realizacije projekta, a isplaćena zarada za novozaposlene radnike najmanje 20 odsto viša u odnosu na minimalnu zaradu u Srbiji.

Sredstva su obezbeđena prvoklasnim bankarskim garancijama, a realizacija projekata biće praćena od strane Razvojne agencije na kvartalnom nivou, dok će se godišnje podnositi izveštaj nezavisnog revizora.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top