Drugi pišu

Impresivno zdanje Doma vojske čeka kupca

Republička direkcija za imovinu raspisala je oglas radi otuđenja nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije, a među ponuđenom vojnom zaostavštinom nalazi se i somborski Dom vojske, koji je nešto starijim Somborcima još uvek u sećanju kao „Dom JNA“. Vojni kompleks Kluba vojske na Vencu Radomira Putnika sastoji se iz prizemlja, dva sprata i potkrovlja ukupne površine 4.195 kvadratnih metara. Na prodaju je ponuđen i metalni kiosk, površine 23, kuglana od 247, odnosno letnja pozornica površine 69 kvadrata, tako da ukupna površina objekata ponuđenih na prodaju iznosi 4.544 kvadratna metra.

Klub Vojske je ponuđen na prodaju po sniženoj početnoj kupoprodajnoj ceni, u iznosu od 1.631.165 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu NBS, piše u pozivu, pošto evidentno nije uspela prva, prošlogodišnja prodaja objekta koji je mnogim starijim Somborcima ostao u lepom sećanju kao jedno važno mesto društvenog i kulturnog života grada. Tu je decenijama radio najveći bioskop, odvijale su se kulturno-umetničke manifestacije, a pamte se igranke u velikoj bašti koja se takođe našla „na dobošu“.

Prilikom prvog oglašavanja prodaje Doma vojske u Somboru, u decembru prošle godine, ponuđač, odnosno Vojska Srbije, je kao početnu cenu odredila nešto preko dva miliona evra, što je očigledno bilo previše za eventualno zainteresovane. Među onima koji su pokazali interes je bila i lokalna samouprava, čiji je prvi čovek, gradonačelnik Saša Todorović, tada izjavio da je grad načelno zainteresovan za ovaj impresivni, ali odavno zapušteni i ruinirani objekat.

Ova načelna, a očigledno do sada nerealizovana namera varoških vlasti je bila inicirana brojnim „projektima“, koji su podrazumevali drugačiju namenu impresivnog zdanja na samom obodu pešačke zone. Predlozi su varirali od onog da se uz pomoć ovdašnjeg Pedagoškog fakulteta u Somboru otvori još neka državna visokoškolska ustanova, kako bi u dogledno vreme kolevka srpske novovekovne pismenosti postala univerzitetski centar, pa sve do onog da se u zgradu Doma vojske preseli gradska administracija i ovdašnja Policijska uprava. Time bi njihovo današnje sedište, zdanje Skupštine grada, poznatije kao Županija, u potpunosti promenilo namenu i kao jedan od zaštićenih spomenika kulture služilo za reprezentativne i događaje kulture.

U prvobitnom, decembarskom, pozivu za prodaju vojne imovine našlo se mesta i za nekadašnju kasarnu „Narodni heroj Radivoj Ćirpanov“, koja se nalazi odmah pored bolničkog kompleksa „Dr Radivoj Simonović“, ali i pored najava da bi ovaj objekat mogao da pretrpi prepravke ne bi li i on postao medicinska ustanova, sve je ostalo samo na planovima.

Planovi za aerodrom

Somborci su zainteresovani i za sudbinu nekadašnjeg vojnog aerodroma na pola puta do Apatina, za koji se decenijama unazad protežu nerealni planovi o prerastanju sadašnje baze Prvog centra za obuku Vojske Srbije u civilnu putničku i kargo vazdušnu luku. Poslednji tračak nade da bi se nešto od planova o civilnom aerodromu moglo i ostvariti, dala je nedavno republička ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, koja je prilikom posete Somboru potvrdila da je o tom problemu razgovarala sa gradonačelnikom Todorovićem, te da bi i somborski, sada isključivo sportski, aerodrom mogao da uđe u Javno preduzeće „Aerodromi Srbije“, čije je formiranje nekoliko puta u proteklih godinu dana najavljivala kao potpuno izvesno.

izvor: Dnevnik

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top