Planeta

Zašto mobilni vremenom uspore rad i kako da rešite problem

Evo pregleda najčešćih razloga zašto je vaš pametni telefon sporiji nego što je bio ranije, a koji se pojavljuju nakon što uređaj koristite godinu dana i duže.

Osim ako ne menjate pametne telefone svakih šest meseci, verovatno ste primetili kako vaš uređaj nakon nekog vremena počinje da radi sve sporije. Nije važno da je li u pitanju smartfon na operativnom sustavu Android ili iOS: do usporavanja dolazi u oba slučaja.

Za to postoji nekoliko mogućih razloga. Evo pregleda najčešćih koji se pojavljuju nakon što uređaj koristite duže od godinu dana. Probleme koji se pojavljuju ranije često možete rešiti ako ponovno pokrenete mobitel, piše Make Use Of, a prenosi Tportal.

1) Update operativnih sistema
Kad ste prvi put kupili smartfon na njemu je bilo instalirano određeno izdanje operativnog sustava. Recimo, ako ste to učinili 2013. godine moguće je kako su to bili Android 4.4 KitKat ili iOS 7.

O kojem god izdanju se radilo, pri njegovom razvoju u obzir su bile uzete određene mogućnosti i kapaciteti hardvera.

Pogađate, u međuvremenu je hardver promenjen ili poboljšan, često i drastično. Dodane su nove opcije i Androidu i iOS-u kako bi mogli što bolje iskoristiti napredak tehnologije.Ali, vaš hardver ostao je uglavnom isti i s vremenom počeo da zaostajei za zahtevima operativnog sustava. Zato radi sporije i s više poteškoća.

Šta možete preduzeti? Pa, ne baš puno toga. Možete neko vreme izbegavati veći update na novija izdanja, ali to ne može potrajati večno.

2) Update aplikacija
Sve vrste softvera mogu postati žrtva stalnih bespotrebnih nadogradnji. Mobilne aplikacije su po tome među najgorima. Čak i vrlo lagane aplikacije mogu se u kratko vreme preobraziti u čudovišta koja žderu resurse vašeg uređaja.

Ne pomaže ni to što razvojni programeri često ne obraćaju požnju na to koliko će aplikacija opteretiti mobilni, računajući na stalna poboljšanja hardvera i nova tehnološka rešenja.

Naravno, i to ima svoje granice. Kad ih dosegne, vašem pametnom telefonu postaje sve teže da se nosi sa sve većim zahtevima. Posledica je sve sporiji rad.

Šta možete preduzeti? Zamenite aplikacije njihovim light verzijama ili alternativama, ako su dostupne. Krenite od aplikacija za društvene mreže, multimediju, vođenje beleški i produktivnost. Proverite takođe da li su dostupne starije verzije. Ako sa njima nema ozbiljnijih sigurnosnih problema mogle bi sasvim dobro poslužiti.

3) Aplikacije u pozadini
Velik broj instaliranih aplikacija takođe bi mogao da bude odgovoran za sporiji rad vašeg pametnog telefona. Problem nastaje zbog povećanog broja aplikacija koje nastavljaju da rade u pozadini i kad ih ne koristite aktivno.

Na primer, aplikacije za mejlove stalno proveravaju da li je stiglo nešto novo, one za chat prate ima li novih poruka, one za beleške stalno se sinhronizuju .. Čak i animirane pozadinske slike (wallpaperi) kao i razni widgeti traže, šalju i razmenjuju podatke.

Naravno, svaka od takvih aplikacija opterećuje deo procesora i RAM memoriju, smanjujući kapacitete raspoložive za aplikacije koje aktivno koristite.

Šta možete poduzeti? Otkrijte koje aplikacije cede bateriju. Što to više čine veći su izgledi da aplikacija puno toga radi u pozadini. Zamenite animirane wallpapere statičnim, izbegavajte widgete. Deinstalirajte aplikacije koje ne koristite. Isključite pozadinske procese za sve aplikacije osim za one za koje su oni apsolutno nužni.

4) Propadanje memorije
Svi pametni telefoni i tableti koriste memoriju tipa flash. Najrašireniji tip te vrste memorije zove se NAND. Iako je brz i cenovno pristupačan, ima i loših strana. Recimo, postaje spori što ga više punite.

Sa druge strane, što je više koristite to ona više propada. Postoje tri vrste memorije NAND - SLC, MLC i TLC - ali sve imaju ograničenje koliko je puta moguće pisati po njima. Kad dosegnete maksimalan broj pisanja dolazi do propadanja, što za posledicu može imati usporavanje.

5) Velika očekivanja
Moguće je da vaša memorija radi sasvim dobro, ali se vama čini kako je sporija nego što ste očekivali ili bi trebalo da bude. Naročito nakon što se na tržištu pojave novi modeli i velike nadogradnje operativnih sistema, pa krenete da ih poredite sa uređajem koga ste dosad koristili.

Šta možete poduzeti? Prihvatite mogućnosti i ograničenja sadašnjeg uređaja ili ga nadogradite (recimo, novim ROM-om ako ste korisnik Androida).

Kako ubrzati pametni telefon ili tablet?
Ako je vaš pametni telefon ili tablet sporiji nego što vam odgovora, i sigurni ste kako to niste umislili, evo što možete pokušati.

Između ostalog, vlasnici Androida mogu očistiti ekran, redovno ponovno pokretati uređaj, brisati memoriju i, kao zadnju meru, vratiti uređaj na početne fabričke postavke.

Ako imate iPhone, pokušajte ručno očistiti RAM, izbegavati aplikacije koje cede bateriju i pobrisati sve što vam ne treba. Takođe možete vratiti uređaj na početne fabričke postavke.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top