Planeta

SZO: Ovo su najsmrtonosnije nezarazne bolesti na svetu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na nezarazne bolesti koje su uzrok najviše smrti u svetu, i pozvala države da pojačaju napore da bi postigle ciljeve postavljene 2015.

U svojoj prvoj evaluaciji, SZO je navela da "svet nije na putu ispunjenja cilja" smanjivanja stope smrtnosti od nezaraznih bolesti do 2030.

"Postignut je napredak, ali veoma ograničen", rekao je Daglas Bečer, direktor odseka za prevenciju nezaraznih bolesti SZO.

On je dodao da je "neophodna hitna akcija".

Nezarazne bolesti ubiju više od 40 miliona ljudi svake godine, od čega je 15 miliona starosti između 30 i 70 godina. Više od 80 odsto tih smrti spada u kategoriju "prevremenih".

Najveći broj života odnesu kardiovaskularne bolesti, 17,7 miliona godišnje, a slede rak sa 8,8 miliona, bolesti disajnih organa sa 3,9 miliona i dijabetes koji ubije 1,6 miliona ljudi.

Da bi izmerila efikasnost borbe protiv nezaraznih bolesti SZO je postavila 19 ciljeva, među kojima su povećanje cene duvana, usvajanje nacionalnih politika u pogledu konzumacije soli i promocija dojenja.

U izveštaju se navodi da su najviše učinili Kostarika i Iran, sa ispunjenih 15 od 19 ciljeva. Slede Brazil, Bugarska, Turska, Velika Britanija, Finska, Norveška, Saudijska Arabija i Tajland.

Nijedan cilj nisu ispunili Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja Bisao, Južni Sudan, Sao Tome i Principe i Mikronezija.

U odeljku o Srbiji SZO konastatuje da 94 odsto slučajeva smrti potiče od nezaraznih bolesti (99.000 slučajeva godišnje), i da je 20 odsto stanovnika Srbije u opasnosti prevremene smrti od tih bolesti.

Srbija je, po tom dokumentu, postigla šest od 19 ciljeva: "Podaci o smrtnosti", "Integrisana nacionalna politika/strategija/akcioni plan za nezarazne bolesti", "Povećanje akciznih poreza i cena" duvana i alkoholnih pića (dva cilja), "Uputstva za upravljanje slučajevima raka, kardio-vaskularnih bolesti, dijabetesa i hroničnih bolesti organa za disanje" i "Medikamentozna terapija i savetovanje radi prevencije srčanih i moždanih udara".

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top