Vojvodina/Srbija

Kampanja „Mogu da neću! Ljubav nije nasilje“

Autonomni ženski centar pokrenuo je kampanju „Mogu da neću! Ljubav nije nasilje“ kako bi pomogla mladima, prvenstveno devojkama, da nauče šta je zdrava ljubavna veza, šta su ljubomora i nasilje u vezi, kako da ih prepoznaju, kako da im se suprotstave i kome da se obrate.

Projektom je obuhvaćeno 15 gradova u Srbiji, 8 fakulteta i 30 srednjih škola, u kojima se realizuju radionice na kojima se sa polaznicama otvoreno priča o tome sa kakvim se sve problemima u odnosima susreću. Pored srednjoškolki, kampanja se obraća i studentkinjama, nastavnicima/cima i roditeljima, a istovremeno u projekat će biti uključeni i oni koji donose odluke kako bi se poboljšala zaštita od nasilja u srednjim školama i na fakultetima.

„Iz iskustva rada sa mladima, uvidele smo da se nasilni obrasci koji postoje u partnerskim odnosima odraslih osoba u istoj ili sličnoj formi javljaju i u okviru prvih partnerskih odnosa mladih. Zbog toga, cilj ove kampanje je da povećamo svest mladih, a pogotovo devojaka, o neprihvatljivosti nasilnog ponašanja i osnažimo ih da se suprotstave nasilju, odnosno da ih osnažimo da izgovore ’Mogu da neću!’ kada to pomisle“, kaže Marina Ileš ispred Autonomnog ženskog centra.

Nedavno je postavljen sajt www.mogudanecu.rs kao i Facebook i Instagram stranica na kojima možete pronaći mnoštvo korisnog sadržaja, materijala, kvizova, saveta i otvorenih razgovora.

Kampanja „Mogu da neću“ je deo projekta „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje“ i realizuje se od januara 2016. do kraja 2018. godine. Projekat je finansijski podržao Fond Ujedinjenih nacija za suzbijanje nasilja prema ženama, a realizuje se uz preporuku Grupe za zaštitu od diskriminacije i nasilja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Danas

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top