Vojvodina/Srbija

Da li će Srbija uvoziti radnu snagu?

Da li je u Srbiji teško pronaći posao ili je teže naći radnika, zbog čega ćemo morati da uvozimo radnu snagu?

Šta nam donosi dualno obrazovanje: iskustvo razvijene Nemačke, ili stvaranje novih radničkih robova? Zašto forsiramo Employment Branding – kao prolaznu modu, ili kao neophodnost da se privuku kvalitetni zaposleni? Ovo su neke teme koje će pokrenuti HRM 2018. kongres (Human Resources Management) zakazan za 23. februar u hotelu Zira u Beogradu, saopštio je organizator.

Najavljen kao centralni događaj u oblasti upravljanja kadrovima u Srbiji, HRM kongres će okupiti top 20 HR direktora u našoj zemlji i 200 vrhunskih HR profesionalaca. Uz najavljene govornike iz HR sektora vodećih kompanija, HRM kongres će imati i četiri panela, posvećena odnosu sindikata i poslodavca, tržištu radne snage, Employment Brandingu i dualnom obrazovanju.

„HRM kongres će bez uvijanja otvoriti goruće teme u oblasti HR-a“, najavljuje Bojan Šćepanović, direktor Menadžment centra Beograd, koji je organizator Kongresa.

„Zbog toga očekujem da dobijemo realan odgovor da li će Srbija već 2019. morati da uvozi radnike i da li je dualno obrazovanje spas za srpskog radnika ili stvaranje njegove još veće zavisnosti. U Srbiji je dešava paradoks oko radne snage; imamo visoku opštu nezaposlenost od 10 odsto do 15 odsto, a s druge strane na mikro-lokacijama kao što su Ruma, Subotica, Inđija i slično, nezaposlenost je nula odsto. Vi u tim sredinama ne možete da pronađete nijednog običnog radnika-operatera za mašinom. Kompanija iz Subotice dovozi autobusom svaki dan radnike iz Sombora koji je 50 kilometara udaljen“, navodi Šćepanović.

Izvor: Danas

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top