Vojvodina/Srbija

Vučić: Zaposlenima u zdravstvu plate će biti znatno povećane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će zaposlenima u zdravstvu plate biti znatno uvećane i da se to povećanje odnosi posebno na medicinske sestre koje rade najteže poslove.

"Ovo su najmodernije mašine koje možete da pronađete na najmodernijim kllinikama i najrazvijenijim zemljama. Nastavićemo da ulažemo, a počinjemo i izgradnju novog Klinickog centra u Beogradu", rekao je Vučić na otvaranju Onkologije dva, zahvaljujući kojoj od Nove godine više neće biti listi čekanja.

On je rekao da danas najveći problem predstavlja odlazak fizičara i inženjera, najstručnijeg kadra, koji zbog znatno većih primanja odlaze u inostranstvo. Prema Vučićevim rečima to je katastrofalno, jer Srbija u njihovo obrazovanje puno ulaže, a nakon toga ne može da im ponudi odgovarajuću platu.

Drugi problem su medicinske sestre, koje, između ostalog i na intenzivnoj nezi i onkologiji, rade najteže poslove - kupaju preminule, zbrinjavaju ranjene. Dodao je da one ne žele to sve da rade za 35-40.000 dinara.

"Ranije smo imali od 120 do 150 njih koji se jave na konkurs, danas ni 15. Ne možemo da realizujemo konkurse i zato će biti značajnog uvećanja plata za medicinske sestre. Ali i za lekare", rekao je Vučić i dodao da ne kaže da je to dovoljno, ali da će situacija biti bolja ako plate budu povećavane u naredne dve godine.

Dodao je da će država nastojati i zaposlenima u zdravstvu da reši stambeni problem kao i osobama zaposlenim u sektoru bezbednosti.

Posao Vlade je da zaštiti najsiromašnije penzionere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je posao Vlade da zaštiti najsiromašnije penzionere i dodao da zato ideja Međunarodnog monetarnog fonda da se najmanje penzije ne povećavaju dok se ne nadoknadi novac onima kojima je najviše oduzeto, nema većinu u vladi.

Vučić je naveo da bi na osnovu povećanja od osam odsto penzioneri koji imaju penziju 25.000 dinara trebalo godišnje da dobiju 50.000 dinara više, što je dve dodatne penzije u odnosu na period pre smanjenja. Ako povećanje ide od osam odsto na penziju od 25.000 iz 2014. odnosno pre smanjenja, taj čovek, žena, baka ili deka će imati penziju od 29.000 što je više nego za 16,54 odsto više nego 2014. godine, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da ta povišica od osam odsto penzionerima koji primaju 25.000 donosi 4.200 dinara mesečno, odnosno 12 puta toliko - 50.000 godišnje.

To su dve penzije više nego 2014. godine, rekao je Vučić novinarima kojima je pojašnjavao i ono što MMF traži od Srbije kako bi se onima sa visokim penzijama kojima je najviše oduzeto nadoknadio novac.

MMF traži da svi idemo u rikverc kako bi se tim ljudima vratio novac, a naš posao je da zaštitimo najsiromašnije, rekao je Vučić i dodao da za takvu ideju ne postoji većina u vladi.
Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top