Sombor.tv

Sombor.tv

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
četvrtak, 21 septembar 2017 00:00

Namirnice i lekovi koje nipošto ne treba mešati

Biznis insajder predstavlja četiri najopasnije kombinacije lekova i hrane na koje bi ubuduće trebalo da obratite pažnju.

Zeleno povrće (brokoli, spanać, prokelj) bogato je vitaminom K, koji suzbija antikoagulativno dejstvo razređivača krvi, tako da se ova kombinacija nikako ne preporučuje.

Pojedini lekovi protiv povišenog pritiska povećavaju nivo kalijuma u organizmu. Ukoliko se kombinuju sa bananom, koja je takođe bogata kalijumom, ova kombinacija može da poremeti pravilan srčani ritam ili prouzrokuje lupanje srca.

Hrana bogata biljnim vlaknima (poput oraha) sprečava apsorpciju pojedinih lekova protiv bolesti štitne žlezde. Ukoliko konzumirate velike količine ove namirnice, možda bi trebalo da povećate dozu leka.

Sok od grejpfruta povećava nivo lekova za snižavanje holesterola u krvi, a posledica su povećane šanse za nastanak neželjenih dejstava poput bolova u nogama. Konzumiranje ove namirnice takođe bi trebalo da izbegavate ukoliko uzimate lekove protiv povišenog krvnog pritiska, abnormalnog srčanog ritma ili anksioznosti.

Izvor: B92

Škorpije će odati pogled, Strelčevi sami priznaju prevaru Blizanac će uvek imati izmišljeni alibi kako bi vas ubedili da nema teorije da je neveran...

Ovan postaje svadljiv

Ako Ovan vara, to znači da im ne posvećujete dovoljno pažnje, a to mogu raditi i iz osvete ako su mnogo povređeni. Kad prevare, postaju uznemireni. Muškarac će vas iz čista mira verbalno napasti, a žena Ovan će prigovarati u vezi sa izgledom, često će se svađati i govoriti da niste isti kao pre. Ako idu da se se nađu s ljubavnikom ili ljubavnicom, brzo će izjuriti kroz vrata.

Bik menja navike

Pripadnici ovog znaka u prevaru se upuštaju zbog rutine u odnosu, ali i usled jake seksualne privlačnosti prema nekoj novoj osobi. Iako vešto skrivaju osećanja, Bikove otkriva iznenadna i preterana briga o izgledu (kupovina nove odeće ili često odlaženje kod frizera ili u teretanu). Nagla promena navika, češći izlasci i skrivanje mobilnog telefona dovoljan su razlog za sumnju.

Blizanci uvek imaju alibi

Pripadnici ovog znaka varaju onda kad nema šanse da se to sazna, ili ako im nije stalo do odnosa u kojem jesu. Kad varaju, vrlo su mudri, brzo misle i paze na svaki potez. Neretko angažuju prijatelje da im služe kao alibi. Uvereni su da ih ne možete uloviti u preljubi, pa se vremenom opuste. Zaskočite li ga i na brzinu mu postavite zamku s nekoliko unakrsnih pitanja, zbuniće se i tako se otkriti.

Rak se udaljava od partnera

Nema nekog univerzalnog razloga za prevaru kod Rakova, ali jedna stvar je kod njih sigurna – oni ne žele da izgube sigurnost partnera, ali ni ljubavnika. Njegovo neverstvo otkrivaju česti izgovori da je umoran i opterećen obavezama. Često će odbijati seks i tako se emotivno udaljavati od partnera. Počne li neumereno da troši novac, postanite oprezniji.

Lav ugađa partneru

Pripadnici ovog znaka najčešće varaju zbog seksa i uzbuđenja. Kad to rade, pred partnerom glume da je sve u redu. Postaće savršeni partneri, pa će muškarac Lav svojoj dragoj ugađati na sve moguće načine, a žena će mužu pripremati najdraža jela i uvek biti doterana. Neverstvo neće priznati čak ni ako ih uhvatite na delu, još će vas napasti što ste uopšte i pomislili na to.

Devica napada partnera

Devica se u prevaru najčešće upušta jer je razočarana u svog partnera i zato što zapravo više ne želi da bude u tom odnosu, ali još nije osmislila kako će izaći iz njega, pa će na to naterati drugu stranu. Kad varaju, uvek će za sve imati alibi, ali će postati veoma kritični i ironični i stalno će isticati vaše mane. Ako žena Devica počne da izbegava seks, to je dovoljan razlog za sumnju.

Vaga kao zaljubljeni tinejdžer

Pripadnici ovog znaka nimalo nisu imuni na prevaru, a u nju se upuštaju isključivo ako se zaljube. Kad varaju, ponašaju se bukvalno poput zaljubljenih pubertetlija. Stalno se sređuju, tuširaju se i presvlače, a raspoloženje im je na visokom nivou. Sve će učiniti da sakriju prevaru, a ako, ne daj bože, partner za nju sazna, reći će mu da je u pitanju samo flert.

Škorpija to radi planski i smireno

Pripadnici ovog znaka varaju iz mnogo razloga, a kad se usude da se upuste u tako nešto, to govori samo jednu stvar – da su sigurni da se to nikad neće otkriti jer su uvereni u svoje sposobnosti zataškavanja. Škorpija vara vrlo mudro i smireno. Muškarci će redovno spavati s partnerkom i neće gubiti interesovanje za nju, a ženske pripadnice ovog znaka odaće zaljubljeni pogled.

Strelac bi da se raspravlja

Oni varaju onda kad više nisu srećni s partnerom i kad im nedostaje fizičke privlačnosti. Otkriće ih često filozofiranje. Muškarac Strelac će ponavljati da je veza postala monotona, a pripadnica ovog znaka partneru neće ništa braniti i propagiraće ravnopravnost. Ali pre nego što partner sumnje potvrdi dokazima, Strelčevi će sami priznati neveru.

Jarac vara, ali ne dugo

Jarčevi će varati ako ih partner stalno uzima zdravo za gotovo i ako se osećaju jadno u odnosu. Tad se upuštaju u aferu koja će im doneti sigurnost i utehu. Upuste li se u neveru, to može da bude i kraj dosadašnje veze jer im strašno smeta što su razapeti na dve strane. Ako je reč o prolaznoj avanturi, njihov partner za nju najverovatnije nikad neće ni saznati.

Vodolija se odaje

I muškarci i žene Vodolije, ruku na srce, ne varaju često, ali ako to rade, to će svom partneru skoro i nacrtati. Biće veoma nezainteresovani za odnos, govoriće dvosmislene izjave o budućnosti, predlagaće da imaju otvorenu vezu ili da u njoj naprave malu pauzu. Žena Vodolija govoriće da joj treba više druženja i da je veza počela da je guši, a na svaki pitanje o neverstvu reagovaće odbrambeno.

Ribe nisu dosledne

Ribe mogu da vole više partnera odjednom i da se prema svima odnose isto. Umeju lako da se izgube u sopstvenim lažima, a najbolje ćete ih razotkriti ako malo popiju. Tad će progovoriti o svemu, a sutra će, naravno, sve poreći. Ako im je partner da dokaz, histerisaće i pašće u depresiju, ali ga ipak neće ostaviti.

četvrtak, 21 septembar 2017 00:00

10 zlatnih pravila koja štede gorivo i novac

Uz malo pažnje i razmišljanja u vožnji moguće je uštedeti do 20 odsto goriva.

Ovo je deset saveta za štedljiviju vožnju:

1. Nežno s papučicom gasa

Naravno da je prvo i osnovno pravilo štedljive, kao uostalom i svake druge vožnje nežno i "pametno" postupanje s papučicom gasa. Držite obrtaje u najpovoljnijem rasponu. Kada postignete željenu brzinu, prebacite u najviši mogući stepen prenosa i održavajte brzinu.

2. Ne vozite u "leru"

Pogrešno je dugo se "kotrljati" do semafora u praznom hodu. Automobil, zavisno od motora, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako praktično u tim trenucima smanjuje potrošnju na nulu.

3. Ispraznite prtljažnik

Nemojte da se vozite s nepotrebnim teretom u automobilu. Svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju za oko pet odsto.

4. Isključite motor u mestu

Mnogi novi automobili danas dolaze sa sastavom start-stop koji isključuje motor dok auto stoji, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedeti. Možete i sami isključiti automobil kad znate da ćete malo duže stajati – recimo ako vam se upravo ugasio semafor "pred nosom".

5. Usporite

Ukoliko vozite 120 po auto-putu umesto 140 km/h, možete smanjiti potrošnju i do 15 odsto.

6. Uklonite nepotrebne nosače

Krovne kutije izvrsno su rešenje za višak prtljaga, ali bitno povećavaju potrošnju.

7. Vozite konstantnom brzinom

Kočenjem rasipate kinetičku energiju, a onda trošite gorivo da je ponovo "stvorite". Sportska vožnja s mnogo naglih ubrzanja i kočenja može povećati potrošnju i do 50 odsto.

8. Štedljivo s klima-uređajima

Isključite uređaj na nižim brzinama. Oko 90 km/h višak goriva koji troši klima izjednačuje se s povećanom potrošnjom zbog otvorenih prozora, pa se na većim brzinama klima više "isplati".

9. Proverite pritisak u gumama

Gume na automobilu uvek bi trebalo da budu pod pritiskom koji je propisao proizvođač, i zbog potrošnje goriva, ali i zbog mnogih drugih razloga – od prianjanja za podlogu do ravnomernog trošenja.

10. Redovno održavajte automobil

Najmanje troši ispravan automobil. Staro ulje, napola začepljeni filter i slični rezultati nemara odražavaju se i na potrošnju goriva.

Izvor: b92

četvrtak, 21 septembar 2017 00:00

Evropski sud presudio u korist dužnika u francima

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da je poslednjom presudom Evropskog suda pravde, a koja se tiče predugovornog informisanja klijenta u vezi sa zaključenjem ugovora o kreditu u švajcarskim francima, jasno utvrđena izostala obaveza banke da klijenta informiše o svim aspektima kredita, kao i o potencijalnim rizicima.

Kao i u Srbiji, tako i u Rumuniji, od koje je krenula ova inicijativa ka EU Sudu, građani su se zaduživali u kreditima koji su nominovani u stranoj valuti (švajcarski franak) dok su im primanja u domaćoj valuti. Banke u Srbiji nisu informisale klijente od svim rizicima stupanja u takav odnos, već su suprotno, a to se može potvrditi u gotovo svakom medijskom istupanju predstavnika banaka, klijentu sugerisale da je taj kredit povoljniji od nekog drugog (kod nas je to kredit u evrima, pošto se radi o stambenim kreditima), navodi se u saopštenju.

"Dakle, banke su suprotno zakonskim obavezama, a tu obavezu poznaje i naš Zakon o zaštiti potrošača, klijenta svesno upućivale na donošenje pogrešne odluke, odnosno one koja će ga kasnije skupo koštati, zbog enormnog rasta kursa CHF u odnosu na evro, a što je dovelo do uvećanja mesečnih obaveza i do 2,5 puta kao i do rasta realne glavnice duga do visine iznad pozajmljenog kredita", ističe Efektiva.

Oni dodaju da su već imali u njihovim presudama identična obrazloženja, ali je na sudu to kasnije menjano i nijedan korisnik CHF kredita od ovakvog stava nije imao konkretne koristi.

"Nadamo se da će na dalje i domaći sudovi prihvatiti ovo tumčenje kao krucijelno u zasnivanju odnosna između korisnika i banke, te da će sve one ugovore koji jesu zasnovani na nepotpunom informisanju klijenta, poništiti. Ovo očekujemo kako za kredite u CHF tako i za kredite indeksirane u evrima. Podsećamo da se u nekim sporovima koje vodimo, a tiču se upravo utvrđivanja ništavosti CHF ugovora o kreditu, na strani korisnika kredita priključilo i Republičko javno tužilaštvo, što nam daje za osnov da verujemo da smo u pravu i da će ovi štetni ugovori biti poništeni", dodaje se dalje u saopštenju Eefektive.

Izvor: Danas

četvrtak, 21 septembar 2017 00:00

BRZ I JEFTIN: Kolač od pudinga i jogurta

Sastojci

4 jaja
75g brašna
75g griza
50ml ulja
100ml jogurta
100g suvog groždja
1 puding od maline
1 puding od čokolade
1 prašak za pecivo
150g šećera
600ml mleka
maline
čokolada

Priprema

1. Skuvati puding (posebno od maline, posebno od čokolade) sa mlekom i dodati šećer i prohladiti.

2. Umutiti jaja sa 100g šećera, dodati brašno i griz pomešan sa praškom za pecivo.

3. Dodati suvo grožđe i izmešati, zatim sipati u manji pleh (30x20cm).

4. Rasporediti po kašičicu pudinga od čokolade i maline. U čokoladni puding stavite kockice čokolade a od maline po koju malinu.

5. Pecite na 190 stepeni C oko 30 minuta.

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.rs

četvrtak, 21 septembar 2017 00:00

Danas akcija pojačane kontrole saobraćaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sutra će sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja u zemlji, a posebnu pažnju će obratiti na kontrolu brzine, proveru alkoholisanosti vozača, kao i da li vozači koriste sigurnosni pojas.

1Akcija se organizuje u okviru projekta Evropski dan bez poginulih u saobraćajnim nezgodama, koji po drugi put organizuje Evropska mreža saobraćajnih policija (TISPOL), saopšteno je danas iz MUP-a.

Projekat EDWARD podržala je Evropska komisija i njime se apeluje na sve građane da razmisle o rizicima sa kojima se suočavaju u saobraćaju, o rizicima koje mogu prouzrokovati drugim učesnicima u saobraćaju i na koji način mogu da smanje navedene rizike.

Projekat se sprovodi zato da 21. septembar bude prvi dan na evropskim putevima bez poginule osobe u saobraćajnim nezgodama ili da broj poginulih i teško povređenih osoba bude što manji.

U 2016. godini, na dan realizacije Projekta, u saobraćajnim nezgodama u Srbiji nije poginula nijedna osoba.

četvrtak, 21 septembar 2017 00:00

Međunarodni festival orijentalnog plesa u Somboru

Od 22. do 24. septembra u Somboru će se održati peto izdanje Međunarodnog festivala orijentalnog plesa - Orijentalija 2017.

Projekat Orijentalija, sada već tradicionalno, petu godinu za redom sprovodi plena grupa Inanna iz Sombora. Idejni tvorac i koordinatorka projekta je Brankica Ćurčić, instruktorka orijentalnog plesa sa desetogodišnjim iskustvom, koja je u naš grad i dolena orijentalni ples.

Orijentalija je festival koji ima za cilj da umreži mlade plesače, i to ne samo orijentalnog plesa, iz svih krajeva Srbije, regiona i inostranstva i predstavi ih publici u Somboru. Ove godine gostujući instruktori festivala su Hronis Taksidis, perkusionista iz Atine i plesačice Gordana Minčić iz Beograda i Amra Smajić iz Zenice.

Učesnici festivala dolaze iz svih krajeva Srbije: Beograd, Niš, Novi Sad, Subotica, Bogatić, Kosovska Mitrovica itd. kao i iz inostranstva: Grčke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske Makedonije...

Omladinski projekat Orijentalija 2017. realizuje se uz podršku Somborskog edukativnog centra u okviru programa Mladi su zakon 2017. koji sufinansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Prijatelji festivala su restoran Internacionalne kuhinje Emma's fusion, kompanija Avon Sombor i štamparija Atelje plus iz Kule.

Poljoprivredno zemljište je prirodni resurs kojim se Grad Sombor može pohvaliti, ali i resurs koji zahteva permanentnu brigu i ulaganje. Polazeći od značaja poljoprivrednog zemljišta Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ove godine je izdvojio bespovratna sredstva za radove na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Na konkursu Sekretarijata za dodelu podsticajnih sredstava, somborskoj lokalnoj samoupravi odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 15.571.000,00 dinara, a iz gradskog budžeta u iste namene izdvojeno je 13.317.889,00 dinara.

Udruženim sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i grada Sombora u ukupnom iznosu od 28.888.889,00 dinara, shodno ugovoru koji je zaključen između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, grada Sombora i JVP „Vode Vojvodine“, određena je vrsta i obim radova.

Ugovorom je definisano da će se urediti kanalska mreža u katastarskim opštinama Sombor, Čonoplja, Rastina i Riđica, a postupak javne nabavke za izvođača radova sprovelo je JVP „Vode Vojvodine“ koje je, kao najpovoljnijem izvođaču, posao dodelilo Vodoprivrednom društvu „Zapadna Bačka“ u Somboru.

Radovi su otpočeli tokom avgusta i do sada je urađeno izmuljavanje kanala Mostonga i sanacija propusta na kanalu u Žarkovcu, a u toku su radovi na čišćenju kanalske mreže u industrijskoj zoni.

Na terenu, sa nadležnima iz VDP „Zapadna Bačka“, bili su članovi Gradskog veća Darko Radulović, zadužen za oblast poljoprivrede i zaštitu životne sredine i Mirko Strigić, zadužen za ruralni razvoj.

Izmuljavanje, odnosno čišćenje kanala, biće obavljeno na ukupno 69 kilometara kanalske mreže, a rok za završetak radova je godinu dana.

četvrtak, 21 septembar 2017 00:00

Izložba slika "Bunjevačko zlato" u Mađarskoj

Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora realizovalo je projekat prekogranične saradnje sa susednom Republikom Mađasrkom u subotu, 16. septembra. Naime, u bunjevačkoj etno kući u varošici Gara, po pozivu vlasnika iste, gospodina Sime Arsenića i supruge Marije Ostrogonac, već dobro poznate slamarke, članice „Bunjevačkog kola“ izlagale su svojih četrdeset radova, slika od slame

U dobroj atmosferi, u prepunom dvorištu etno kuće, izložbu slika “Bunjevačko zlato” su otvorili predsednik udruženja gradjana „Bunjevačko kolo“, Dejan Parčetić i vlasnik bunjevačke etno kuće Simo Arsenić. Predsednik, Dejan Parčetić je, između ostalog, istakao da ovo nije samo kulturno povezivanje, nego i vid podrške bunjevačkom narodu koji živi na teritoriji Republike Mađarske. To je samo prvi korak u nizu, oko borbe za priznavanje bunjevačke nacionalne zajednice u Republici Mađarskoj. Prigodne tekstove na bunjevačkom i mađarskom jeziku kazivala je potpredsednica UG „Bunjevačko kolo“, Aleksandra Medurić Kalčan.

Uz goste iz Gare, Baje, Kaćmara i Bačalmaša koji su prisustvovali otvaranju posebno su se istakla deca iz garske osnovne škole, koji su na otvaranje izložbe i razgledanje Etno kuće došli u pratnji zamenice direktora osnovne škole gospodje Kubatović-Maćašni Magdolne, učiteljice Smilje Zegnal i učitelja Ivana Kričkovića.

Uz prelepo druženje i dobru zabavu, a za koju su se pobrinuli izvrsni domaćini, organizovan je i koncert narodnih igara folklornog ansambla KUD “Veseli Santovčani“.

Ovaj projekat je potpomognut od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grada Sombora. Koliko su ovaj projekat i izložba bili uspešni, govori i to da su odmah ugovorene nove izložbe u Baji i Kaćmaru. Naše slamarke polako ali sigurno utiru put uspeha - kažu u Udruženju građana "Bunjevačko kolo" Sombor...

Izvor: NRS

Ostalo je manje od nedelju dana do starta košarkaške sezone, KK Dunav u Apatinu organizuje tradicionalni kadetski međunarodni košarkaški turnir „Rade Ratko Vejin“. Ovogodišnji turnir po imenima klubova učesnika će biti jedan od najkvalitenijih do sada.

Učestvuju: „Igokea“ Laktaši (Republika Srpska), „Borovo“ Vukovar (Hrvatska), „Pecsi Vasutas Sportkor“(Madjarska) i domaćin „Dunav“ (Srbija).

U subotu u 9 sati je zvanično otvaranje turnira a u prvim utakmicama igraju Dunav-Borovo (9.15 sati) i Igokea – Pecsi Vasutas Sportkor (11 sati).

Utakmica za 3.mesto se igra u 15 sati, a finale je zakazano za 17 sati. Nakon proglašenja pobednika, od 18.30 se igra utakmica Ratkovih prijatelja među kojima će biti i košarkaški as Darko Miličić.

Izvor: 025info

sreda, 20 septembar 2017 00:00

Besplatne radionice za osobe sa dijabetesom

Od danas, 20.9.2017., u PSIHOZON-u, u Konjovićevoj 1, počinje Program za osobe sa dijabetesom (mladi i odrasli) - kreativno-psihološke radionice.
Cilj programa jeste unapređenje kvaliteta života osoba sa dijabetesom u našoj zajednici, sa fokusom na očuvanje, zaštitu i unapređenje psihofizičkog zdravlja.

Aktivnosti u okviru ovog programa će se realizovati tokom jeseni, u narednom periodu, sredom od 17 časova, počevši od danas, 20.9.2017.u 17č.

Zainteresovani se mogu uključiti uz obaveznu prethodnu prijavu, s obzirom na ograničeni broj mesta, i to pozivom na telefon: 064 538 3 438. Učešće u programu je besplatno. Program se realizuje u okviru projekta "Snaga je u nama", koji je dobio podršku od strane Grada Sombora.

Tokom realizacije programa pratiće se njegovi efekti na psihološki status učesnika. Autorka i voditeljka programa je S. Stojšić, dipl. psiholog, koja u je u svom radu orijentisana ka prevenciji i psihoterapiji.

 Aktivnosti se realizuju u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti Grada Sombora i somborskom endokrinološkom ambulantom pri Opštoj bolnici "Dr R.Simonović" u Somboru.

 

Centar za prevenciju, edukaciju i bezbednost (Centar PEB) Sombor poziva sve mlade od 15 do 30 godina, sa teritorije Grada Sombora i okolnih naseljenih mesta da se prijave na četvorodnevni trening "Kamp jednakosti i prijateljstva - trening za vršnjačke edukatore o ranjivim kategorijama mladih"koji će se održati u periodu od 28. septembra do 01. oktobra, u kampu "Crvenog krsta" Sombor u Bačkom Monoštoru.

Tokom treninga mladi će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim tehnikama držanja obuka, metodama i nastavnim sredstvima, kao i sa znanjima o ranjivim kategorijama mladih. Nakon završenog treninga i mentorske faze, mladi će steći odnovne kompetencije vršnjačkih edukatora o čemu će dobiti odgovarajući sertifikat.

Svi zaiteresovani mogu se prijaviti za učešće na treningu putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., najkasnije do subote, 23. 09. 2017. godine u 23,59 sati, a povratno informaciju o potencijalnom učešću na treningu i preciznu satnicu treninga dobiće u ponedeljak, 25. 09. 2017. godine. BROJ MESTA JE OGRANIČEN, učešće je BESPLATNO za učesnike, a obezbeđen je prevoz Sombor - Bački Monoštor, smeštaj, ishrana na kampu, osveženje, majice i materijal za rad."

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na nezarazne bolesti koje su uzrok najviše smrti u svetu, i pozvala države da pojačaju napore da bi postigle ciljeve postavljene 2015.

U svojoj prvoj evaluaciji, SZO je navela da "svet nije na putu ispunjenja cilja" smanjivanja stope smrtnosti od nezaraznih bolesti do 2030.

"Postignut je napredak, ali veoma ograničen", rekao je Daglas Bečer, direktor odseka za prevenciju nezaraznih bolesti SZO.

On je dodao da je "neophodna hitna akcija".

Nezarazne bolesti ubiju više od 40 miliona ljudi svake godine, od čega je 15 miliona starosti između 30 i 70 godina. Više od 80 odsto tih smrti spada u kategoriju "prevremenih".

Najveći broj života odnesu kardiovaskularne bolesti, 17,7 miliona godišnje, a slede rak sa 8,8 miliona, bolesti disajnih organa sa 3,9 miliona i dijabetes koji ubije 1,6 miliona ljudi.

Da bi izmerila efikasnost borbe protiv nezaraznih bolesti SZO je postavila 19 ciljeva, među kojima su povećanje cene duvana, usvajanje nacionalnih politika u pogledu konzumacije soli i promocija dojenja.

U izveštaju se navodi da su najviše učinili Kostarika i Iran, sa ispunjenih 15 od 19 ciljeva. Slede Brazil, Bugarska, Turska, Velika Britanija, Finska, Norveška, Saudijska Arabija i Tajland.

Nijedan cilj nisu ispunili Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja Bisao, Južni Sudan, Sao Tome i Principe i Mikronezija.

U odeljku o Srbiji SZO konastatuje da 94 odsto slučajeva smrti potiče od nezaraznih bolesti (99.000 slučajeva godišnje), i da je 20 odsto stanovnika Srbije u opasnosti prevremene smrti od tih bolesti.

Srbija je, po tom dokumentu, postigla šest od 19 ciljeva: "Podaci o smrtnosti", "Integrisana nacionalna politika/strategija/akcioni plan za nezarazne bolesti", "Povećanje akciznih poreza i cena" duvana i alkoholnih pića (dva cilja), "Uputstva za upravljanje slučajevima raka, kardio-vaskularnih bolesti, dijabetesa i hroničnih bolesti organa za disanje" i "Medikamentozna terapija i savetovanje radi prevencije srčanih i moždanih udara".

Izvor: N1

Međubankarske naknade za korišćenje platnih kartica trebalo bi da budu ograničene na maksimalno 0,2 odsto od vrednosti transakcije za plaćanja debitnom i 0,3 odsto za plaćanja kreditnom karticom. Trgovci koji su do sada u radnjama imali POS terminale plaćali su i do 2,5 odsto od vrednosti transakcije.

U Narodnoj banci Srbije očekuju da će na taj način umanjiti ovaj trošak za trgovce, ali time će se smanjiti i zarada banaka.

Iako deluje da je svejedno kako platite, trgovcima nije - plaćanje karticama za njih je nemali trošak. Trgovci, pre svega manje radnje, počeli su i da povlače POS terminale, a mnogim kupcima da sugerišu da plate kešom.

Narodna banka Srbije planira da to umanji, promenom propisa kojima treba da se ograniči izvor tog troška - međubankarske naknade. Danas predstavljen nacrt Zakona kojim se to reguliše, nalaže da se naknada ograniči na 0,2 do 0,3 odsto.

"Očekujemo zaista vrlo značajne promene, pre svega u domenu konačne cene za krajnjeg korisnika - trgovce. Vi sada imate na tržitu Srbije, što se dešavalo i na tržištu EU, samo je kod nas neki način još eklatantnije, situaciju da je kartica kao proizvod izuzetno skupa za trgovca, a samim tim i za krajnjeg korisnika i za čitavo srpsko društvo", objašnjava generalna direktorka Sektora za platni sistem Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Bankari kažu da je još rano da se govori o efektima eventualne promene propisa. Slavica Pavlović iz Eurobanke podseća i da su slični propisi doneti u EU, ali da preliminarne analize pokazuju da nisu imali očekivani efekat, pre svega kada je reč o nižim naknadama za trgovce.

"Banke ili nisu smanjile naknadu ka trgovcu ili su, sa druge strane, povećale druge vrste naknada što se preliva na krajnjeg korisnika kartice - fizičko lice. Stav bankarske zajednice je da sačekamo da vidimo detaljnu analizu efekata u EU, pa da krenemo sa nekim inicijativama", kaže Slavica Pavlović iz Eurobanke.

Trgovci prema predloženim propisima moraju da obaveste potrošače koje kartice ne prihvataju tako što će tu informaciju okačiti na vrata i pored kase.

Izvor: N1

U toku prethodne nedelje, na području Policijske uprave u Somboru, evidentirano je 18 saobraćajnih nezgoda. U saobraćajnim nezgodama dve osobe su poginule, pet osoba je zadobilo teške i 13 osoba lake telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržano je 11 vozača.

Na teritoriji grada Sombora evidentirano je devet saobraćajnih nezgoda u kojima je jedna osoba poginula, tri osobe su zadobile teške i tri osobe lake telesne povrede. Pet vozača je zadržano zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Na području opštine Apatin evidentirane su dve saobraćajne nezgode u kojima je jedna osoba poginula i jedna osoba zadobila teške telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržana su tri vozača.

Na području opštine Odžaci evidentirane su tri saobraćajne nezgode u kojima je jedna osoba zadobila teške i šest osoba lake telesne povrede.

U opštini Kula evididentirane su četiri saobraćajne nezgode u kojima su tri osobe zadobile lake telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržana su tri vozača.

Napisano 65 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 672 prekršajna naloga.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina.

U sportskoj hali nazvanoj po košarkaškom velikanu, “Vlade Divac” u Vrnjačkoj Banji, veteranke Rukometnog kluba Sombor pobedom na trodnevnom (15-17. septembar)“Trofeju Srbije” dokazale da uvek živi pravilo: jednom uspešne - uvek uspešne!

U ženskoj veteranskoj konkurenciji titula na 24. po redu Međunarodnom otvorenom prvenstvu u rukometu je pripala rukometašicama Sombora, koje su u finalu savladale ekipu VGSK iz Velikog Gradišta rezultatom 5:3. Vesna Marijanović, Danijela Kovačević, Jasna Marijanović, Jelena Aleksić, Milica Antić, Maja Živković, Lenka Pavlović, Dijana Kožul, Olivera Stanić, Jasmina Dangubić i Jelena Jovanović, pokazale su da boj bije srce u junaka, a kapiten, Vesna Marijanović (koju mnogobrojni ljubitelji rukometa širom bivše države pamte i pod devojačkim prezimenom Markov, kada je oblačila dres omladinske i seniorske reprezentacije Jugoslavije) oduševljeno, uostalom kao i sve njene saigračice, govori o utiscima:

- Želja za pobedom nije prestala od dana kada više nismo aktivno igrale rukomet, naprotiv, želja je jednako jaka što je važan temelj svakog uspeha - kaže Vesna. - To je i poruka mlađim igračicama, onima koje danas igraju, jer samo ako ste kao jedan na terenu i igrate timski možete stići do pobede. Tako je i u životu... Ako treba, rekle smo i našima u upravi kluba, nema problema, registrujte nas i igraćemo opet za bodove, Prvu ligu... :-) pomalo duhovito govori kapiten veteranki rukometašica Sombora, ali u svakoj šali, dobro znamo, ima pola istine. Osim ekipne titule, pobednicama je pripalo još jedno priznanje, jer je najboljom igračicom prvenstva proglašena Milica Antić. Kako to i priliči vrhunskim ekipama, dobrodošla su uvek pojačanja, kao i u najboljim vremenima, pa su ovom prilikom u somborskom dresu bile, gore već pomenute, Novosađanka Olivera i Pančevke Jasmina i Jelena... A da somborska priča bude kompletna, pobrinuli su se organizatori, iz Rukometnog saveza Srbije, da čast ukažu Danijeli Kovačević i kao jednoj od sudija.

Veterani Rukometnog kluba Sloboda iz Tuzle pobednici su muškog dela “Trofeja Srbije” u Vrnjačkoj Banji, koji do kraja godine planiraju da učestvuju baš na međunarodnim turnirima u Somboru i Subotici. Boje veterana RK Sloboda u Vrnjačkoj Banji branili su: Edin Skokić, Edin Salkić, Damir Mujezinović, Damir H.Bećirović, Samir Bećirović, Denis Merdanović, Bakir Buljugija, Amir Muratbegović, Nedim Đug, Eldar Kadić i Zlatko Cipurković, dok je ekipu s klupe predvodio Vladimir Jović, predsednik UG “Veterani RK Sloboda” Tuzla.

Somborske rukometašice i rukometši Tuzle još jednom su overili da ova dva grada ostaju biseri rukometa u čitavom regionu.

Izvor: NRS

Omladinac iz Deronja odigrao je 2:2 sa imenjakom na Bukovcu, dok je Radnički 1918 iz Ratkova poražen u Bačkom Bregu od Dinama 1923 u utakmicama 3. kola Međuopštinske fudbalske lige Sombor prvi razred.

fudbal-1Ratkovčanima koji se nalaze u gornjem delu tabele, to je prvi poraz u prvenstvu nakon dve uvodne pobede. S druge strane, Deronjčani su do sada dva puta igrali nerešeno i jednom su poraženi, a ti rezultati doveli su ih na pretposlednje mesto na tabeli u konkurenciji dvanaest ekipa.

Rezultati ostalih susreta 3. kola: Hajduk – Dunav 3:2, Kordun – Rastina 1918 4:1, Partizan – Aleksa Šantić 3:3 i Polet – Jedinstvo 5:3.

U sledećem kolu Omladinac u Deronjama dočekuje Jedinstvo iz Ribareva, dok se Radnički na svom terenu sastaje sa ekipom Poleta iz Sivca.

Proteklog vikenda odigrani su i svi susreti 2. kola Međuopštinske lige Sombor drugi razred. U Bezdanu je Sport dočekao Panoniju iz Laliću, a domaćini su slavili rezultatom 2:0. Lalićani su na otvaranju prvenstva remizirali na domaćem terenu, a u sledećem kolu biće slobodni.

Rezultati ostalih susreta 2. kola: Telečka – OFK Metalac 2:3, Dinamo (S) – Terekveš 1:1 i KFK Kula – Graničar (R) 3:0.

ico.rs

Stečajni upravnik “Apatinskog tržnog centra (ATC) u stečaju”, Predrag Erić oglasio je prodaju ovog stečajnog dužnika kao pravnog lica metodom javnog nadmetanja. Početna cena za javno nadmetanje iznosi 29.200.000,00 dinara ili 50% od njegove procenjene vrednosti.

Rok za uplatu depozita u iznosu od 11.680.000 dinara je 12. oktobar, a javno nadmetanje je zakazano za 17. oktobar u “ATC”, Branka Radičevića br.3 u Apatinu.
Procenjena vrednost “ATC” je 58.400.000,00 dinara a zainteresovanim kupcima se nude- pijačni plato od 636m2 i 654 m2, kancelarije površine 128 m2, 14 poslovnih prostora ukupne površine 359 m2 kao i 138 pijačnih tezgi, 16 rashladnih vitrina te oprema za video nadzor i drugo.

Potencijalni kupac pored navedenih nekretnina i pokretnosti kupovinom ATC nasleđuje i ugovor o obavljanju komunalne delatnosti – upravljanje, uređenje i održavanje pijace koji je ovo preduzeće zaključilo sa opštinom Apatin 2014. godine.

Izvor: Radio Dunav

U Sonti su ovih dana u toku pripreme za školu šaha koja uskoro treba da počne. U pitanju je besplatna sekcija prvenstveno za mlade i decu, ali ne postoji ograničenje u pogledu godina. Polaznike će šahu učiti sonćanski šahista Ivica Kokman.

Nikola Dobrijević, predsednik Centra za kulturu i obrazovanje Sonta poziva sve zainteresovane da se u toku narednih nekoliko dana jave kako bi se video tačan broj zainteresovanih i da bi se moglo sve dogovoriti do početka aktivnosti.

Zainteresovni mogu da se jave putem fejsbuk stranice facebook.com/centarsonta, imejl adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., na telefon 069 381 36 09 ili lično kod nekog od članova organizacije.

Izvor: 025info

Zavod za ravnopravnost polova dodeljuje bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 4.000.000,00 dinara, a ciljevi konkursa su promocija biznis planova/poslovnih ideja, radi unapređenja sopstvenog biznisa, kao i pružanje finasijske podrške najboljim poslovnim idejama za koje se proceni da imaju kapacitet sa kojim bi olakšali poslovanje.

Konkurs je otvoren do 28.09.2017. godine.

Sve dodatne informacije u vezi sa realizacijom Konkursa mogu se dobiti u Zavodu za ravnopravnost polova na brojeve telefona: 021/6615 – 133, 021/6617-177 ili mejlom: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Konkursna dokumentacija može se preuzeti na sajtu Zavoda za ravnopravnost polova www.ravnopravnost.org.rs

Gordon Remzi uspeo je ponovo da očara svet svojim receptom za doručak iz snova.

Ovaj recept sastoji se od krompira, jaja i slanine, kao i začina koji podižu ukus Gordonovog doručka na sasvim novi nivo.

Recept je sledeći:

Ogulite dva do tri krompira srednje veličine i narendajte ih zajedno sa jednom manjom glavicom luka. Dobro posolite i pobiberite, istisnite rukama višak tečnosti i naspite malo maslinovog ulja dobro mešajući smesu rukama.

U vreo tiganj sipajte malo ulja i sipajte krompir dobro ga pritiskajući na dno tiganja. Sa strana dodajte komadiće putera i kada osetite da ovu veliku palačinku možete da pomerate, okrenite je uz pomoć drugog tanjira.

Na ovu krompir-palačinku pažljivo razbijte jaja, pospite ih ljutom papričicom, posolite i sve zajedno stavite u prethodno ugrejanu rernu na šest do osam minuta.

Servirajte jelo sa prženom slaninom i uživajte u savršenom doručku.

Izvor: B92

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Sombora, izdalo je saopštenje u kojem navodi da će zbog učestale uzurpacije, odnosno odoravanja nekategorisanih atarskih puteva koji su u javnoj svojini grada Sombora, preduzeti mere zaštite.

U saopštenju se navodi da će Odeljenje za poljoprivredu „od 01. novembra 2017. godine, izdavati prekršajne naloge, odnosno podnositi prekršajne prijave protiv uzurpatora u skladu sa Odlukom o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete.“

Kako bi se izbegle nepopularne mere, potrebno je da zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i vlasnici katastarskih parcela koje se graniče sa atarskim putevima, odmah nakon skidanja useva puteve dovedu u prvobitno stanje.

Originalno saopštenje Odeljenja za poljoprivredu dostupno je ovde

 

Ivana Vadović, učenica Srednje stručne škole „Sveti Sava”, našla se među 20 najboljih đaka generacije na konkursu koji su za 500 najuspešnijih učenika iz cele Srbije i Republike Srpske organizovale kompanija LINK group i Fondacija za obrazovanje Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Ivana je tako dobila priliku da svoje usavršavanje i dalje napredovanje nastavi na ITAcademy, međunarodnoj školi za najtraženije IT profesije.

Najsavremenije IT školovanje za buduće digitalne lidere

Puno osmeha, razgovora o novim idejama i pozitivne energije pred početak jedne nove zajedničke avanture. Ovako je protekao svečani prijem na Belom dvoru za najbolje učenike iz Srbije i Republike Srpske i buduće polaznike ITAcademy.

Zahvaljujući uspešnoj saradnji kompanije LINK group i Fondacije Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, 20 najboljih đaka generacije sa ovih prostora besplatno će pohađati jednogodišnje školovanje na ITAcademy i imati priliku da stekne znanja za neka od najtraženijih zanimanja današnjice.

Na samom početku pozdravio ih je Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom:

– Vrlo je važno da ovi mladi ljudi postanu svesni šta je IT i koliko je važno da steknu obrazovanje u toj oblasti. U tome je budućnost, jer bez IT-ja se ne može, sve je digitalizovano. Želim ovim đacima da imaju dosta uspeha i da na kraju dobiju dobar posao – rekao je prestolonaslednik.

Spoj modernog i tradicionalnog je dobitna kombinacija

U prijatnoj atmosferi, uz koktel i neformalno druženje, đaci, ali i njihovi roditelji, dobili su priliku da porazgovaraju sa predsednikom kompanije LINK group i da ga pitaju sve u vezi sa modernim obrazovanjem koje ova kompanija propagira.
– Bilo nam je posebno zadovoljstvo da podržimo decu koja su kvalitetna i koja su to dokazala time što su najbolji đaci svoje generacije. Mislim da će im školovanje na ITAcademy pomoći, jer su oni generacija koju zovemo digitalnom. Svaka dodatna veština i znanje iz te oblasti učenicima daju samo dodatni plus, da mogu sutra dobro da startuju na tržištu rada, ili danas, kada treba da studiraju, izaberu fakultete, iako možda i nekog drugog tipa, ali IT kompetencije dodaju vrednost na njihovo redovno školovanje.

Velika nam je čast da budemo deo projekta koji sprovodi Kraljevska fondacija i smatramo da je kombinacija modernog i tradicionalnog u svakom vremenu kombinacija koja daje rezultat – rekao je predsednik kompanije LINK group, Valentin Kuleto.

Online školovanje i svetski priznati sertifikati

Izabranim đacima generacije školovanja je svečano uručio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Oni će IT akademiju pohađati online, i to program koji sami izaberu. Po završetku školovanja doći će u priliku da steknu i svetski priznate sertifikate, kao što su Microsoft, Oracle, Camridge i mnogi drugi.

– Vrlo sam zahvalan, dopada mi se način rada, mislim da je inovativan, nisam se do sada sretao kod drugih škola i fakulteta sa ovakvim programima, a pogotovo ne da u toku godinu dana, i to online, možete da naučite toliko korisnih stvari – rekao je Đorđe Ogrizović, đak generacije u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Njegova koleginica iz beogradske Muzičke škole „Stanković” zahvalna je na pruženoj šansi.
– Zaista sam ponosna što u našoj državi postoji kompanija kao što je LINK group, koja pruža šansu mladim ljudima. To je dokaz da i u Srbiji može da se uspe i da se dođe do svetskog znanja – rekla je Anđela na svečanom prijemu na Belom dvoru.

Ovo su najbolji đaci generacije iz Srbije i Republike Srpske koji će nastaviti svoje školovanje na ITAcademy:

1. Ivana Vadović, Sombor, Srednja stručna škola „Sveti Sava”
2. Nina Brčkalo, Pale, JU SŠC „Pale”
3. Nataša Popović, Sremska Mitrovica, Mitrovačka gimnazija
4. Igor Šikuljak, Vlasenica, Republika Srpska, JU SŠC „Milorad Vlačić”
5. Ivana Burmazović, Loznica, Gimnazija „Vuk Karadžić”
6. David Nestorović, Velika Župa, Prijepolje, Prijepoljska gimnazija
7. Đorđe Ogrizović, Beograd, Treća beogradska gimnazija
8. Damjan Manojlović, Čačak, Tehnička škola Čačak
9. Anđela Dinić, Beograd, Muzička škola „Stanković”
10. Uroš Stojiljković, Ćuprija, Gimnazija Ćuprija
11. Nikolina Bunijevac, Beograd, Trinaesta beogradska gimnazija
12. Maja Trninić, Gradiška, Republika Srpska, JU Gimnazija
13. Tamara Anđić, Beograd, Medicinska škola „Beograd”
14. Vukašin Božić, Šabac, Šabačka gimnazija
15. Marko Pekez, Podrašnica, Republika Srpska, JU Gimnazija, Mrkonjić Grad
16. Aleksandra Ristić, Šekovići, Republika Srpska, SŠC „Petar II Petrović Njegoš”, gimnazija
17. Filip Ćurić, Ćuprija, Tehnička škola Ćuprija
18. Petar Mitrović, Kikinda, Srednja stručna škola „Miloš Crnjanski”
19. Aleksandra Vojnović, Bela Crkva, Belocrkvanska gimnazija i ekonomska škola
20. Pavle Marinković, Zaječar, Tehnička škola Zaječar

Pogledajte kako je izgledala svečanost na Belom dvoru.

U petak i subotu 822. i 23. septembar) biće održan 11. "Lemeški kulen fest" u Svetozaru Miletiću.

Program festivala:

Petak, 22. septembar (Dom kulture)

17–20 Humanitarna akcija „Kupi kobasicu — pomozi zabavištu”
(prodaja sveže pečenih kobasica u cilju poboljšanja uslova u vrtiću u Svetozaru Miletiću)

Subota, 23. septembar (centar, šetalište, Dom kulture)

08–10 Dolazak izlagača i priprema štandova

11:00 Pozdravni govor i otvaranje manifestacije

11:30 Predaja takmičarskih uzoraka

10–24 Kulturno–zabavni program (muzika sa bine, nastupi KUD–ova)

16:00 Proglašenje pobednika takmičenja

17:00 Predstavljanje gostiju iz inostranstva i njihovih proizvoda

18:00 Nagradna igra za posetioce „Pogodi težinu kulena i osvoji ga”

Više informacija na www.lemeskikulen.com

utorak, 19 septembar 2017 00:00

Od 19. septembra bez naplate putarine u Vrbasu

Javno preduzeće Putevi Srbije saopštilo je da će od utorka, 19. septembra 2017. godine, prestati naplata putarine na naplatnoj stanici Vrbas.

Kako se navodi u saopštenju, vozilima će do daljnjeg biti omogućeno saobraćanje preko petlje Vrbas.

U toku je izgradnja bočnih naplatnih stanica na deonici autoputa E-75 Beograd-Subotica u cilju uspostavljanja zatvorenog sistema naplate putarine na ovoj deonici autoputa, dodaje se u saopštenju.

Strana 1 od 402

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

No result...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top