Kula

Svima fali jeftin voz

Zahtev da se u Novom Sivcu vrati stajalište, ukinuto novim redom vožnje. Žiteljima uskraćena mogućnost povoljnijeg načina putovanja železnicom

ŽITELjI Novog Sivca, u opštini Kula, ostali su bez železničkog stajališta, koje je na pruzi Sombor-Vrbas postojalo više od jednog veka. Povodom toga upućena je peticija Društvu za železnički prevoz putnika "Srbija voz" da se stajalište ponovo aktivira. Peticiju je potpisalo 548 Sivčana.

Novosivačka stanica ugašena je 10. decembra, kad je stupio na snagu novi red vožnje "Srbija voza", koji će važiti do 8. decembra 2018. godine. Bez ikakvog obrazloženja, Novi Sivac je izbrisan sa spiska stajališta na kojima vozovi preuzimaju i iskrcavaju putnike.

Sivac, selo sa oko 8.000 stanovnika, podeljeno je na Stari i Novi Sivac, sa približno jednakim brojem žitelja. Zatvaranjem stajališta u Novom Sivcu, stanovnici ovog dela sela prinuđeni su da koriste glavnu stanicu u Starom Sivcu, koja im je udaljena četiri kilometra.

- Ukidanje stajališta u Novom Sivcu u velikoj meri otežava korišćenje železničkih usluga, koje su višestruko jeftinije od drugih vidova javnog prevoza. Uspostavljanjem direktne linije Sombor - Novi Sad, preko Vrbasa, primećeno je povećanje broja putnika na svim stanicama na ovoj deonici, pogotovo đaka i studenata, pa se gašenjem stajališta praktično uskraćuje mogućnost povoljnijeg načina putovanja - navedeno je u peticiji, koja je prosleđena v. d. generalnog direktora "Srbija voza" Jugoslavu Joviću.

Novosivčani ističu da su stajalište najviše koristili srednjoškolci, kao i ljudi koji su odlazili na preglede i lečenje u bolnice u Somboru i Vrbasu. Učenici ističu da mesečne autobuske karte do škola u ovim gradovima koštaju oko 5.000 dinara, a železničke oko 2.000.

Prikupljanje potpisa za peticiju protiv gašenja stajališta u Novom Sivcu organizovao je Pokret obnove Kraljevine Srbije u Kuli.

- Nekoliko građana Sivca obavestilo nas je da će ova stanica biti ukinuta. Proverili smo to na stanicama u Somboru, Vrbasu i Subotici i odlučili se na delovanje. Postavili smo štand u Sivcu 10. decembra, na dan početka važenja novog reda vožnje, i za jedno prepodne peticiju je potpisalo više od 150 ljudi. Zbog velikog odziva organizovali smo dodatna potpisivanja, i rezultat je podrška više od 500 građana - rekao je sekretar OO POKS Bojan Kovač.

Očekuje se da odgovor iz "Srbija voza" na peticiju stigne posle Božića.

RAMPU NIKO NE SPUŠTA

STAJALIŠTE u Novom Sivcu je ruinirano, ali putnici smatraju da to ne može biti razlog da se ono ugasi, jer bi trebalo da ga urede "Železnice Srbije" i MZ Sivac. Oni ističu da propada i glavna stanica u Sivcu, koja je, uprkos tome što su na relaciji Sombor - Vrbas uvedeni novi dizel-motorni vozovi, ostala bez ijednog radnika, otpuštanjem uz otpremnine ili premeštanjem u Suboticu. A na stanici je, kažu, ostala rampa na pružnom prelazu, koju više niko ne spušta!

Izvor: Novosti.rs

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top