Planeta

Srbija druga u Evropi po smrtnosti žena od raka dojke

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija na drugom mestu u Evropi po smrtnosti žena od raka dojke i grlića materice i istakla da je to porazan podatak.

Mihajlović je, otvarajući konferenciju "Zdravlje žena Srbije – preventivna medicina", koju je organizovala "Adrija medija grupa" i magazin Story Lepa&Srećna, istakla da je "posebno porazan podatak o maloletničkim trudnoćama" koje su u porastu.

Ona je rekla da, po zvaničnim podacima, 1600 maloletnica godišnje ostaje u drugom stanju, dok po nezvaničnim podacima, godišnje ima 16.000 maloletničkih trudnoća.

Moramo svi da se udružimo, zdravstvo, obrazovanje i roditelji, i da od malih nogu obrazujemo decu.Mislim i na dečake i devojčice, jer su te trudnoće u 90 odsto slučajeva neželjene.Čim su neželjene trudnoće to utiče na razvoj tih devojaka, ali i na našu zemlju, manje je radno aktivnog stanovništva, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da bi od malih nogu trebalo da se radi na prevenciji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović rekao je da je prevencija temelj i osnov organizacije zdravstvenog sistema Srbije, posebno kada je u pitanju zdravlje žena.

Podsetio je da se u Srbiji od pre nekoliko godina spovodi organizovana prevencija raka dojke i grlića materice.

Oko 1200 žena u Srbiji godišnje oboli od karcinoma grlića materice, nešto više od 400 umre, a od raka dojke oboli oko 4000, a 1600 umre, rekao je Mahmutović i ukazao na značaj prevencije u smanjivanju tog broja.

Izvor: N1

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top