Planeta

Deset evropskih biciklističkih ruta

Vožnja bicikla na odmoru – jeftino, ekološki i popularno. Mreža biciklističkih puteva proširena je po čitavoj Evropi. Upoznajte deset omiljenih ruta Nemaca.

Rajna

Od izvora Rajne u Švajcarskoj do ušća u Severno more, preko Roterdama u Holandiji. Staza označena kao „EuroVelo 15“ duga je 1.230 kilometara i ide duž najprometnijeg svetskog vodenog puta – ovo je luka u Kelnu.

Dunav

Staza koju biciklisti u Nemačkoj najviše koriste. Duga je 2.850 kilometara: od izvora Dunava u nemačkom Donaušingenu vodi sve do delte u rumunskom gradu Tulče. Na toj ruti, koja prolazi kroz osam zemalja je i glavni grad Austrije, Beč.

Bodensko jezero

Biciklistička staza Bodensko jezero jedna je od tri najpopularnije u Evropi. Duga je 260 kilometara i prolazi kroz Nemačku, Austriju i Švajcarsku. Urbane znamenitosti, poput starog dela grada Konstanca, nadopunjuju lepotu prirode.

Obala Severnog mora

Staza je duga skoro 6.000 kilometara – ide od britanskih Šetlandskih ostrva do planina u Norveškoj. Na mreži Evropskog biciklističkog udruženja označena je sa „Eurovelo 12“. Nemački deo staze najvećim delom ide preko nasipa.

Adiđe

Ova staza duga je 300 kilometara. Ide od Rešena do Verone duž Adiđe. Najduža reka italijanskog dela Južnog Tirola uliva se u Jadransko more. Biciklistički put je dobro napravljen i najvećim delom ide paralelno sa Via Claudia Augusta.

Atlantik – Crno more

Stazu dugu 4.500 kilometara retko ko pređe celu. Ona ide dolinom Loare u Francuskoj, sve do Crnog mora u Rumuniji. Istočno-zapadna osa povezuje gradove Nant, Orlean, Bazel, Linc, Budimpeštu, Beograd i Bukurešt.

Via Claudia Augusta

Od nemačkog Donauverta pa skoro do same Venecije u Italiji, dužinom od 700 kilometara: Via Claudia Augusta je stari rimski trgovački put koji vodi preko Alpa. On prolazi pored jezera Rešen u Južnom Tirolu gde iz vode izvire crkveni zvonik nekadašnje opštine Alt-Graun.

In

Od švajcarske Moloje do nemačkog Pasaua, staza je duga 530 kilometara: dok su za savladavanje alpskih visina potrebni snažni listovi, vožnja postaje ležernija u Bavarskoj – ovo je gradić Mildorf na Inu.

Drava

Od Južnog Tirola ka Sloveniji, 336 kilometara. Staza ide od izvora Drave u Dolomitima – najvećim delom duž reke – sve do Maribora. Narednih godina biciklistička staza bi trebalo da bude proširene do ušća Drave u Dunav u Hrvatskoj.

Elba

Od planinskog lanca Krkonoše u Češkoj do nemačkog Kukshavena, duga 1.220 kilometara: duž Elbe, staza prolazi kroz kulturnu metropolu Drezden (na fotografiji), pa preko Magdeburga i Hamburga ide sve do Severnog mora.

Izvor: dw.com

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top