Vojvodina/Srbija

"Kada prođe povećanje plata - podvući crtu"

Predsednik Fiskalnog savet Pavle Petrović ocenio je da kada krajem godine prođe najavljeno povećanja plata u javnom sektoru i penzija, treba podvući crtu.

On je rekao i da treba krenuti s javnim investicijama.

"Budžet za 2019. je prilika da se napravi odlučan zaokret, fiskalni prostor ne bi trebalo potrošiti na populističke mere. Važni pravci koje vidi Fiskalni savet jesu javne investicije", rekao je Petrović za list "Politika" od nedelje.

Istakao je da vlada ne bi smela da ponavlja greške iz prošlosti, kada je povoljnije fiskalne tokove koristila za populistče mere.

"To što Vlada ima dovoljno sredstava da već od 2019. godine poveća izdvajanja na prioritete, poput zaštite životne sredine, ne garantuje da će se to i desiti", rekao je Petrović.

On je kazao da bi plate trebalo da rastu onoliko koliko raste i Bruto domaći proizvod (BDP), što je oko šest odsto, i što je jedino održivo, jer svaki veći rast ne bi bio ekonomski održiv.

"Njihov rast u budućnosti zavisiće od ekonomske snage zemlje i rasta BDP-a, to zavisi od investicija", kazao je on.

Prema njegovim rečima, javne investicije bi podstakle privredni rast koji je neophodan, jer veći rast bi stvorio uslove da domaći i privatni sektor više investira i stvara novu vrednost.

Izvor: b92

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top