Vojvodina/Srbija

Vujović: Građani neće vraćati kredite za EPS i EMS

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas u Skupštini Srbije da se zajmovi od 45 miliona evra za Elektroprivredu Srbije i od 15 miliona evra za Elektromrežu Srbije (EMS) od nemačke Razvojne banke KfW neće vraćati iz budžeta već će to činiti te dve kompnije.

Obrazlažući u Skupštini Srbije predloge zakona za davanje garancija države za te zajmove, kao i dopune zakona o Agenciji za osiguranje depozita i o osiguranju depozita, Vujović je rekao da su finansijski uslovi ta dva zajma povoljni jer je kamata 0,8 odsto.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da u ovom trenutku ne postoji nijedna kreditna linija EPS i EMS koju otplaćuju gradjani, odnosno državni budžet.

"Uveravam vas da će te kredite u potpunosti izmiriti ta preduzeća", rekao je Antić.

On je rekao da je daleko povoljnije uzeti zajam s državnom garancijom, jer su u tom slučaju kamatne stope i troškovi daleko niži.

Poslanici razmatraju davanje državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke KWF EPS-u u iznosu od 45 miliona evra za projekat "Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A" i davanje garancije Srbije u korist KWF banke za kredit Elektromreže Srbije u visini 15 miliona evra, koji je namenjen za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top