Vojvodina/Srbija

Kampanja „Reci ne radu na crno“ već daje rezultate

Gotovo 3.700 građana do sada se obratilo Inspekciji rada putem besplatne telefonske linije u okviru kampanje „Reci ne radu na crno“, koju od 10. marta sprovodi Ministarstvo za rad. Najčešće su se žalili na neisplaćivanje zarada, nedostavljanje obračuna, kao i neisplaćivanje naknade zarade trudnicama i porodiljama.

Na osnovu prijava, Inspekcija rada od 10. marta obavila je više od 2.700 nadzora, pri čemu je, između ostalog, zatečeno 1.475 radnika „na crno“, podneto 609 zahteva za prekršajni postupak, i otkriveno 66 neregistrovanih firmi iz različitih branši. U Ministarstvu za rad kažu da su efekti kampanje „Reci ne radu na crno“ već vidljivi.

„Pokušavamo da idemo u što više vanrednih inspekcija, da inspekcije van Beograda, van drugih mesta, dolaze u Beograd, da iz Beograda idu u druga mesta, pokušavamo da imamo česte inspekcije, i danju i noću, da obuhvatimo sve subjekte. Ne postoje privilegovani, ne postoje privatni, državni, strani, domaći, svi su isti pred zakonom i tako ćemo da se ponašamo“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Zapošljavanje na crno, osim što ugrožava prava radnika, i šteti državi, predstavlja nelojalnu konkurenciju onima koji posluju legalno, kažu u Uniji poslodavaca Vojvodine. Da bi se tome stalo na put, objašnjavaju, potrebno je izgraditi stabilan privredni ambijent.

„Učesnici u stvaranju tog ambijenta ne može biti samo Vlada Republike Srbije, ne može biti samo Ministarstvo, učesnici smo svi. Počev od gore, počev od Vlade, onda mi, udruženja poslodavaca, zaposleni, kroz svoja udruženja i sindikate i svaki pojedinačni građanin koji kupuje nešto“, rekao je predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin.

Prema nekim podacima, svaki treći radnik u Srbiji je neprijavljen,a država zbog sive ekonomije dnevno gubi oko 8 miliona evra.

U Ministarstvu pozivaju one koji rade na crno ili znaju poslodavce koji zapošljavaju mimo zakona, da prijave na besplatnu info liniju 0800 300 307. Ono što je važno, Inspekcija u ostvarivanju prava radnika može da pomogne samo ukoliko nepravilnosti zatekne na licu mesta, stoga bi oni koji smatraju da rade na crno trebalo poslodavce da prijave dok još rade.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top