Vojvodina/Srbija

E-recept do 1. jula u celoj Srbiji

Na elektronski recept, koji je u opticaju od oktobra prošle godine, kad je prvo uveden u 10 beogradskih domova zdravlja, a od 31. marta i u celoj Vojvodini, propisano je više od 1,3 miliona terapija. Oko funkcionisanja novog načina izdavanja lekova, međutim, kod pacijenata postoji mnogo nedoumica.

Ministarstvo zdravlja i apotekarske ustanove svakodnevo dobijaju veliki broj zahteva pacijenata za tumačenje režima e-recepta, koji bi od 1. jula trebalo da se uvede u čitavoj Srbiji.

„Papirni recepti postepeno će se povlačiti iz opticaja do kraja godine i od sledeće će sva terapija ići na elektronski recept“ objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Sa e-receptom sada je, prema podacima Ministarstva zdravlja, „pokriveno“ 65-70 odsto domova zdravlja i apoteka u Srbiji, odnosno ukupno 96 ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite Srbije, a do kraja juna bi na novi način propisivanja i izdavanja terapije trebalo da pređu i svi ostali.

Iako bi neki pacijenti hteli da terapiju odjednom podignu za dva meseca, to nije moguće, ali ne moraju ni svu propisanu terapiju za taj mesec da podignu odjednom, što znači da jedan lek mogu da uzmu danas, a po drugi da ponovo dođu u apoteku, ali u roku važenja recepta. Ovo pacijente najviše interesuje zbog plaćanja participacije, jer možda trenutno nemaju dovoljno novca za sve propisane lekove.

Mnogi pacijenti pogrešno su čuli da ukoliko jedan mesec ne podignu terapiju, gube pravo na lek. To nije tačno, pravo na lek im neće biti uskraćeno, ali pauze u uzimanju terapije ne treba praviti ako to nije preporuka lekara.

Šta pacijente najviše zanima o e-receptima:

* terapija može da se podigne sedam dana pre i sedam dana nakon datuma dospeća recepta

* Nije moguće odjednom podići terapiju za dva meseca, a ne mora ni odmah cela za taj mesec

* Ukoliko se jedan mesec ne podigne terapija, ne gubi se pravo na novu turu medikamenata

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top