Odžaci

Dvadesetogodišnja Ratkovčanka ponela časni krst u Odžacima

Blizu pedeset učesnika bilo je ove godine u bogojavljenskom plivanju u Odžacima. Časni krst je pripao jedinoj ženi među njima, dvadesetogodišnjoj Gordani Stojanović iz Ratkova.

- Oduvek mi je bila želja da plivam za časni krst i to me je motivisalo da skočim u hladnu vodu – kazala je Gordana nakon plivanja.

Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika kojim se obeležava Hristovo krštenje na reci Jordan, širom Srbije obeležen je plivanjem za časni krst.

Po drugi put je plivanje održano na odžačkom bazenu u organizaciji sportskog udruženja “Plavi delfin”.

U odnosu na lane prijavio se duplo veći broj učesnika, blizu pedeset, po čemu je ove godine ta manifestacija u Odžacima bila jedna od najmasovnijih u Vojvodini, a pored bazena plivače je bodrilo nekoliko stotina građana.

Glavni organizator plivanja za časni krst, profesor sporta i fizičkog vaspitanja Marko Ignjatović, zadovoljan je velikim brojem učesnika. Prema njegovim rečima, svi prijavljeni su uspešno prošli obavezni lekarski pregled.

Mogli su učestvovati samo oni koji su fizički spremni i jaki u veri, što su i pokazali ulaskom u hladnu vodu.

- Drago mi je što i sami učesnici nisu shvatili ovo kao neko takmičenje, nije bitno ko je pobednik, svi smo mi ovde pobednici. Cilj manifestacije je da očuvamo tradiciju plivanja za časni bogojavljenski krst i mi ćemo se kao organizatori truditi da se ovo održi i narednih godina, svake godine na jednom višem nivou – ističe Ignjatović.

Za časni krst su plivali učesnici iz Odžaka i drugih opština i gradova u Vojvodini, kao i Beograda, ali i iz susedne Hrvatske.

- Po prvi put u Odžacima plivam za časni krst na nagovor Marka Ignjatovića. Dolazim iz Bukovca, inače sam rvač i ovo nije moj sport, ali sam dao svoj maksimum i drago mi je što sam mogao da učestvujem na ovako masovnoj i dobro organizovanoj manifestaciji – kaže Nemanja Pavlović koji je i reprezentativac Srbije u rvanju.

Plivanju za časni krst prisustvovala je predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković.

Pored lokalne samouprave i drugih koji su pomogli organizaciju manifestacije, pokrovitelj bogojavljenskog plivanja u Odžacima bila je i kompanija “Keel” iz Beograda, poznati proizvođač sportske opreme za vaterpolo i tehnički sponzor vaterpolo reprezentacije Srbije.

Predstavnik kompanije “Keel”, Nenad Tomić, kaže da mu je bila čast da njegova kompanija podrži manifestaciju u opremi i sa druge strane što je i sam mogao po prvi put da učestvuje u plivanju za časni krst, na poziv organizatora Marka Ignjatovića.

- Veoma nam je drago što smo bili u situaciji da izađemo u susret organizatorima i podržimo ovu manifestaciju. Jedinstveni su Odžaci ove godine što se tiče plivanja za bogojavljenski krst iz razloga što su svi učesnici bili u istim kupaćim gaćama “Keel”. Radi se o srpskom brendu čiji je suvlasnik naš čuveni vaterpolista Andrija Prlainović – rekao je Tomić.

Obeležavanje Bogojavljenja u Odžacima počelo je svetom liturgijom u pravoslavnom Hramu spaljivanja moštiju Svetog Save.

Plivanju za časni krst prethodilo je polaganje zakletve i puštanje belih golubova. Prema hrišćanskom učenju, odmah nakon krštenja u reci Jordan Sveti Duh je u obliku goluba sleteo na rame Isusa Hrista.

Za bezbednost učesnika plivanja za časni krst brinuli su obučeni spasioci, a pored bazena prisutni su bili volonteri Crvenog krsta i ekipa Hitne pomoći.

Izvor: ico.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top