Vojvodina/Srbija

Radnici Fijata odlučili: Nema odustajanja od štrajka

Nastavlja se štrajk u kragujevačkom FIjatu. Radnici obe smene odlučili su da ne pristanu na zamrzavanje štrajka, dok se o njihovim zahtevima ne oglasi uprava kompanije. Sa radnicima je o štrajku i alternativama razgovarao i predstavnik najvećeg italijanskog sindikata metala, a da se se što pre sedne za sto pozvala je premijerka Brnabić.

Da pitanje da li ostaju u štrajku, radnici kažu "Ista meta, isto rastojanje!". Tako izlazeći iz kruga fabrike, radnici prve smene Fijata objašnjavaju svoju aktuelnu poziciju. Od štrajka ne odustaju, sve dok se - kažu - poslodavac ne izjasni o njihova četiri zahteva.

Nedvosmislena poruka, ipak, stigla je i iz uprave kompanije Fijat Krajsler automobili - njihova politika širom sveta glasi: pregovori počinju, tek kada se štrajk obustavi. Da alternativa nema, radnicima je objasnio i sindikalac iz najvećeg italijanskog metalskog sindikata.

Pitanje je jesu li se time radnici našli u "pat poziciji"? Na hitno rešavanje problema, pozvala je premijerka Ana Brnabić. Apeluje na radnike da zamrznu štrajk i sednu za pregovarčki sto. Garantuje: u razgovore će biće uključene sve strane.

"Radnici su izgubili plate za to vreme koje su u štrajku, Fijat je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate, Srbija svaki dan na BDP-u zbog štrajka Fijata i gubimo na izvozu. Apelujem na radnike Fijata i na štrajkački odbor i na sindikate da danas budu odgovorni prema tome šta će se danas odlučiti", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Odgovornost za budućnost radnih mesta u Fijatu - kooperanata - Kragujevca i sudbine svih investicija u Srbiji, premijerka je prebacila na štrajkače, jer su - navodi - štrajkom prekršili kolektivni ugovor. A da li je odgovornost samo na njima?

"Svako radno mesto koje ti ljudi imaju u Fijat Srbija jako je mnogo koštalo svakog građanina Srbije. Prema tome, odgovornost svih učesnika i Republike Srbije i štrajkača i sindikata i štrajkačkog odbora i Fijata je jako velika. I ti interesi su po mom mišljenju, prilično koincidentni. Nikom nije u interesu da ta fabrika ne radi!", kaže Milan Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom.

A ne radi već 11. dan. Kada će se montažne trake ponovo pokrenuti - zavisi isključivo od radnika.

Izvor: N1

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top