Vojvodina/Srbija

Parlament treći rijaliti

Nastavljena je praksa da se rasprave u Skupštini Srbije sa terena agrumentacije presele u domen ličnih uvreda, a Nenad Milić iz Liberalno demokratske partije smatra da je suština problema u tome što je "ovo parlament bez poIitike", dok Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke ocenjuje da parlament dobija mesto trećeg rijalitija, prenosi N1.

Đurišić, koji se kolegi iz Srpske napredne stranke obratio rečima "Ćuti konju", kaže da nema opravdanja za takav rečnik.

"Realno, nema opravdanja. Ono što nisu čuli građani, ali su čuli poslanici i predsedavajući, su uvrede dok sam postavljao pitanje, mnogo gore reči od ovog što sam ja rekao. Nisam se osećao dobro zbog toga što sam rekao i ne mislim da je to način. Nisam se izvinio, izašao sam iz Skupštine", rekao je Đurišić.

Milić je rekao da je ovo prva vlast koju ne interesuje da donosi zakone.

"Ovo je parlament bez politike, za dve godine nikad manje zakona. S druge strane, primedbe opozicije u 90 odsto slučajeva nisu političke, već lične ili se tiču nekih drugih stvari. I onda to dovodi do atmosfere koja je besmislena", kaže on.

Đurišić dodaje da je problem namera vlasti da uguši parlament kao demokratsku instituciju.

"Ove godine je bilo 30 radnih dana, broj zakona koji je donet je minimalan. Stanje je sve gore, parlament je postao jedino mesto gde opozicione stranke mogu da se obrate građanima. U medijima nećete videti šta je bilo u raspravi, nego se prenose uvrede. Paralament treba da dobije mesto trećeg rijalitija", kaže Đurišić.

Milić kaže da se vlast ponaša kao opozicija i zato je takva atmosfera.

"Vladajuća većina treba da je tolerantna prema manjini i da norme primenjuje u duhu rada parlamenta. Ali suština problema je što parlament u političkom sistemu Srbije nije mesto na kom se donose odluke i to svi znaju. On je za opoziciju važan jer jedino tu može da se nešto kaže, a za vlast služi da se bes ljudi prema većini usmeri kroz parlament", ocenio je Milić.

Izvor: Danas

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top