Sombor.tv

Sombor.tv

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sa ukupnom zelenom površinom od 90.000 kvadratnih metara, četiri parka, 121 km dugačkih drvoreda, sa skoro 20.000 stabala, često smo spremni da se pohvalimo time da naš Ravangrad s pravom nosi epitet najzelenijeg grada na ovim prostorima.

To je jedna strana medalje, druga je sadržana u činjenici da sve to zelenilo treba kvalitetno održavati, o čemu svakodnevno brinu radnici istoimenog JKP-a.

Jedan od čestih problema sa kojima se susreću naši sugrađani, samim tim i radnici “Zelenila”, je sve češće urastanje krošnji uličnih drvoreda u električne provodnike na banderama i kvarovi uzrokovani jakim vetrom, kada dolazi do prekida dovoda struje a ponekad i do oštećenja kućnih uređaja i aparata.

“Zelenilo” zbog toga, u sadejstvu sa komunalnom inspekcijom, a po prijavi građana, deluje preventivno: bilo da orezuje ili pak, potpuno uklanja stabla koja predstavljaju potencijalnu opasnost, baš poput ovoga u Ulici Vere Gucunje.

 

 

Rim je uveo časove engleskog i lepog ponašanja za taksiste. Grad je saopštio da će 750 vozača imati osam časova "praktičnog" engleskog, lekcije iz "kulturnog ponašanja" kao i uputstva kako učiniti da se posetoci osećaju dobrodošlo u italijanskoj prestonici.

U zemlji koja mnogo zarađuje od turizma, znanje engleskog i drugih stranih jezika u toj oblasti je često prilično loše.

Ranije ove nedelje, turisti u Rimu su teško nalazili taksi, nevezano za ponašanje vozača.

Gradski taksisti pridružili su se celodnevnom štrajku taksista na nivou cele zemlje, iz protesta zbog konkurencije vozača koji rade po principu Ubera kao i preduzetnika koji su kupili crne kombije, nabavili dozvole i tako voze manje grupe turista.

Izvor: N1

Žene su sekretarke skupština ili zamenice sekretara u više od 50 odsto slučajeva * U 55 opština i gradova broj odbornica je ispod zakonom propisanih vrednosti

Imenovanje Ane Brnabić na mesto prve žene predsednice Vlade Srbije pre nekoliko meseci ocenjeno je kao veliki korak u borbi žena za bolju poziciju u političkom životu, ali već na drugi pogled situacija nije toliko sjajna.

Žene su na vodećim pozicijama u svega četiri ministarstva, u preostalih 16 resora ministri su muškarci. Međutim, slika političkog života u Srbiji još je nepovoljnija na lokalu. Prema analizi koju je uradio Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, a koja je nedavno predstavljena javnosti, od 151 lokalne samouprave žene su u svega 12 na mestu predsednica opština ili gradonačelnica.

- Kada govorimo o političkom životu na regionalnom i lokalnom nivou, primetićemo veću rodnu nejednakost, jer je žena u vrhovima lokalnih vlasti izuzetno malo, a na nekim visokim pozicijama, kao što su gradonačelnice ili predsednice opština, ima ih toliko da ih u dahu možemo nabrojati. Zato je neophodan rad i podrška lokalnim samoupravama kako bi se u gradskim i opštinskim organima u većoj meri integrisale žene - kaže za Danas poverenica za za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Najveća rodna neujednačenost jeste, kako kaže, na najvišim i najnižim pozicijama, u opštinama i gradovima, kao i u mesnim zajednicama i u javnim preduzećima.

Svega 13,2 odsto žena, pokazala je analiza, nalazi se na pozicijama predsednica skupština opština ili gradova. Žene imaju nešto veću šansu da budu imenovane na pozicijama zamenica predsednika opština ili gradonačelnica i na tim mestima ih je nešto više od 16 odsto.

- Međutim, kada govorimo o nekim nižim pozicijama kao što su sekretari skupština ili zamenici sekretara, taj procenat je daleko veći i žene zauzimaju više od 50 odsto tih pozicija. Na mestima odbornica u lokalnim parlamentima, žene su zastupljene u procentu koji je određen zakonskom kvotom. Uprkos tome, u čak 55 opština i gradova, broj odbornica je ispod zakonom propisanih vrednosti. Možda je najdrastičniji podatak koji govori o sastavu saveta mesnih zajednica: na osam muškaraca dolazi jedna žena - napominje Janković.

Slična situacija je i u javnim preduzećima gde je na njihovom čelu oko 16 odsto žena, dok je najbolja situacija u ustanovama obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture, gde su žene na rukovodećim pozicijama u čak 51 odsto slučajeva.

Na pitanje kako uticati na lokalne samouprave da poštuju odredbe zakona Janković kaže da odgovornost snose i političke partije i njihovi lideri, te da bi bilo dobro kada bi se slika rodne ravnopravnosti na republičkom prenela i na lokalni nivo.

- Evo izazova za lokalne lidere, a mi ćemo i ubuduće sprovoditi sve zakonom predviđene mere i aktivnosti kako bi Srbija postala društvo gde bi žene imale jednake šanse da participiraju u političkom životu na svim nivoima vlasti - ističe Janković.

I ove godine, kako kaže naša sagovornica, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je uputio preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti svim lokalnim samoupravama u Srbiji kako bi obezbedile uključivanje i podsticanje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u svim sferama političkog i javnog odlučivanja. Više od 85 odsto, kaže ona, odgovorilo je da u narednom periodu planira mere za unapređenje rodne ravnopravnosti.

- Optimizma radi, navešću dobre primere, poput Sombora, Surdulice, Lučana, Svrljiga, Pećinaca, Vršca, Savskog Venca... Oni drugi, neka ostanu za idući put, ako ništa ne urade po ovom pitanju - naglašava Janković.

Zbog čega je takav odnos žena i muškaraca u političkom životu Janković objašnjava time što je javna sfera donedavno bila prilično zatvorena za žene.

- U isto vreme, i kad se žena nalazi na nekoj javnoj funkciji, nisu retki slučajevi da se suočava sa različitim osporavanjima, komentarima, omalovažavanjima. Primera radi, setite se, ne tako davno pojedini mediji su se bavili izgledom narodnih poslanica, njihovim godinama, suknjama, frizurama, svime osim kompetencijama i stručnostima i na to sam, kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti, više puta upozoravala - ističe Janković.

Žena u politici je glas svih žena
Osim toga, za ulazak u javni i politički život je, kako kaže, često potrebna hrabrost.

- Treba prevazići brojne prepreke, lične dileme i strahove. Zato je potrebno i da žene koje se već nalaze na pozicijama, ohrabre druge žene. Na našoj konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije sam rekla, ali ću ponoviti i za Vaše čitaoce i čitateljke, jer smatram važnim - da je žena u politici više od predstavnika vlasti. Ona je ne samo uzor, već i glas svih onih žena koje, slušajući nju, shvataju da imaju šta da kažu - napominje Brankica Janković.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Danas

petak, 24 novembar 2017 00:00

Napoleon kolač - niko mu nije odoleo

Sastojci

Za kore
400 g putera
2 jaja
150 ml vode
650 g brašna
3 kašike vodke ili konjaka
1 kašika sirćeta
Prstohvat soli

Za kremu
7 žumanaca
6 šolja mleka (1,5 l)
1 ½ – 1 ¼ šolje šećera
1 šolja (250 ml) brašna
1 kašika ekstrakta vanile
150-200 g putera

Priprema

1. Za kore mutite jaja i so pa dodajte hladnu vodu, sirće i vodku. U posebnoj posudi ili u multipraktiku sjedinite brašno i puter, pa sve pomešajte sa smesom od jaja i umesite testo. Testo nemojte previše mesiti da se puter u potpunosti ne bi rastopio. Dovoljno je da postane glatko i kompaktno.
2. Testo zatim podelite na 4 jednaka dela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i spremite u frižider na 1-2 sata.

3. Dok je testo u frižideru napravite kremu. Žumanca mutite sa šećerom i 50 ml od ukupne količine mleka. Dodajte brašno pa sve mutite električnim mikserom ili žicom za mućenje da dobijete glatku smesu bez grudvica pa dodajte još 50 ml mleka.

4. Ostatak mleka stavite u posudu da prokuva, a kad je počelo da vri malo po malo ga sipajte u mešavinu žumanaca i brašna, uspite oko ¾ kipućeg mleka. Jaja i brašno stalno mešajte pa sipajte u posudu sa ostatkom mleka i vratite na šporet da lagano krčka i da se zgusne. Ne prestajte sa mešanjem i ostavite da prokuva 2-3 minuta.

5. Na kraju u kremu sipajte vanila kestrakt, dodajte puter i sve dobro izmešajte. Ako su vam se napravile grudvice mutite kremu mikserom dok je još topla da ih razbijete. Kremu prespite u posebnu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi, na sobnoj temperaturi.

6. Rernu uključite da se greje na 200C, Kore presecite na dva jednaka dela pa jednu po jednu razvaljajte u krug i pecite na okruglom kalupu za torte promera 30 cm okrenutom naopačke, 5-7 minuta tako da dobijete osam kora. Svaku koru dok je još topla uz pomoć kalupa izrežite na pravilan krug, a kao sekač vam može poslužiti i poklopac neke veće šerpe.

7. Kad ste ispekli sve kore, vreme je da sastavite tortu. U kalupu za torte ili na tanjiru na kome ste stavili smo obruč, na dno stavite malo kreme pa stavite jednu koru tako da se zalepi. Preko prve kore stavite otprilike šest kašika kreme, a preko stavite drugu koru i tako dok ne potrošite sav materijal. Kad stavite poslednju, osmu koru, celu tortu premažite ostatkom kreme.

8. Ostatak kora koje su vam ostale od rezanja, izmrvite i time ukrasite vrh i starnice torte pa sve stavite na hlađenje.

Izvor: Stvar ukusa

Grad Sombor je i 2017. godine pristupio sprovođenju projekta „Participativno budžetiranje“ čiji je osnovni cilj da građani svojim predlozima učestvuju u kreiranju budžeta za 2018. godinu.

O sprovedenom prikupljanju predloga i završnom glasanju govorili su Sava Dojić, predsednik Tima za implementaciju projekta „Participativno budžetiranje“ i član Gradskog veća za oblast finansija i privrede i Branislav Svorcan, član Tima i pomoćnik gradonačelnice za oblast kulture i informisanja.

Dojić i Svorcan su podsetili da je u prvom delu sprovođenja projekta dostavljeno 948 upitnika sa 42 predložena projekta.

„Najviše upitnika bilo je sa predlogom rekonstrukcije vrtića u Kljajićevu, čak 565 listića, što znači da su se Kljajićevčani dobro organizovali. Predlog ugrađivanja liftova za osobe sa posebnim potrebama, za majke sa bebama u kolicima i druge osobe, dostavljen je na 220 listića, dok je po broju dostavljenih listića treći predlog rekonstrukcije dečjeg igrališta i parka u ulici Vere Gucunje u Somboru. Ovi predlozi nalaze se i na listiću za finalno glasanje“, kaže Dojić i navodi da je bilo dosta interesantnih predloga građana.

„Predlozi građana su podudarni sa vizijom razvoja grada koju ima Gradska uprava. Izdvojio bih predloge za uređenje biciklističkih staza na više lokacija u gradu, predloge za izgradnju javnih toaleta, postavljanje stalaka od gvožđa za cveće, oglasnih tabli na frekventnim mestima. Kada je reč o biciklističkim stazama mogu da kažem da je počela izrada detaljne regulacije biciklističkih staza u gradu Somboru, posle čega ćemo početi izgradnju, a planirali smo i postavljanje oglasnih tabli na frekventnim mestima. Pojedine predloge, kao što je pitanje vodotornja kod železničke stanice koji predstavlja opasnost za sugrađane i okolinu, grad ne može sam da isfinansira.

Zadovoljni smo odzivom građana i nastojaćemo da realizujemo više projekata, posebno onih koji mogu da se odrade kroz redovnu delatnost javnih komunalnih preduzeća“, istakao je Dojić.

Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice za oblast kulture i informisanja naveo je da je Tim za implementaciju projekta „Participativno budžetiranje“ odlučio da i ove godine omogući da građani glasaju putem flajera i glasačke kutije koja se nalazi u Gradskom uslužnom centru i putem interneta, odnosno obrazca koji je postavljen na zvaničnoj internet stranici grada. Finalno glasanje je počelo 20. novembra i trajaće do 24. novembra, kada ćemo organizovati i glasanje na Trgu Svetog Đorđa u vremenu od 10.00 do 11.00 časova. Na Trgu, prema „Pijaci u lancima“ biće postavljena glasačka kutija sa flajerima“, kazao je Svorcan i pozvao građane da glasaju za jedan od tri predloga u kojima prepoznaju interes ne samo predlagača, već i interes šire zajednice, te da kasnije podrže i prate realizaciju projekata koji dobije najveću podršku.

Za realizaciju projekata u okviru „Participativnog budžetiranja“ biće izdvojeno tri miliona dinara.

Sagledavajući mere aktivne politike zapošljavanja sprovedene tokom 2017. godine Savet za zapošljavanje grada Sombora konstatovao je da su, u okviru programa koje je realizovao i finansirao grad, zaposlena 294 lica.

Za zapošljavanje nezaposlenih lica iz budžeta grada je izdvojeno 103.590.00,00 dinara, a zapošljavanje je ostvareno putem finansiranja programa samozapošljavanja, novog zapošljavanja, stručne prakse, javnih radova u oblasti starih zanata, kao i putem javnih radova preko javnih komunalnih preduzeća. Finansirani su i programi pomoći starim i nepokretnim licima, te poljočuvarska služba.

Programi su realizovani uz tehničku podršku somborske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.
Na sastanku Saveta za zapošljavanje, održanom 17. novembra 2017. godine, koncipirani su i predlozi koji će biti dostavljeni nadležnim organima. Predlozi se odnose na sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja tokom naredne godine, a jedan od predloga jeste da se u budžetu za 2018. godinu, planira veći iznos sredstava za sprovođenje programa novog zapošljavanja.

„Za ovaj program je u 2017. godini bilo najveće interesovanje, odnosno podneto je najviše zahteva, a predložićemo i da se prilikom realizovanja javnih radova više angažuju nezaposlena lica sa sela, kao i da se javni radovi organizuju na području sela“, kaže Sava Dojić, predsednik Saveta i član Gradskog veća za oblast finansija i privrede.

petak, 24 novembar 2017 00:00

Promocija časopisa "Stripolis" u Somboru

Klub ljubitelja stripova Sombor i UG „Centar za prevenciju, edukaciju i bezbednost" priredili su promociju 9. broja časopisa „Stripolis" u maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić" u Somboru.

Vrhunski autori stripa domaće i svetske scene te intervjui sa poznatim ličnostima umetnika i izdavača na preko sto šezdeset bogato opremljenih strana 9. broja „Stripolisa" predstavljeni su Somborcima, ljubiteljima i poštovaocima stripa.

"Stripolis je časopis koji objavljuje internacionalni autorski strip, izdaje se u Zrenjaninu i spada u sam vrh časapisa koji se bave stripom. Iz tih razloga smo odlučili da omogućimo našim sugrađanima da vide ovaj 9. broj, da se upoznaju sa stripovima koji se nalaze u njemu", rekao je Danilo Bogdanović, predsednik Kluba ljubitelja stripa.

Aleksandar Dušanić, somborski strip-teoretičar ukazao je na značaj i veličinu promovisanog časopisa potsetio da je Stipolis „na jednom od najvećih festivala stripa u Ambulemu u Francuskoj bio u najužem krugu za časopis godine tako da zaista imamo jedno vredno delo ispred sebe."

Među autorima stripova, čitaoci 9. broja Stripolisa uživaće u stripovima Džona Kunea, Roberta Dojča, Hao Denga, Loika Godara, Franka Kapriolia i drugih internacionalnih mastora ali i autora stripa sa domaće scene poput Nore Mesaroš.

Branko Đukić, akademski slikar, uredik časopisa je objasnio da "su autori iz nekoliko zemalja sveta i mladi autori iz naše zemlje. U svakom broju objavljujemo intervju ili strip sa autorima koji su bili popularni osamdesetih godina kada je kod nas strip imao najveći zamah".

Nakon održanog strip festivala, festivala fantastike i škole stripa, promocija „Stripolisa" kruna je rada Kluba ljubitelja stripova gde Somborci mogu da kupe i bliže upoznaju 9. broj „Stripolisa".

Izvor: RTV

U petak, 24. novembra, sa početkom u 18 sati, u Narodnoj biblioteci ,,Miodrag Borisavljević'' u Apatinu biće održano književno veče.

U pitanju je veče posvećeno našem velikanu srpske književnosti Isidori Sekulić.

Nastupiće učenici OŠ "Žarko Zrenjanin" koje je za ovu priliku pripremila prof. srpskog jezika i književnosti Vesna Kolarski.

Izvor: 025info

četvrtak, 23 novembar 2017 00:00

Poslovi za tapetare, stolare, krojače...

Firma Modul d.o.o. iz Hrvatske, sa sedištem u Dardi, koja se bavi proizvodnjom kvalitetnog tapaciranog nameštaja zapošljava m/ž:

  • Tapetare,
  • Krojače,
  • Šivače,
  • Stolare

Firma nudi mogućnost napredovanja, stalnog zaposlenja, te konkurentna primanja.

Prednost imaju osobe sa hrvatskim pasošem.

Ukoliko ste vredni, želite raditi i razvijati se prijavite se putem telefona: 00385 31 740301 ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

MODUL D.O.O.

četvrtak, 23 novembar 2017 00:00

Filmski karavan "Uhvati film"

Kulturni centar "Laza Kostić" Sombor u saradnji sa Pokretom malih ljudi Srbije i uz podršku Grada Sombora, organizuje gostovanje filmskog karavana "Uhvati film". Program će biti održan u ponedeljak, 27. novembra, u Maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 18h.

Filmski karavan "Uhvati film" podrazumeva revije nagrađenih filmova sa međunarodnog filmskog festivala istog naziva ("Uhvati film"), koji se održava od 2003. godine u Novom Sadu, od 2011. u Rijeci, a od ove godine i u Banja Luci.

Somborci će imati priliku da pogledaju filmove o ljubavi, porodičnim odnosima i podršci, umetnosti, kao i samostalnosti i specifičnosti položaja žena sa invaliditetom.

Ovo je prvi u nizu programa kojima će biti obeleženi "Dani Kulturnog centra".

 

 

četvrtak, 23 novembar 2017 00:00

Ovde su cigarete najskuplje u Evropi

Više od 32 odsto ekonomije BiH kao i više od 40 odsto tržišta duvanskih proizvoda u BiH je u sivoj zoni.

Cene cigareta prema platežnoj moći najviše su u Evropi, zbog čega je potrebno hitno promeniti Zakon o akcizama BiH, rečeno je na okruglom stolu održanom na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Tokom ove godine Uprava za indirektno oporezivanje oduzela je ilegalnih duvanskih proizvoda u vrednosti većoj od dva miliona KM.

Glavni pokretač nelegalne prodaje u BiH su previsoka redovna povećanja akcize, na koje BiH tera Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Godišnje zbog crnog tržišta duvanskog proizvoda BiH gubi više od 200 miliona KM. "Naravno da se moramo prilagođavati EU, ali akcizna politika ne sme motivisati sivu ekonomiju", poručio je dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić.

Ekonomski savetnik premijera Federacije BiH Zlatko Hurtić naveo je niz mera koje plan predviđa, a među njima je takođe usporavanje rasta akciza na duvan i duvanske proizvode.

Izvor: B92

četvrtak, 23 novembar 2017 00:00

Neodoljiv, ukusan i brz banana hleb sa orasima

Sastojci

125g putera
100g šećera
2 jaja
60ml mleka (vode)
4 banane
200g brašna
100g mlevenog lana
100g oraha
½ kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
1 kašičica cimeta
½ kašičice mlevenog karanfilića

Priprema

1. Umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, prohlađen otopljen puter i viljuškom izgnječene banane.

2. U brašno umešajte sodu bikarbonu, dodajte mleveni lan, so, cimet, karanfilić i sve promešajte.

3. Ispecite kratko u suvom tiganju orahe (oko 5 minuta) i krupno ih iseckajte.

4. Odvojte šaku oraha za posipanje odozgo, a ostale pomešajte sa brašnom i sjedinite sa tečnom masom.

5. Sve lagano promešajte i stavite u kalup 12 x 30cm koji ste obložili papirom za pečenje.

6. Odozgo pospite orahe koje ste odvojili. Pecite u rerni zagrejenoj na 180 stepeni 50 minuta. Savršena poslastica uz kafu ili čaj. Prijatno.

Izvor: kuvajsam.com

Prošlog vikenda, Čačak je bio domaćin Prvenstva Srbije u svim uzrasnim kategorijama u slobodnom stilu. Rvači „Radničkog“ iz Sombora su već prvog dana dvodnevnih uzbudljivih nadmetanja osvojili 10 medalja

U uzrastu mlađih pionira najuspešniji takmičar je bio Milan Čeprnja koji je u kategoriji do 50 kg osvojio zlatnu medalju. Za nijansu slabiji, u istoj kategoriji, Jovan Pašić je osvojio bronzu. Bronzanim medaljama su se okitili i Gregor Sekulić do 42 kg i Aljoša Ilić do 46 kg, dok je Ognjen Todorović, u istoj kategoriji u borbi za medalju izgubio i zauzeo peto mesto. U urastu kadeta, najuspešniji takmičar u kategoriji do 63 kg je bio Filip Frgić, koji je sa 4 ubedljive pobede nadmoćno osvojio 1.mesto, dok je Nikola Katanić u finalu izgubio, i u kategoriji do 54 kg i plasirao se na 2. mesto.

Među seniorima je Filip Frgić sa tri pobede i jednim porazom u finalu zauzeo 2. mesto, kao i Nikola Bikicki u kategoriji do 86 kg, dok je Bojan Peić u kategoriji do 125 kg, u poslednjim sekundama izgubio bronzanu medalju.

U konkurenciji seniorki zlatna je bila Silvia Janović do 58 kg, a Adrijana Frgić u kategoriji do 75 kg zauzela je 3. mesto.

Drugog dana, somborski rvači osvojili su još 7 medalja. U uzrastu starijih pionira, Nikola Katanić u kategoriji do 52 kg postaje šamion Srbije sa 4 ubedljive pobede, kao i Bojan Kostić u kategoriji do 85 kg. Milan Čeprnja u kategoriji do 52 kg zauzima 3. mesto.

U uzrastu juniora najuspešniji bio je Filip Frgić koji je u kategoriji do 66 kg osvojio drugo svoje zlato, a treće odličje. Za nijansu slabiji bio je Bojan Peić, koji je u kategoriji do 120 kg zauzeo 2. mesto, dok je Nikola Bikicki zbog povrede plasiran na 3.mesto u kategoriji do 84 kg. U nadmetnju juniorki zlatnom medaljom okitila se Silvia Janović u kategoriji do 63 kg.

Tokom ova dva dana rvači somborskog „Radničkog“ osvojili su čak 17 medalja i u muškoj konkurenciji od 21 kluba zauzeli ekipno prvo mesto. Najuspešniji takmičar sa 9 pobeda i 1 porazom, kao i 2 zlatne medalje i jednom srebrnom medaljom bio je Filip Frgić.

- Osim učestvovanja u I saveznoj ligi Srbije uspeli smo da stvorimo novu generaciju mladih rvača uz rad i trud trenera Milana Marića i Igora Frgića - poručuje predsednik kluba Vladimir Krstić. - Ujedno ovom prilikom želim da se u ime kluba i u svoje ime zahvalim firmama: I.G.B. Inđija, Anakonda-Sombor i Mesoproizvod-Sombor koji su nam pomogli za put u Čačak.

Izvor: Novi Radio Sombor

Svi vozači u Srbiji će do subote, 25. novembra, moći besplatno da provere ispravnost svojih "četvorotočkaša", u okviru akcije Auto-moto Saveza Srbije (AMS) i MUP-a "Ispravno vozilo-bezbedno vozilo".

Predsednik AMS Mirko Butulija rekao je da podaci pokazuju da je pre sedam, osam godina procenat utvrđenih "kvarova" kod vozila bio 50 odsto, dok podaci iz "letnje akcije" ove godine pokazuju da 27 odsto vozila koja dođu na pregled ima "manu". On je dodao i da je akcija AMSS besplatna i da pregled vozila traje 15 do 20 minuta.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Nebojša Arsov rekao je da ako se uzme u obzir prosečna starost vozila u Srbiji, koja iznosi 16 godina, tehnička ispravnost je jedna od najbitnijih "karika" u ukupnoj bezbednosti na putevima. On je rekao da postupak tehničkog pregleda u Srbiji do sada nije
bio na visokom nivou, ali, kako kaže, sa izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja otvoriće se uslovi da se primeni novi sistem tehničkih pregleda.

Od neispravnosti koje se najčešće otkrivaju su "loši" uređaji za zaustavljanje, kočnice, svetlosni signal, odnosno žmigavci i štop svetla i na trećem mestu je neispravnost uređaja za upravljanje vozilima.
Generalni sekretar AMS Predrag Ðurđev rekao je da u proseku oko 10.000 vozača godišnje proveri ispravnost vozila u ovoj organizaciji. On je rekao da podaci pokazuju blago povećanje neispravnih vozila u Srbiji sa 33 na 37 odsto, s obzirom, kaže, da raste prosečna starost vozila na putevima.

Adrese centara za pregled tehničke ispravnosti vozila mogu se pronaći na fejsbuk stranici AMSS ili saznati pozivom na broj telefona 1987 AMSS operativnog centra.

Odluka Skupštine Vojvodine podstakla je optimizam da je čišćenje Velikog bačkog kanala (VBK) u opštinama Kula i Vrbas konačno na vidiku. Pokrajinski parlament je prošlog meseca prihvatio predlog Odbora za životnu sredinu da se izradi prostorni plan područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije VBK od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas.

Revitalizacija VBK na deonici Crvenka-Kula-Vrbas, dugoj 18,5 kilometara, koju je Norveški institut za istraživanje voda označio kao najzagađeniji vodotok u Evropi, ušla je i u nacionalni prioritet za međunarodnu pomoć. Sa projektom remedijacije VBK, Ministarstvo zaštite životne sredine uključilo se u trku za donacije iz programskog fonda EU.

– Pozitivni odgovor Evropske komisije u Briselu, koji se očekuje do Nove godine, obezbedio bi finansiranje celokupne dokumentacije, neophodne za raspisivanje tendera, a potom i dobijanje glavnog novca za čišćenje VBK najboljom dostupnom tehnologijom – ističe predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac, koji je učestvovao u radu Odbora za zaštitu životne sredine APV, po čijoj je preporuci Vlada Vojvodine izdvojila 18 miliona dinara za izradu plana čišćenja VBK.

Đurđevac je naveo da bi, ako EU odobri očekivanu pomoć, kanal mogao, prema proceni Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, da bude čist za 30 meseci. Iz zagađene deonice treba izvući 400.000 kubnih metara otrovnog mulja. Za donaciju iz evropskog fonda konkuriše se idejnim rešenjem čišćenja VBK, čiji je autor prof. dr Boža Dalmacija, direktor Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF u Novom Sadu.

– Izvađeni mulj bi se odložio na tri lokaliteta u Vrbasu. Trećina sedimenta može se deponovati bez tretmana, dok se ostatak mora tretirati pri odlaganju. Jedna trećina je izuzetno toksična i mora se primeniti poseban tretman – naznačio je profesor Dalmacija.

Đurđevac naglašava da će EU, ukoliko prihvati da očisti VBK, napraviti generalni projekat, kojem će prethoditi nova istraživanja i snimanja kanalske vode, kako bi se sačinila studija izvodljivosti i opravdanosti tog posla, kao i uticaja na životnu sredinu. Prema rečima prof. dr Dejana Krčmara sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine novosadskog PMF-a, gotovo polovina od 400.000 kubika sedimenta u VBK je visoko zagađena, pa su potrebne posebne mere zaštite prilikom deponovanja tog mulja.

Rok stalno produžavan

Ministarstvo životne sredine je 2007. formiralo Radnu grupu za konačno rešavanje zagađenja i čišćenja VBK. Prethodne vlasti su najavljivale da će kanal, uz prethodnu izgradnju magistralnog kolektora i centralnog prečistača otpadnih voda, biti očišćen do 2010. godine, ali je rok stalno produžavan.

Izvor: www.ekapija.com

U periodu januar-septembar 2017. godine ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 1.744.720.050,00 dinara i predstavljaju ostvarenje plana ukupnih prihoda sa 55,01 odsto, navedeno je u izveštaju o izvršenju Odluke o budžetu grada za navedeni period. Prema izveštaju, u istom periodu ukupni budžetski rashodi izvršeni su u iznosu od 1.655.717.125,00 dinara, odnosno na nivou od 51,32 odsto. Gradsko veće je, na 91. sednici, razmotrilo i prihvatilo dostavljeni izveštaj i na dalje razmatranje i usvajanje uputiće ga Skupštini grada Sombora.

Članovi Veća utvrdili su Predlog strateškog plana komunalne policije grada Sombora za period 2018-2023. godine, a o predlogu će se izjasniti i odbornici Skupštine grada Sombora.

Na 91. sednici, održanoj 22. novembra 2017. godine, prihvaćena je i ponuda JKP „Zelenilo“ o obavljanju zimske službe u sezoni 2017/2018. godine, za šta je potrebno 23.969.752,40 dinara.

Gradsko veće je prihvatilo izveštaj o sprovedenom konkursu za samozapošljavanje nezaposlenih lica, u okviru kojeg će putem osnivanja zadruge ili radnje, biti zaposleno 31 lice, te konkursu stručne prakse u okviru kojeg će 18 lica biti osposobljeno za rad.

Veće je imenovalo i stručni tim za izradu Programa razvoja turizma grada Sombora za period 2017-20125. godine. U tim su imenovani: Ivan Šimunov, pomoćnik gradonačelnice za oblast međunarodne saradnje, Milan Stojkov, gradski arhitekta, a ispred Odseka za lokalni ekonomski razvoj Mihael Plac, šef Odseka i Nikolina Kovačić, pravnik u Odseku. Članovi tima ispred Turističke organizacije grada Sombora su turizmolozi Angelina Nađ i Igor Petrović, te Mirijana Ivković, pravnik. Rukovodilac tima je Ivan Šimunov.

Gradsko veće je odlučilo i o raspisivanju konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi u 2018. godini, kao i projekata i programa udruženja građana u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite na teritoriji grada Sombora u narednoj godini. Gradsko veće je odlučilo i o raspisivanju javnog poziva za dodelu sredstava za realizaciju Lokalnog akcionog plana Roma u 2018. godini.
Veće je odlučilo i o drugim pitanjima iz delokruga svog rada.

četvrtak, 23 novembar 2017 00:00

U subotu u Monoštoru SFRJ Rakijada

I ove godine, u Bačkom Monoštoru se održava SFRJ Rakijada. U subotu, 25. novembra, od 17h u Domu culture, Monoštorci i gosti predstaviće svoje “fele” domaće rakije.

SFRJ (Sto Fela Rakije Jugoslavije) Rakijada je manifestacija koja se održava povodom 29. novembra – Dana republike, praznika “Stare Jugoslavije”. Uz predstavnike iz svih bivših jugoslovenskih republika, svoje “fele” rakije predstavljaju proizvođači iz Bačkog Monoštora i okruženja. Na SFRJ Rakijadi intonira se himna Jugoslavije, sluša se muzika iz doba SFRJ, obavezan je i dress code koji uključuje titovku i crvenu maramu.

Programom manifestacije predviđena su priznanja za najbolje proizvođače rakije, kao i zabava uz karaoke i još mnoga iznenađenja.

Organizatori rakijade su Udruženje građana za razvoj eko-ruralnog turizma “Podunav” i Mesna zajednica Bački Monoštor.

Kontakt informacije i prijava:

UG “Podunav” Bački Monoštor

Ivana Gorana Kovačića 34

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Tel: 025 807 504, 063 89 38 128

sreda, 22 novembar 2017 00:00

7 jesenjih namirnica za top imunitet

Jesen je prelepo godišnje doba, ali je prevrtljiva kao loše spremljen roštilj, čas hladna, čas topla, nekad crna, neakad zlatna. Te česte promene u temperaturi i vlažnosti pogoduju razvoju virusa i drugih bacila, a jedini odgovor koji imamo na to (pored toga da ne izlazimo iz kuće, što ipak nije baš neka opcija) jeste da ojačamo imuni sistem.

Srećom, priroda se pobrinula za to da nam na raspolaganje stavi pojačivače imuniteta u vidu raznovrsnih ukusnih namirnica – na nama je samo da se malo potrudimo i nabavimo ih, pripremimo i u zdravlje pojedemo.

Jabuke

Jabuke su jedna od najvećih jesenjih radosti, i sada je pravo vreme da uživate u njima na razne načine, od pite do pečene jabuke. Naravno, za imunitet su najbolje sirove jabuke, koje treba jesti sa sve korom, u kojoj su koncentrisani vitamini. Sama jabuka je pre svega dobra kao izvor lako svarljivih vlakana čiji unos pospešuje rad probavnog trakta, koji je od izuzetne važnosti za rad imunog sistema i ublažavanje upala. A ako jabuke pripremate, slobodno dodajte cimet, ne samo zbog savršene kombinacije ukusua, nego i zbog njegovih izraženih protivupalnih svojstava.

Brokoli

Jedan od najbolji izvora vitamina K i vitamina C, brokoli je, kao i njegov bliski rođak karfiol, odličan izvor kalijuma i vlakana, koje pomažu rad probavnog trakta i jačaju probiotsku floru u njemu. Vitamin C je ključan za stvaranje kolagena koji jača tkiva i kosti i ubrzava zarastanje rana, pored togaš to je moćan antioksidant koji štiti telo od slobodnih radikala.

Citrusi

Opšte je poznato da su citrusi prepuni vitamina C, ali pored toga imaju brojne prednosti za zdravlje. Pored toga što sadrže flavonoide, koji pomažu rad i zdravlje srca, i antioksidanse, koji smanjuju nivo lošeg holesterola i triglicerida, vitaminska bomba u crvenom grejpfrutu ili pomorandži utiče na to da telo bolje podnese prehladu, mada ne može baš da je spreči, prema istraživanjima američke Akademije za Ishranu i Dijetetiku.

Batat (Slatki krompir)

Ova specifična krtola je poslednjih godina napravila veliki bum na domaćim pijacama, ne samo zbog svog slatkog ukusa nego i zbog značajnih zdravstvenih svojstava. Batat je odličan izvor kalijuma i pomaže obnovu elektrolita, pa samim tim i funkcionisanje mišića i srca. Pored toga, batat je bogat vlaknima i ugljeni hidrati koje tako unesete će vam pružiti energiju na duže staze.

Paškanat

Dobri stari paškanat je kao malo prezreni siromašni rođak šargarepe. Ali, zalužio je pravedniji tretman, jer njegova bleda spoljašnjost krije bogatu smesu nutrijenata – folne kiseline, vitamina B6 i vitamina B5; B vitamini su presudni za funkciju metabolizma i proizvodnju energije. Pileća supa s paškanatom je u rangu bilo kojeg leka protiv prehlade, a odvažniji mogu i da probaju da ga jednostavno ispeku sa malo maslinovog ulja, bibera i soli, kako bi očuvali sve nutrijente u njemu, bez gubitka ukusa.

Bundeva

Pravi simbol jeseni, bundeva ima mnogo više da ponudi od puke dekoracije za Noć veštica. Pored toga što je bogata antioksidansima, bundeva je nakrcana vitaminom A, C i E, a njene semenke su sjajna zanimacija za zube koja je puna vlakana, proteina i minerala. Ispecite je „klot“ u rerni za najbolji efekat, a možete je staviti i putu ili napraviti blendanu čorbu od nje.

Beli luk

Zdravstvene prednosti belog luka su dobro poznate, ali nije na odmet ponoviti: dva čena belog luka dnevno su izuzetan „podizač“ imunog sistema koji može da vas održi tokom cele jeseni i zime. Istraživači sa britanskog univerziteta u Eseksu su ovo i potvrdili: 146 ljudi je učestvovaslo u studiji tako što su jedli ekstrakt belog luka 12 nedelja, i rezultat je bila dve trećine manje slučajeva prehlade nego kod kontrolne grupe.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se u Srbiji godišnje prijavi oko 75 slučajeva vršnjačkog nasilja u školama što je, kako je naveo, svrstava među zemlje sa najnižom stopom prijavljenih slučajeva u svetu.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ministar je kazao da je vršnjačko nasilje među učenicima pošast koja je svuda u svetu u porastu, navodeći da je u Grčkoj zabeleženo tri puta više takvih događaja nego u Srbiji.

"Mnogo toga se ne prijavi. Škole su ćutale jer je lakše da se nešto zataška a mi očekujemo da se istina ne prikriva. Škola mora da javi Školskoj upravi i inspekciji kada dodje do nemilog događaja", kazao je Šarčević dodajući da odgovornost škole postoji samo ako nije uradila svoj posao u skladu sa procedurama.

On je kazao da se novim sistemskim zakonom o obrazovanju predviđa odgovornost zaposlenih u školi, roditelja i same dece u slučajevima vršnjačkog nasilja.

"To će se uvek dešavati u nekoj meri, a škola mora da postavi pravila šta se može a šta ne. Zanemarili smo vaspitnu funkciju u školama, ali odgovornost ne može da preuzme samo škola već to moraju učiniti i roditelji", rekao je Šarčević.

Ministar je dodao da je formiran tim koji čine predstavnici šest ministarstava i koji će biti zadužen za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Izvor: N1

sreda, 22 novembar 2017 00:00

Pošta Srbije: Usluge redovne i bez zastoja

Javno preduzeće Pošta Srbije saopštilo je da bez zastoja pruža usluge svim pravnim i fizičkim licima bez zastoja i da nije tačan podatak čelnika nereprezentativnog sindikata, Samostalnog sindikata poštanskih radnika, da u poštama Srbije vlada haos.

Zaposleni u javnom preduzeću Pošta Srbije počeli su štrajk u poštama u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Srbije Zoran Pavlović.

On je izjavio da štrajkuju šalterski radnici, kao i poštari. "Nemamo informacije o broju radnika koji štrajkuju, ali verovatno nije očekivano veliki jer ljudi strahuju za posao", rekao je Pavlović.

Pošta Srbije je u saopštenju "podsetila javnost da je u petak, 17. novembra doneta odluka reprezentativnih sindikata, koji okupljaju gotovo 11.000 zaposlenih, da se odustaje od štrajka u Pošti Srbije".

"Ovo poslovodstvo, na čelu sa v. d. direktora preduzeća Mirom Petrović, uz punu saradnju sa osnivačem Vladom RS na čijem je čelu gospođa Ana Brnabić i predstavnicima reprezentativnih sindikata – Sindikata PTT Srbije i Sindikata PTT 'Nezavisnost', iznalazi najbolje rešenje za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja 15.000 zaposlenih", saopšteno je iz Pošte Srbija.

Dodaje se da je "usled nezakonite blokade rada Regionalnog poštansko-logističkog centra 'Beograd', koji predstavlja žilu kucavicu JP Pošta Srbije, u organizaciji Samostalnog sindikata poštanskih radnika došlo do višednevnog prekida procesa rada u delatnosti od opšteg interesa, i na taj način je preduzeću naneta višemilionska šteta zbog kašnjenja pri uručenju pošiljaka".

Šteta je, kako su naveli, prema trenutnim podacima oko 300 miliona dinara, ali će "posledice nezakonitih okupljanja biti dalekosežnije, a šteta znatno veća".

Izvor: Danas

Sastojci

800 g junećeg filea
100 g oštrog brašna
80 g svinjske masti
80 g kiselih krastavaca
2 mlada luka
80 g šampinjona
80 ml belog vina
200 ml pavlake za kuvanje
200 ml kisele pavlake
1 kašičica senfa
3 grančice svežeg peršuna, so

Priprema

1. Meso isecite na trakice dužine 5cm, debljine 1 cm, posolite, uvaljajte u brašno, pecite u tiganju sa svih strana i odložite sa strane.

2. U tiganj dodajte seckani luk, popržite ga, dodajte šampinjone iseckane na listiće, nastavite da pržite, zatim dodajte senf, promešajte i polijte vinom.

3. Kuvajte dok vino ispari, pa dodajte pavlaku za kuvanje i naseckane kisele krastavčiće. Vratite meso, kratko prokuvajte, sklonite sa vatre i na kraju dodajte i kiselu pavlaku. Dobro promešajte.

4. Pospite seckanim peršunom i poslužite uz kuvani pirinač ili testeninu.

Izvor: stil.kurir.rs

Od dva ugovora koje je Vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ ovih dana potpisalo u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska, jedan se odnosi i na rekonstrukciju dela sistema Dunav–Tisa–Dunav na području Sombora.

Sa 3,5 miliona evra obezbeđenih od strane Evropske unije za ovaj deo projekta, konačno će se naći dovoljno novca i za rekonstrukciju prevodnice na Dunavu kod Bezdana.

Radovi koji će početi sledeće godine odnosiće se i na obnovu hidročvora Šebešfok, što će dovesti do boljeg protoka Bajskog kanala, unaprediće se rad sistema za odvodnjavanje, a kako je kanal Baja – Bezdan proglašen zaštićenim područjem prve kategorije u Gornjem Podunavlju, poboljšaće se i turistička ponuda na kanalu. Radovi bi, kako se predviđa, mogli potrajati sve do 2020. godine

Kako su pojasnili u nadležnom JP „Vode Vojvodine” ovaj projekat je od ogromnog značaja za hidrosistem DTD, kao i za plovidbu, revitalizaciju plovnih puteva, odbranu od poplava, ali Somborce su najave radova najviše obradovale zbog važnosti za turizam i očuvanje kulturne, tačnije tehničke baštine ovog kraja, koji je svojevremeno bio tehnološki i industrijski svetionik na slovenskom jugu. Možda upravo zbog toga, prevodnica u Bezdanu koja će se renovirati i ponovo funkcionalno osposobiti ušla je i u lokalne mitove kao što je onaj da je prvu dunavsku prevodnicu na srpskom toku Dunava projektovao i izgradio sam Ajfel, i pored lako proverljive činjenice da je genije metalnih konstrukcija u vreme izgradnje bezdanskog „čuda od tehnike“ bio tek golobradi mladić.

Naime, prevodnica u Bezdanu, koja je započeta 1855. godine, završena je godinu dana kasnije i prvi je objekat u Evropi gde je primenjeno podvodno betoniranje, pa već zbog toga ima opravdano mesto u svim svetskim enciklopedijama. Na samom gradilištu je organizovana fabrika betona, a betoniranje je trajalo neprekidno čak 90 dana i noći. Prevodnica, koja se ne koristi od 1995 godine, imala je kao i danas dva para dvokrilnih kapija na oba kraja komore, a sada služi samo za potrebe odbrane od velikih voda Dunava.
Ceo projekat je izveden pod nadzorom inženjera Johana Mihalika, o čemu svedoči i spomen - ploča postavljena nakon izgradnje na centralnom delu južnog zida komore same prevodnice. Sam tekst na ploči koja čak i za laike razbija mit o Ajfelu, napisan je na latinskom, a njen prevod glasi: „Za vreme vladavine cara Franje Josifa izgrađena je ova prevodnica. Jedina u Evropi izgrađena od betona, a pod pokroviteljstvom ministra trgovine viteza Togenburga i guvernera Komitata Koronina Kronberga. Podignuta je pod nadzorom inspektora Johana Mihalika od 1855. do 1856. godine.“

Mihalik zadivio Evropu
Johan Mihalik prvi je u Evropi koji je primenio sistem postavljanja temelja ispod površine vode. Isključivo sa najjednostavnijim pumpama za vodu koje je imao na raspolaganju u to vreme, pristupio je gradnji na način na koji niko do tada nije učinio. Upravo zbog toga proces izgradnje su pratili inženjeri iz cele Evrope, među kojima su se isticali engleski stručnjaci, koji su smatrali da pokušaj neće uspeti. Ipak poduhvat je uspeo tako što se cement pekao na licu mesta, a sama gradnja objekta koji je stajao tadašnjih 800.000 forinti, odvijala tako što je beton običnom napravom u gvozdenim sanducima spuštan pod vodu, gde su sanduci otvarani.

Izvor: Dnevnik.rs

U toku prethodne nedelje, na području Policijske uprave u Somboru, evidentirano je 7 saobraćajnih nezgoda. U saobraćajnim nezgodama 1 osoba je zadobila teške telesne povrede i 2 osobe su zadobile lake telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržano je 12 vozača.

Na teritoriji grada Sombora evidentirane su dve saobraćajne nezgode u kojima je jedna osoba zadobila lake telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržana su četiri vozača.

Na području opštine Apatin nisu evidentirane saobraćajne nezgode.

Na području opštine Odžaci evidentirane su tri saobraćajne nezgode u kojima je jedna osoba zadobila lake telesne povrede. Pet vozača je zadržano zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

U opštini Kula evidentirane su dve saobraćajne nezgode u kojima je jedna osoba zadobila teške telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržana su tri vozača.

Napisano 87 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdata 534 prekršajna naloga.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina i nepropisno preticanje.

U nedelju, 26. novembra, u velikoj sali Kulturnog centra Apatin biće organizovano 3. finalno takmičenje za najbolju srednjoškolsku dramsku improvizaciju pod nazivom “Ja bih to ovako”. Ovo takmičenje je u organizaciji gimnazije "Nikola Tesla" Apatin, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Kancelarije za mlade opštine Apatin. Učestvuju škole iz Apatina, Titela, Bačke Topole, Odžaka i Kikine. Ulaz je slobodan.

Program:
10:00 otvaranje manifestacije

10:15 - 11:00 nastupaju:
1. nastup: Gimnazija "Nikola Tesla" Apatin
2. nastup: STŠ "Mileva Marić" Titel
3. nastup: Gimnazija i ekonomska škola "Dositej Obradović" Bačka Topola

11:00 - 12:00 okrugli sto
12:00 - 14:00 pauza (obilazak Apatina, druženje, koktel posluženje)

14:00 - 15:00 nastupaju:
1. nastup: Tehnička škola sa domom učenika Apatin
2. nastup: Gimnazija i ekonomska škola "Jovan Jovanović Zmaj" Odžaci
3. nastup: Srednja stručna škola "Miloš Crnjanski" Kikinda

15:00 - 16:00 okrugli sto
16:00 - 17:00 učeničke radionice

17:00 Proglašenje pobednika i zatvaranje manifestacije

Izvor: 025info

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i Nemanja Sarač, član Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja posetili su danas vrtić „Đanić“ u Somboru, jedan od tri objekta Predškolske ustanove „Vera Gucunja“ u kojem se realizuje bilinvalna nastava u kojoj je drugi jezik nemački.

Povod za posetu bilo je uručenje donacije koja sadrži potrebna učila za učenje nemačkog jezika za decu predškolskog uzrasta.

Donaciju vrtiću, odnosno direktorki vrtića Aleksandri Perović, uručio je Anton Bek, predsednik Humanitarnog udruženja Nemaca „Gerhard“.

Gradonačelnica se zahvalila predstavnicima HUN „Gerhard“ i istakla da je i ova donacija potvrda dobre saradnje sa HUN „Gerhard“, kako kada je u pitanju predškolsko vaspitanje i obrazovanje, tako i kada je reč o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju.

„Radimo na svim projektima koji se odnose na bilingvalnu nastavu, generalno u celom sistemu, kada je u pitanju teritorija grada Sombora. Nekoliko godina radili smo na razvoju ove ideje. U objektu „Đanić“, prošle godine, započelo je učenje delom i nemačkog jezika, a ove godine smo taj program proširili na još tri objekta, tako da je ukupno oko 120 dece u pripremnom predškolskom programu uključeno u program bilingvalne nastave. Mislimo da je ovaj program koristan i za decu i njihovo dalje obrazovanje i u tom smislu cenimo napore predškolske ustanove koja je omogućila da se ovoliki broj dece ove godine uključi u program. Cenimo i napore udruženja „Gerhard“ koji su donirali jedan deo opreme za ovaj objekat i dali veliku podršku u smislu kadrova koje su iz Nemačke došli da sa decom rade na nemačkom jeziku i daljem razvoju programa“, kazala je gradonačelnica Dušanka Golubović.

Predsednik HUN „Gerhard“ istakao je da se pre 20 godina eksperimentalno radilo na uvođenju bilingvalne nastave na nemačkom.

„Sada smo došli do veoma visokog nivoa rada i sve lepo funkcioniše, jer imamo izuzetno dobru saradnju i sa gradom i sa zabavištem. Bitno je za sve Somborce, a ne samo za nemačku nacionalnu manjinu, što smo program uspeli dovesti do stadijuma u kojem deca prate nastavu na nemačkom od zabavišta, preko osnovne i srednje škole. Kada završe srednju školu imaju jednu dobru bazu znanja nemačkog jezika i dobijaju vrednu diplomu koja je priznata u celom svetu“, naveo je Bek.

U ime sve dece, a posebno dece objekta „Đanić“, na donaciji se zahvalila direktorka PU „Vera Gucunja“, koja se zahvalila i gradonačelnici i lokalnoj samourpavi što podržavaju projekat bilingvalne nastave na nemačkom jeziku.

Deca su na licu mesta gostima pokazala koliko su svestrana, kao i da se najlakše uči kroz igru, naravno uz svesrdnu podršku vaspitačica.

Strana 1 od 423

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

No result...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top