Vojvodina/Srbija

Da li znamo šta sve plaćamo preko računa za struju?!

Šta predstavljaju stavke koje se nalaze na poleđini računa za struju i za šta izdvajamo svoj novac?

Pored naknada za plaćanje akciza, kamata, taksi za javni medijski servis i PDV-a, postoje i one za koje ne znamo šta predstavljaju, ali na ime njih svakog meseca izdvajamo nekoliko stotina dinara.

Obračun koji se nalazi na poleđini računa trebalo bi da objasni potrošačima gde ide njihov novac, međutim nije namenjen korisnicima već ga samo snabdevač razume, a ukoliko se obrati pažnja na cenu potrošenih kW i krajnji iznos, jasno je da se na ime stavki, za koje većina ne zna šta znače, izdvajamo dosta novca.

- “Prilikom formiranja računa, pažnja nije usmerena na korisničko iskustvo građana”, ističe Dušan Uzelac direktor finansijskog portala Kamatica, i dodaje da su računi mogli da budu dosta jednostavniji i da u tom slučaju ne bi dolazilo do zabune.

Ekipi finansijskog portala Kamatica najviše pažnje je privukla stavka „obračunska snaga“, ona se nalazi na samom vrhu računa i označava trošak koji bi Elektroprivreda Srbije imala ukoliko se mreža maksimalno optereti, bez obzira što je to tehnički nemoguće, ali se na ime toga mesečno izdvaja određena svota novca.

Još jedna naknada koju 3,5 miliona ljudi plaća Elektroprivredi Srbije, su troškovi “garantovanog snabdevača”, a ova naknada je fiksna i iznosi 1 evro, što znači da 3,5 miliona evra svaki mesec građani izdvoje za očitavanje stanja na brojilu, štampanje i slanje računa.

Pored troškova koji se nalaze na računu, i koju većina građana ne razume, još je konfuzniji način formiranja cene kWh, jer je na samom računu predstavljena kao jedan vid matematičkog proseka na osnovu kog potrošači ništa ne mogu da zaključe.

Račun za struju je formirani tako da većina korisnika plaća određene naknade, a da se ni ne zna šta se sve plaća. Ovo je samo jedan u nizu računa koji svakog meseca plaćamo, a da pri tome ne znamo šta plaćamo, i zbog čega je razlika u iznosu stvarne potrošnje i krajnje cene, koja je pikazane na samom računa, veća za nekoliko stotina dinara.

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top