Vojvodina/Srbija

NASRTLjIVI AKTIVISTI: Stranke zvone i bez dozvole

Propisi teško mogu da spreče nasrtljive aktiviste. Partije se mogu prijaviti Tržišnoj inspekciji

DOLAZAK neželjenih stranačkih aktivista na vrata ili puni sandučići političkih letaka, građani, prema zakonu, mogu da spreče jednostavno - porukom na ulazu u zgradu. U praksi, gotovo je nemoguće izboriti se sa nasrtljivim aktivistima, a kazne za prekršaje izostaju.

Novi Zakon o oglašavanju propisuje da je direktno oglašavanje zabranjeno bez jasnog pristanka onih koji su "meta". To se odnosi i na dolazak agitatora predsedničkih kandidata, ostavljanje propagandnih letaka u sandučetu, slanje političkih poruka SMS-om ili elektronskom poštom. Ipak, kampanja se još nije ni zahuktala, a stranke su na terenu nastavile sa starom praksom.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže da građani mogu da ostave poruku na ulazu i da naglase da ne žele letke, niti obraćanje stranačkih aktivista:

- Ako neka stranka to ne poštuje, mogu je prijaviti Tržišnoj inspekciji. Ipak, u praksi su šanse da neko odgovara za to gotovo nepostojeće.

S druge strane, stranke tvrde da se u terenskom radu drže zakonskih normi. Đorđe Čabarkapa, v.d. šefa IO SPS, kaže da oni na terenu rade sa članovima i da samo njih obilaze:

- Čak nam i zameraju što ih češće ne obilazimo. Naravno da se u toj predizbornoj aktivnosti dešavaju i greške o kojima treba voditi računa - kaže Čabarkapa.

U DS kažu da vode računa da ne ugrožavaju pravo na privatnost građana i da poštuju sve zakonske norme.

- Prilikom kampanje od vrata do vrata i podele promotivnog materijala, najavljujemo se skupštinama stanara, osim u onim zgradama u kojima su se unapred oglasili da ne žele da prime bilo kakav promotivni materijal.

SUMNjIVI EFEKTI

PROGRAMSKI direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić kaže da nema preciznih podataka o efektima kampanje "od vrata do vrata":

- Moj utisak je da je takva kampanja kontraproduktivna jer nije reč o razgovoru sa građanima, već o običnoj propagandi. S druge strane, partije su verovatno procenile da imaju neki interes da to rade.

Izvor: Novosti

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top