Planeta

Da li želite gekona za ljubimca? Ovo su stvari koje treba da znate

Leopard gekon (Eublepharis macularius) je idealna životinja za početnike koji priželjkuju ljubimca u terarijumu. Laki su za održavanje, mirni su, retko kada ujedaju, a lako se privikavaju na život u terarijumu.

Odrasli gekon teži od 60 do 80 grama, a može da naraste do 25 cm. Lako prihvata društvo čoveka pa ga možete držati u rukama. Čiste su životinjice i za obavljanje nužde upotrebljavaju samo jedan mali deo staništa, pa se terarijum lako čisti.

Leopard gekon je gušter iz porodice gekona. Potiče iz pustinjskih predela srednje Azije. Reč je o vrsti koja nije zahtevna i zato je dobar za početnike i decu. Potreban mu je terarijum dimenzija 70x40x30 cm (dovoljan je za 2-3 životinje: mužjaka i ženku ili mužjaka i dve ženke. Nikad nemojte da držite dva mužjaka zajedno, jer se bore do smrti). U terarijumu je potrebno održavati temperaturu, u toplijem delu od 30 do 35 stepeni Celzijusovih, a u hladnijem od 20 do 25 stepeni Celzijusovih. Noću temperatura može pasti i ispod 20 stepeni. Gekoni su noćne životinje i ne sunčaju se tokom dana pa im UV lampa nije potrebna. Potrebno mu je osigurati smenu svetla i mraka u razmacima od 12 sati (12 sati dan, 12 sati noć). Vlagu treba održavati na 40 ili 50%. Iako leopard gekon pije relativno retko, uvek u terarijumu treba da imate posudicu sa svežom vodom, koju je potrebno svakodnevno menjati. Važno je da budete pažljivi u dodiru s njima i nikako ih nemojte povlačiti za rep koji tako može otpasti.

Ako se to iz bilo kog razloga ipak desi, rep će nakon nekog vremena ponovo izrasti, ali neće biti lep kao originalni. Ako je leopard gekon mlad i dobro hranjen, presvlačiće se svake 2-3 nedelje. U periodu presvlačenja u terarijumu je potrebno osigurati nešto veću vlažnost i postaviti vlažnu koru od drveta koja će služiti gekonu kao oslonac za vreme presvlačenja.

Leopard gekon jede: crve brašnare (Tenebrio molitor), crve Zophobase (Zophobas morio), buba-ruse (npr Blaptica dubia), gliste (rod Lumbricus), cvrčke (rodovi Acheta i Gryllus), skakavce (porodica Acrididae) i slično. Dobro bi bilo da ih hranite bubama koje ste ulovili u prirodi, ali samo kada ste 100% sigurni da nisu bili izloženi insekticidima.

Izvor: B92

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top