Vojvodina/Srbija

Štrajk prosvetnih radnika u više od 1.500 škola

Članovi tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika danas će štrajkovati u više od 1.500 škola u Srbiji tražeći poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) štrajkovaće skraćenjem časova sa 45 na 30 minuta, dok Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije u znak protesta neće održati prvi čas u prvoj i drugoj smeni.

Granski sindikat zaposlenih u prosveti "Nezavisnost" nije doneo odluku o štrajku upozorenja, ali je ostavio mogućnost svojim članovima da se, ako to žele, priključe štrajku u onim školama u kojima je organizovan.

USPRS traži povećanje zarade za 12 odsto, umesto predloženih šest odsto, Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je hitne pregovore sa Vladom Srbije o povećanju zarada, pre donošenja budžeta za narednu godinu, a svi sindikati tvrde da vlada nije ispoštovala sporazum kojim je 17. novembra prošle godine, prekinut štrajk prosvetnih radnika.

Sindikati su naveli da je vlada tada obećala jednokratnu pomoć u visini jedne mesečne plate, a da im je isplaćeno 7.000 dinara, kao i da nije rešen problem nastavnika koji su tehnološki viškovi.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top