Vojvodina/Srbija

Roditelji i dalje bez uvida u esDnevnik

Roditeljima i učenicima još nisu podeljeni nalozi za pristup elektronskom dnevniku, niti se zna kada će to biti urađeno.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, još se čeka saglasnost Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Identično obrazloženje Danas je dobio još u decembru prošle godine, ali su tada očekivanja Ministarstva bila optimističnija. Planirano je bilo da saglasnost poverenika stigne do sredine decembra i da se potom sukcesivno, od škole do škole, dele nalozi za logovanje na sistem. Međutim, to do danas nije zaživelo, a obrazloženje zašto se toliko čeka na mišljenje poverenika juče nismo uspeli da dobijemo u Ministarstvu.

U službi Poverenika za Danas kažu da im se Ministarstvo nije obraćalo zahtevom za mišljenje u vezi sa obradom podataka o ličnosti učenika i roditelja u okviru servisa esDnevnik, sadržanih u Zahtevu za korišćenje usluge elektronskog dnevnika već se istim povodom sprovodi postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Po okončanju tog postupka javnost će biti obaveštena o rezultatima nadzora, kažu iz službe Poverenika.

Kako je naš list ranije pisao, portal za učenike i roditelje je odvojen od dela sistema koji koriste škole, tako da ne utiče na bezbednost školskog sistema esDnevnika. I jedni i drugi će preko internet pretraživača pristupati posebnom delu sistema sa svojim nalogom. Svaki učenik i roditelj će imati korisničko ime i šifru, a pošto pristupaju sa različitim nalozima prikaz podataka i mogućnosti koje im pruža sistem nisu isti za učenike i roditelje. Tako će đaci svoje ocene moći da vide istog trenutka kada budu upisane u dnevnik, a roditelji sa 48 sati zakašnjenja, kako bi se deci ostavilo vremena da te ocene obrazlože, što je urađeno na sugestiju psihologa i pedagoga.

Kada roditelj pristupi sistemu, može da vidi podatke samo za svoje dete, a ako ima dvoje dece u istoj školi ili u dve različite škole, a obe koriste esDnevnik, može da izvrši izbor za jedno ili drugo dete.

Pored ocena, roditelji će imati uvid i u izostanke, kao i napomene i pohvale nastavnika. Đacima će, osim ovih podataka, biti na raspolaganju i niz drugih informacija, kao što su raspored kontrolnih i pismenih zadataka, ekskurzija, izleta i poseta.

Izvor: Danas

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top