Vojvodina/Srbija

Lazanski: Srpski migovi u kvaru, u jedan udarila ptica

Migovi stižu do kraja godine, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove. Član odbora Miroslav Lazanski kaže da su tri srpska miga već neko vreme u kvaru, a da je četvrti, koji je jedini i leteo u poslednje vreme, onesposobljen kada je u njega pre nekoliko dana udarila ptica.

Vulin kaže da su migovi popravljeni i ofarbani i da će ih, ne navodeći tačan datum, Rusija do kraja 2017. isporuciti Srbiji.

Šest polovnih lovaca Mig-29 poklonjeni su Vojsci Srbije još u decembru 2016. Ranije su, prema najavama medija, ti avioni trebalo da budu isporučeni u aprilu.

U planu je da remont i modernizacija tih šest aviona, kao i četiri lovca koji su već u sastavu Vojske Srbije, ukupno košta oko 185 miliona evra.

Prema recima člana odbora Miroslava Lazanskog, trenutno u Srbiji ne leti ni jedan mig. Lazanski kaže da su tri već neko vreme u kvaru, a da je četvrti, koji je jedini i leteo u poslednje vreme, onesposobljen kada je u njega pre nekoliko dana udarila ptica.

Vulin je najavioo i da će Vojska Srbije uskoro dobiti šest domaćih okolopnih transportera Lazar 3 koji su već prošli sve kontrole u Tehničko-opitnom centru.

Saradnja Vojske Srbije i Kfora odvija se prema planu
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se saradnja Vojske Srbije i Misije Kfor na Kosovu i Metohiji odvija prema planu i u skladu sa usvojenim procedurama.

Predstavljajući tromesečni izveštaj o radu Ministarstva odbrane, Vulin je rekao da se saradnja VS i Kfora odvija i kroz redovne sastanke Načelnika generalštaba VS i komandanta te medjunarodne Misije.

Član odbora iz Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić pitao je ministra Vulina kako objašnjava to što se u junu znatno manje ljudi od planiranog broja prijavilo za dobrovoljno služenje vojnog roka. On je naveo da se od 600 planiranih, prijavilo samo 355 vojnika za dobrovoljno služenje vojske, na šta je Vulin rekao da je to uobičajeno za jun zbog sezone letnjih radova i drugih stvari, ali da je situacija u septembru već znatno bolja.

Đurišić i Vulin razmenili su suprotne stavove o tome da li je Vučić vrhovni komandant VS, pri čemu je Đurišić tvrdio da to nije, dok je Vulin ostao pri stavu da jeste.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top