Vojvodina/Srbija

Koliku će platu primati srpski ministri?

Novi zakon o funkcionerima, koji je u planu, obezbediće povećanje plata funkcionerima u izvršnoj vlasti, kao što su ministri i državni sekretari.

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kažu da bi se tako smanjila mogućnost korupcije.

“Ispod su samo prosvetni radnici i rudari”, citat je jedne epizode Nadrealista, u kojoj se govorilo o siromaštvu. Kada bi se danas govorilo o platama srpskih ministara, u regionu oni su na samom začelju 

Ekonomista Mahmut Bušatlija potvrđuje da su plate ministara male, ali ističe i da je srpska ekonomija slaba. 

“Ja sam apsolutno za to da ministri imaju veće, velike plate, ali pod dva uslova. Prvi uslov je da ti isti koji zagovaraju povećanje svojih plata do kraja dovrše sve te reforme koje su godinama obecavali”, kaže on. 

Bušatlija je dodao i da bi “ta plata bi trebalo da bude proizvod rada gospode ministara”. 

U srpskoj vladi, najviša primanja imaju ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bosković sa 163 hiljade i ministar policije Nebojsa Stefanovic sa 145 hiljada, dok su na dnu lestvice ministri energetike i prosvete Aleksandar Antić i Srđan Verbić sa po 89.000 dinara. 

Zagovornici povećanja plata državnim funkcionerima ističu da bi se tako smanjila mogućnost korupcije. Bušatlija, međutim, kaže da velike plate nigde nisu sprečile koruptivne radnje. 

“Ako postoji način, i da kazemo prilika da se nešto koruptivno završi - to će se završiti tako. Jedina brana tome jeste jedan pravosudni sistem i organi gonjenja koji to mogu da utvrde vrlo brzo i efikasno”, ističe Bušatlija. 

Da li će biti povećane plate ministrima u Ministarstvu za državnu upravi i lokalnu samoupravu i pored više poziva, B92 nije uspeo da sazna, jer niko nije hteo pred kamere nase televizije. 

Očigledno da tema povećanja plata državnim funkcionerima u predizbornoj kampanji nije najpoželjnija tema.

Prosečne plate ministara u državama regiona:

1. Slovenija - 2900 evra

2. Hrvatska - 2509 evra

3. BiH - Federacija BiH 1510 evra, Republika Srpska 1350 evra

4. Makedonija - 1100 evra

5. Crna Gora - 971 evro

6. Srbija - 948 evra

Izvor: B92

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top