Sombor.tv

Sombor.tv

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
petak, 18 maj 2018 00:00

XV Noć muzeja - Pobede i pobednici

Iz Kulturnog centra Laza Kostić Sombor pozivaju da u XV Noći muzeja, koja će se održati 19. maja 2018. godine od 18:00 do 01:00, posetite izložbene prostore KC "Laza Kostić" u Somboru. XV Noć muzeja se održava pod sloganom "Pobede i Pobednici", a ono što ovu manifestaciju čini posebnom su pažljivo osmišljeni ekskluzivni programi namenjeni somborskoj publici i gostima.

Izložbene postavke Kulturnog centra:

VELIKA SALA KULTURNOG CENTRA (Venac Radomira Putnika 2, Sombor)
Postavka sa 26. Međunarodnog salona urbanizma, održanog u Nišu 2017. godine.
Međunarodni salon urbanizma je tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije koja predstavlja smotru najznačajnijih, aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija.

GALERIJA KULTURNOG CENTRA (Laze Kostića 5, Sombor)
U saradnji sa „Visconti Fine Art Gallery“ iz Ljubljane, u toku XV Noći muzeja biće otvorena izložba „GIORGIO MORANDI“. Izložbu sačinjavaju reprodukcije Morandijevih akvarela koje je 1974. publikovao Zurlini Valerio pod nazivom „50 acquarelli di Giorgio Morandi“

MALA GALERIJA KULTURNOG CENTRA (Laze Kostića 5, Sombor)
Izložba "10 godina Vekovnika" koja se organizuje u sklopu III Somborskog internacionalnog festival stripa i fantastike

Prvi sastanak projektnog tima grada Sombora, kojem su prisustvoali i timovi projektnih partnera koji učestvuju u realizaciji projekta “Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“ („Social entrepreneurship for women in rural areas“), održan je 15. maja 2018. godine.

Na sastanku su utvrđene aktivnosti koje timovi moraju sprovesti do 14. jula 2018. godine koji je određen kao kraj prvog izveštajnog perioda. Ispred projektnog tima grada Sombora prisustvovali su: Kristina Harjung, Nikolina Kovačić, Čila Mađar, Atila Pribila i Jovana Grujić koja je i menadžerka projekta.

Projekat WOMEN-TO-SAVE odobrio Zajednički nadzorni odbor (Joint Monitoring Commitee) Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija za period 2014-2020., u novembru 2017. godine.

Vodeći aplikant projekta je grad Sombor, prekogranični partner Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. Iz Kiškunhalaša, a partneri iz Republike Srbije: Centar za socijalni rad iz Sombora i Centar za proizvodnju znanja i veština iz Novog Sada.

Cilj projekta je stvaranje okruženja koje doprinosi harmonizovanom razvoju regiona kroz održivo korišćenje prorodnih resursa, kroz razvoj socijalnog preduzetništva , kao i podizanje kapaciteta za osnivanje klastera zasnovanog na socijalnom preduzetništvu među ženama u ruralnim područjima koristeći inovativne modele znanja i prenošenja znanja.

Implementacija projekta počela je 15. marta 2018. godine, a kao dan završetka realizacije, određen je 14. mart 2020. godine.

Ukupan budžet projekta je 207.134.40 evra, a grad Sombor u ukupnom budžetu učestvuje sa 98.744,4 evra.

Ko bi rekao da će MMF i penzioeri biti na jednoj, a Vlada Srbije na suprotnoj strani?

Ova neprirodna podela stvorena je pitanjem: da li i kako ukinuti Zakon o privremenom umanjenju penzija.

Ni Vlada - ni predsednik nisu precizirali da li će ukinuti sporni Zakon, pa je list "Politika " na osnovu podataka napravila tri scenarija:

Prvi - Ukoliko se ne ukine, već se samo povećaju penzije linerano svima za 8%, biće to veliki trošak za budžet.

Drugi - Ukoliko se vrati polovine oduzetog penzionerima čija je penzija veća od 25.000 dinara i linerano povećaju penzije svima za 5%, trošak je 27 milijardi dinara.

Treći scenario je da se vrati ceo iznos oduzete penzije i poveća penzija 3%, trošak je 15 milijardi dinara.Jedna od autorki teksta kaže da penzioneri pre svega traže ukidanje spornog zakona!

"To je njihovo ustavno i zakonsko pravo koje niko ne može d im ospori bilo kakvom matematikom kojom Vlada sada pokušava da napravi kako bi nova rešenja na umanjenim pebnzajam radil uvećanje.dakle, tu zakonski ne mogu da prođu ni na jednom sudu i bojim s eako ne nudu ispoštovali zakon i ustav da će im s eovo vratiti kao bumerang ili tužbom našeg ustavnog suda ili u Strazuburu", objašnjava novinarka "Poltike", Jasna Petrović - Stojanović.

Ekonomisti poručuju Vladi da ne pravi scenraija,već da ukine Zakon koji je ionako važio do docembra 2017 i krene u usklađivanje penzije kako Bog zapoveda:dva puta godišnje kako se kreće inflacija i potrošačka korpa!

"Januira 2018. svaki penzioner je trebalo da dočekasa novim iznosom penzije na svom čeku,a on bi trebalo da izgleda ako ćemo pšteno ovako:2014 u zadnjoj penziji i uvećati je za ono što neko zakonsko rešenje pre donošenja zakona i uskladiti i to je početak isplate penzija bez mnogo mudrosti", rekao je profesor na Ekonomskom fakultetu, Ljubodrag Savić.

Ocena stručnjaka je da ako se država ne nagodi sa penzionerima, rizikuje tužbe u Strazburu, apresude bi došl sa kamatom tako da nas tad niejdan scenario ne bi spasio.

Izvor: B92

petak, 18 maj 2018 00:00

Kako da pasterizujete jaja

Ako se bojite salmonele, sve što treba da uradite je da jaja prethodno pasterizujete

Nema razloga da izbegavate recepte u kojima se koriste živa jaja. Ako se bojite salmonele, sve što treba da uradite je da jaja prethodno pasterizujete.

Jaja prvo izvadite iz frižidera na pola sata da bi dostigla sobnu temperaturu. Zatim ih stavite u šerpu sa vodom, ubacite termometar i merite temperaturu vode. Vrh termometra ne treba da bude na dnu šerpe. Kada voda dostigne temperaturu od 60 stepeni celzijusa, neka jaja stoje u šerpi četiri minuta. Važno je da temperatura ne bude ni za stepen viša, jer žumance počinje da se kuva na temperaturi iznad 60 stepeni. Nakon četiri minuta, izvadite jaja, obrišite ih papirom, ostavite na sobnoj temperaturi pola sata, pa vratite u frižider, mada bi bilo najbolje da ovaj postupak primenite neposredno pre pripreme jela.

Drugi način je da razbijete jaje i da dodate dve kašike tečnosti, vode, limunovog soka, mleka i kuvate na slaboj vatri dok ne dođe blizu tačke ključanja, ali nikako da provri. Zatim tu smesu koristite u receptima.

Izvor: novosti.rs

petak, 18 maj 2018 00:00

Račun i na internetu sve skuplji

Banke tarifiraju i ono što dosad nisu naplaćivale, zarađuju i na onlajn uslugama

DA je za svaki od 112 miliona elektronskih naloga za plaćanje, ispostavljenih lane bankama putem interneta, plaćen samo jedan dinar provizije, banke bi od te usluge zaradile gotovo milion evra. A iznosi su svakako veći od jednog dinara, pogotovo što su čak i one banke koje su ovu uslugu dosad pružale uslovno rečeno - besplatno, sada počele da zaračunavaju naknade.

Niske kamatne stope, koje bankama donose manju zaradu u odnosu na period od pre nekoliko godina, bankari sve češće nadomeštaju većim provizijama. Tako da, ne samo da poskupljuju usluge koje su i dosad plaćane, već se tarifira i ono što dosad nije.

Prelazak sa šalterskog na elektronska plaćanja, na čemu insistiraju sve banke, u početku je bilo znatno jeftinije. Mnoge banke su oslobađale sva plaćanja koja se rade "onlajn" od bilo kakvih troškova, dok su neke obračunavale simboličnu proviziju od, na primer, 10, 15 dinara po nalogu. Naravno, u oba ova slučaja klijenti su uredno plaćali uslugu "korišćenja paketa tekućeg računa", koji je podrazumevao i trošak elektronskog i mobilnog bankarstva. Ubrzo su neke podigle svoje onlajn tarife, srazmerno ih uvećavajući ukoliko je iznos na računu koji se plaća onlajn veći. Tako da sada može da se, u praksi, sretne donekle apsurdna situacija da je elektronski nalog u jednoj banci, skuplji od papirnog naloga u drugoj banci.

Za prva tri meseca ove godine je, prema podacima Narodne banke Srbije, putem interneta ispostavljeno ukupno 28 miliona naloga za plaćanje, i još tri miliona putem mobilnih telefona. Reč je o sumi od 3.797 milijardi dinara, što je oko 32 milijarde evra. Ovaj iznos, u poređenju sa prvim tromesečjem 2017. godine, veći je za 253 miliona dinara, s tim što je procentualno više raslo plaćanje mobilnim telefonima, za čak 74 odsto više nego lane u istom periodu.

VEĆE NAKNADE

BANKE su lane od kamata zaradile 120,9 milijardi dinara, što je gotovo tri milijarde manje nego u 2016. godini. Od naknada i provizija, pak, zaradile su više, i to za 2,1 milijardu dinara: 37,6 milijardi dinara, naspram 35,3 milijarde dinara u 2016. godini.

Izvor: novosti.rs

petak, 18 maj 2018 00:00

Ništa nije vredno da dozvolimo GMO

Protest protiv genetski modifikovane hrane biće održan u subotu u Beogradu. U prvoj fazi, uslov da dopustimo promet ovih proizvoda, a kasnije i uzgoj

SRBIJA treba da bude slobodna od genetički modifikovanih proizvoda, zbog zdravlja naše dece i potomstva, jer ništa nije vredno ugrožavanja ljudskog zdravlja. Čak ni ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, pa i u Evropsku uniju, čiji je to uslov da se postane zemlja članica.

Ovako najavljuje subotnji protest "Za Srbiju bez GMO - Marš protiv Monsanta", na Trgu republike u 11 časova, Danilo Tvrdišić iz Udruženja "Zdrava Srbija." Kako kaže, to je protest zbog ugrožavanja zdravstvene i prehrambene bezbednosti građana Srbije, kroz pritisak naše zemlje da liberalizuje zakonodavnu regulativu i odobri promet GMO proizvoda.

- Naša zemlja ima restriktivan Zakon o GMO, a žele da ga menjaju pod izgovorom ulaska Srbije u EU - kazao je Tvrdišić. - Postoje istraživanja koja su pokazala da GMO hrana ima dalekosežne negativne posledice po ljudsko zdravlje i eko-sistem, ali i po domaću proizvodnju.

Uz podršku udruženja "Zdrava Srbija" i "Ko nam truje decu", glavni organizator protesta je Društvo srpskih domaćina. Prema rečima njihovog predsednika, agroekonomiste Miladina Ševarlića, opštine u Srbiji, njih 136, prihvatile su deklaraciju protiv GMO. To znači da više od 80 odsto opština u našoj zemlji ne želi promet, prodaju i preradu proizvoda od GMO.

- Tražili smo i napravili krovnu deklaraciju da se raspiše referendum sa pitanjem građanima da li su za ili protiv uvoza, prometa i prerade proizvoda od GMO - objašnjava profesor Ševarlić. - Vlada Srbije je odbila predlog da se građani pitaju za GMO. U prvoj fazi, teraće nas da dozvolimo samo promet proizvoda GMO, a kasnije će to biti i uzgoj. Ukoliko i dođe do promene zakona, Srbija će morati da otkupljuje licence za genetički modifikovane organizme i da plaća svake godine apanažu za sve hektare koje bude zasejavala različitim kulturama.

Svake treće subote u maju mesecu, širom sveta, organizuju se protesti protiv "Monsanta". Kako ističe Ševarlić, to će biti i ove godine, iako je "Monsanto" prodao portfolio prve metodologije genetske modifikacije nemačkom "Bajeru".

- Oni su to uradili kada su obezbedili otkup nove metodologije za GMO, za koju "Monsanto" tvrdi da ispunjava četiri prednosti u odnosu na staru metodologiju koju su prodali - ističe Ševarlić. - Inače, Srbija je drugi izvoznik u Evropi soje koja nije GMO. I jedina u Evropi koja može sojom da zadovolji sve potrebe sopstvenog stočarstva. U svetu smo deveti po izvozu kukuruza. Umesto da to preradimo u koncentrovanu stočnu hranu i uposlimo naše farme da proizvodimo stoku koja nije hranjena GMO hranom, i plasiramo takve proizvode, po mnogo većoj ekonomskoj ceni, mi ćemo da se bavimo GMO proizvodima.

UVOZNIČKI LOBI

U SRBIJI je, kaže Ševarlić, izuzetno jak uvoznički lobi, pa naša deklaracija na robi u rinfuzi, nema poreklo.

- Da to postoji, pitam se da li bi građani u hipermarketima, koje u Srbiji drže stranci, kupovali meso, batake, krmenadle i uvozne sirovine, ako bi stajalo da su poreklom iz zemalja gde je dozvoljena genetički modifikovana sirovina u ishrani životinja. Verovatno bi samo kupovali domaće. Uz to, ukoliko izmenimo zakon o GMO, Srbija će biti ugrožena i kao značajan proizvođač semenske robe. Mi smo zemlja koja ima sopstvenu proizvodnju semena. Imali smo i mehanizaciju, tehnologiju i hemikalije, jednostavno, zatvoren ciklus, koji retko ko ima. Naša zemlja je zahvaljujući sopstvenom semenu preživela sankcije više od četiri godine. Da nismo imali čime zemlju da zasejemo, jeli bismo korenje.

Izvor: novosti.rs

petak, 18 maj 2018 00:00

Kuglice sa tunjevinom

Sastojci

225 g svežeg kravljeg sira

1/2 šolje tunjevine iz konzerve

50 g majoneza

malo bosiljka i ruzmarina

biber

100 g prženih badema, lešnika ili susama

Priprema

1. U oceđenu tunjevinu stavite usitnjeni kravlji sir i sve dobro promešajte.

2. Ovoj smesi dodajte majonez, začine i biber po želji i sve dobro sjedinite dok ne dobijete gustu masu, od koje ćete oblikovati 24 kuglice.

3. Uvaljajte ih u propržen susam (ili propržene seckane bademe i lešnike) i pre služenja držite ih sat vremena u frižideru da se stegnu.

Izvor: Kurir

U skladu sa akcijom besplatnih preventivnih pregleda koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ Sombor u nedelju u periodu od 08 do 16 časova organizuje sledeće preglede:

1. Kardiološki pregled, EKG, krvni pritisak i puls;
2. Pregledi mladeža - dermoskopija;
3. Laboratorijske analize holesterola i triglicerida

Navedeni pregledi obavljaće se u zgradi Specijalističkih ambulanti Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor, ulica Vojvođanska 75.

Preglede mogu obaviti svi zainteresovani građani, dakle i oni građani koji nemaju regulisano zdravstveno osiguranje.

NAPOMENA:
Svi pacijenti koji žele da obave laboratorijske analize holesterola i triglicerida NE TREBA da unose hranu 12 sati pre pregleda.

Na 39. Somborskom polumaratonu, koji će biti održan u nedelju, 20. maja, biće organizovana i „Trka pužića“ za najmlađe. Okupljanje je u pola devet na glavnoj ulici, a trka za predškolce počinje u 9 sati.

Mame, tate, bake, deke, strike, strine, ujaci i ujne... dovedite mališane da naprave uvertiru pred veliku trku! Prijava je besplatna, trči se 100 metara, a svako dete dobija medaljicu i poklone sponzora.

Sponzori i pomagači „Trke pužića 2018“ su: Đorđe Vučković, „Godo Pub“, „Via gusto pizza“, „Salaš u srcu grada“, „Msk pedanterija“, Maja Sekis, Daroteka „Ljiljana A&N“, SZR „Janović“, „Balon dekor radionica“...

četvrtak, 17 maj 2018 00:00

Pita zeljanica bez kora

Sastojci

4 jaja

12 kašika brašna

2 kašike griza

1 prašak za pecivo

1 šolja mleka

1 šolja ulja

300 g sira

200 g spanaća

100 g susama

Priprema

1. Umutiti žumanca, prašak za pecivo, griz, ulje, mleko i brašno.

2. U odvojenoj posudi umutiti belanca.

3. Sir, spanać i belanca dodati smesi sa žumancima pa sve dobro sjediniti.

4. Preručite smesu u podmazan pleh, pospite susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

 

Izvor: oklagija.rs

U Somboru je počela sa radom škola roditeljstva. Budući roditelji i oni koji su se već ostvarili u toj ulozi moći će ovde da se posavetuju sa stručnim licima i dobiju prave savete.

Mnogi budući roditelji strahuju da li će pravilno negovati i odgajati svoje dete. Informacije na internetu često mogu da budu nepouzdane, zato je u Somboru otvorena škola roditeljstva koja za cilj ima da pomogne roditeljima u odgajanju svoje dece. Škola je besplatna i roditelji će tu moći da dobiju sve željene informacije.

"Ovo mi je druga trudnoća, drugo dete, ali uvek ima prostora za nova iskustva, pitanja i saznanja. Ovo je mesto gde na lakši i brži način može da se dođe do nekih odgovora, od raznih mama koje su u situaciji u kojoj se nalazimo i mi", rekla je Aleksandra Nastasić.

"I sama sam postala majka pre dvadesetak dana i prepoznajem ovu ideju kao veoma korisnu", istakla je Tamara Crevar.

Tema na prvom predavanju bila je nega dečije kože.

"To je veoma aktuelna tema zato što se veoma lako određena patološka stanja kože mogu prepoznati još u novorođenačkom periodu, a samim tim čim se lakše prepoznaju mogu se pre lečiti i mogu se sprečiti druga stanja alergija", istakao je dr. Dejan Panić, pedijatar.

"Najveći broj roditelja se javlja upravo zbog pelenskog ojeda, suve kože, alergijskih reakcija na koži koji se javljaju u prvoj godini. Bitno je obratiti pažnju na negu i vrstu kozmetike, koja se predlaže i ima prostora za saradnju sa roditeljima", rekla nam je dr.Vesna Ilić, dermatolog.

Školu roditeljstva osnovale su samoinicijativno dve mame Somborke,a pored stručnih predavanja biće organizovane i edukativne radionice.

"Škola je zamišljena tako da se organizuju stručni skupovi gde će roditelji moći da dobiju stručne savete od ljudi koji su profesionalni, stručni i imaju iskustva", rekla je Jeka Đapić, inicijatorka škole roditeljstva.

"Roditelji na društvenim mrežama mogu da nam daju predloge o onim temama koje ih zanimaju i na osnovu toga ćemo mi organizovati predavanja i radionice", objasnila je Tašana Tomić, inicijatorka škole roditeljstva.

Inicijatori ove škole ističu da imaju za cilj i da se u gradu na nekoliko lokacija postave klupe za dojilje, kao i da se obezbedi parking mesto za trudnice i roditelje sa malom decom.

Izvor: bebiron.net

Evropska nagrada za kvalitet usluga.

Evropsko udruženje za istraživanje kvaliteta usluga u Briselu dodelilo je nagradu za najbolju praksu somborskom autubuskom prevozniku „Severtrans“. Ovo prestižno priznanje dodeljeno je u konkurenciji 56 kompanija iz cele Evrope. Inače, udruženje istražuje poslovanje firmi, a na osnovu javnih objavljenih pokazatelja i analiza „Sevetrans“ je prošle godine, prvi put posle 17 godina, imao značajnu finansijsku dobit.

Prema rečima Snežane Cico, generalnog direktora „Severtransa“, firma je uspešno izvršila operativno i finanijsko restrukturiranje.

Izvor: Radio Dunav

četvrtak, 17 maj 2018 00:00

E-recept do 1. jula u celoj Srbiji

Na elektronski recept, koji je u opticaju od oktobra prošle godine, kad je prvo uveden u 10 beogradskih domova zdravlja, a od 31. marta i u celoj Vojvodini, propisano je više od 1,3 miliona terapija. Oko funkcionisanja novog načina izdavanja lekova, međutim, kod pacijenata postoji mnogo nedoumica.

Ministarstvo zdravlja i apotekarske ustanove svakodnevo dobijaju veliki broj zahteva pacijenata za tumačenje režima e-recepta, koji bi od 1. jula trebalo da se uvede u čitavoj Srbiji.

„Papirni recepti postepeno će se povlačiti iz opticaja do kraja godine i od sledeće će sva terapija ići na elektronski recept“ objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Sa e-receptom sada je, prema podacima Ministarstva zdravlja, „pokriveno“ 65-70 odsto domova zdravlja i apoteka u Srbiji, odnosno ukupno 96 ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite Srbije, a do kraja juna bi na novi način propisivanja i izdavanja terapije trebalo da pređu i svi ostali.

Iako bi neki pacijenti hteli da terapiju odjednom podignu za dva meseca, to nije moguće, ali ne moraju ni svu propisanu terapiju za taj mesec da podignu odjednom, što znači da jedan lek mogu da uzmu danas, a po drugi da ponovo dođu u apoteku, ali u roku važenja recepta. Ovo pacijente najviše interesuje zbog plaćanja participacije, jer možda trenutno nemaju dovoljno novca za sve propisane lekove.

Mnogi pacijenti pogrešno su čuli da ukoliko jedan mesec ne podignu terapiju, gube pravo na lek. To nije tačno, pravo na lek im neće biti uskraćeno, ali pauze u uzimanju terapije ne treba praviti ako to nije preporuka lekara.

Šta pacijente najviše zanima o e-receptima:

* terapija može da se podigne sedam dana pre i sedam dana nakon datuma dospeća recepta

* Nije moguće odjednom podići terapiju za dva meseca, a ne mora ni odmah cela za taj mesec

* Ukoliko se jedan mesec ne podigne terapija, ne gubi se pravo na novu turu medikamenata

četvrtak, 17 maj 2018 00:00

Ambasador Finske posetio Sombor

Ambasador Finske NJ.E. Perti Ikonen i ekonomski savetnik u Ambasadi Finske Igor Madžarević, boravili su juče u Somboru.

Domaćini, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i prim. dr Zoran Parčetić, sa saradnicima predstavili su grad Sombor, a gradonačelnica je istakla da je posebno raduje, što će osim saradnje u oblasti kulture biti razgovora i o privrednoj saradnji.

„Saradnja u oblasti kulture je već uspostavljena, očekujemo i uspostavljanje privredne saradnje i očekujemo rezultate od ovog susreta u Somboru“, istakla je Golubović.

NJ.E. Ikonen je rekao, da s obzirom na činjenicu da tekstilna industrija postoji u Somboru ima prostora za saradnju u ovoj oblasti, kao i u oblasti proizvodnje obuće.

Ambasador Finske je rekao da u Srbiji posluje 10 finskih kompanija, među kojima i kompanija „Lindstrom“ iz oblasti proizvodnje tekstila.

Nakon zvaničnih razgovora u lokalnoj samoupravi, prema programu posete NJ.E. Ikonena, u Regionalnoj privrednoj komori Sombor održan je sastanak sa privrednicima Zapadnobačkog upravnog okruga, gde je privrednicima predstavljena Finska.

Prema programu posete ambasador Ikonen je u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ otvorio izložbu „Inovativni dizajn Finske“. S obzirom na činjenicu da je dizajn ključni strateški element finskih kompanija, na izložbi su na foto panelima dočarani inovativnost i autentičnost finskog dizajna koji nesumnjivo doprinosi uspešnosti finskih kompanija.

Ambasador je posetio i Gimnaziju „Veljko Petrović“ i učenicima održao predavanje o Finskoj i obogatio školsku biblioteku poklonivši nekoliko knjiga finskih književnika.

Finska – najsrećnija zemlja

Finska ima 5,5 miliona stanovnika, prošle godine proslavila je 100 godina postojanja, od 1955. godine je članica Ujedinjenih nacija, a od 1996. godine Evropske unije.

Prema istraživanju UN, Finska je nedavno ocenjena kao najsrećnija zemlja, mereno osećajem kako građani doživljavaju svoju državu. Građani su ocenjivali rodnu ravnopravnost, bezbednost, korupciju i drugo.

Osnovni razlog ovakvih ocena Finaca jeste obrazovni sistem i priroda. Učitelj je, prema rečima NJ.E. Ikonena, najcenjenija profesija u Finskoj i teško je upisati Učiteljski fakultet.

„Dobri učitelji uče decu, koja postaju dobri ljudi“, istakao je Ikonen.

Osim što je najsrećnija zemlja, Finska je prva po pismenosti, po stabilnosti institucija, među prve tri zemlje je po najmanjoj korupciji.

Na osnovu odluke SO Apatin o nabavci Kanti za odlaganje komunalnog otpada za individualna domaćinstva, JKP „Naš Dom“ Apatin obaveštava svkoje korisnike sa područja Prigrevice da će se podela kanti za odlaganje komunalnog otpada za individualna domaćinstva u Prigrevici izvršiti u Subotu, 19.05.2018 godine, od 07:00 časova.

Kante za odlaganje komunalnog otpada zapremine 120 litara, dostaviće se do domaćinstva korisniku komunalnih usluga koji u trenutku podele kanti nema veći dug za izvršene komunalne usluge od 2.000,00 dinara i koji nema odjavlјene usluge odvoza smeća.

Svoje kante u subotu 19.05.2018.godine mogu da očekuju korisnici u sledećim ulicama u Prigrevici:

Kudeljarska, Mlinska, Vinogradska, Jezerska, Dudarska, Baštovanska, Nova, Somborska, Fabrička, Staparska i u ulici Staparski Put.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja doniralo je novo vozilo Centru za socijalni rad Odžaci.

U okviru akcije koju resorno ministarstvo sprovodi u cilju obezbeđivanja sredstava za rad ustanovama socijalne zaštite, Centru za socijalni rad Odžaci je za nabavku novog automobila odobreno 1,5 miliona dinara, kaže direktorica Centra Gordana Lukić.

Vozilo je marke “škoda rapid” i služiće za potrebe rada te ustanove socijalne zaštite koja pokriva teritoriju opštine Odžaci.

- Novo vozilo je Centru bilo zaista preko potrebno, s obzirom da imamo jedan automobil “zastavu 101″ koja je 2005. godište i koja i dalje ostaje u voznom parku, koristiće nam za lokalne usluge. Novo vozilo ćemo koristiti za dalja putovanja i obilazak naših štićenika u ustanovama socijalne zaštite u drugim opštinama. Trudićemo se da sa pažnjom dobrog domaćina čuvamo ovaj automobil – izjavila je direktorica Centra za socijalni rad Odžaci danas na predstavljanju novog vozila.

Lukić se tom prilikom zahvalila ministarstvu što je prepoznalo potrebe Centra, kao i lokalnoj samoupravi u Odžacima koja tokom cele godine prati i pomaže rad te ustanove.

Predsednica opštine Latinka Vasiljković koja je danas sa svojim saradnicima obišla Centar za socijalni rad Odžaci, istakla je da je nabavka novog vozila rezultat timskog rada lokalne samouprave i te ustanove koji su se u više navrata obraćali Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i resornom ministru.

- Ministarstvo nam je izašlo u susret i prepoznalo je potrebe Centra za socijalni rad Odžaci obezbedivši sredstva za kupovinu novog auta. Želim da čestitam kolektivu Centra i njegovim korisnicima, ovo je za sve jedan veliki događaj. Nadam se da će ova donacija unaprediti rad i mobilnost Centra za socijalni rad Odžaci, a time i kvalitet usluga koje ova ustanova pruža korisnicima – kazala je Vasiljković.

Predsednica opštine je navela da je u planu i izgradnja nove zgrade Centra za socijalni rad Odžaci na mestu postojeće, napomenuvši da je sa tim projektom lokalna samouprava aplicirala za sredstva kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

U obilasku Centra za socijalni rad Odžaci danas su bili i pomoćnik predsednice opštine Milorad Stanišić, članica Opštinskog veća zadužena za socijalnu zaštitu Ivana Pustinjaković i rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti u Opštinskoj upravi Odžaci Snežana Grujičić.

Izvor: ico.rs

sreda, 16 maj 2018 00:00

Savremeni švedski film u Somboru

Grad Sombor, ambasada Švedske i Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, organizuju manifestaciju „DANI ŠVEDSKE KULTURE“, koja će se održati od 24. maja do 1. juna. U okviru manifestacije biće prikazana savremena ostvarenja švedske kinematografije. Ulaz na projekcije je slobodan!

FILMSKI PROGRAM:

Četvrtak (24. maj 2018. g)
20.00 – u Velikoj Sali Gradske kuće biće održana projekcija filma “Stokholmske priče” (2013)
"Stokholmske priče" je drama koja prati živote petoro ljudi čiji se životni putevi ukrštaju tokom 5 kišnih dana u novembru. Mladi pisac Juan, živi u senci svog poznatog oca, takođe pisca, i opsednut je svojom teorijom o urbanoj, gradskoj svetlosti i tami. Dobrostojeći Daglas se tajno zaljubljuje u Anu, trenutno bez stana, koju je ostavio dečko, inače ministar finansija. Reklamnom geniju Džesiki je odbijen zahtev za usvajanje deteta zato što nema dovoljno prijatelja. U tom stanju piše pismo iz očajanja, nedefinisane ljubavne sadržine, prezauzetom Tomasu perfekcionisti, inače pomoćniku ministra.
Koliko nam je svetla potrebno da bismo videli jedni druge? Koliko mraka da bismo se usudili na susret?
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=IU49j7oJvVc
Režija: Karin Falen
Uloge: Martin Valstrem, SesiliaFrude, JunasKarlson, David Dencik, DejanCukić

Petak (25. maj 2018. g)
19.00 - interaktivno predavanje i radionica o biciklizmu, ekologiju, zdravom životu (dvorište ili mala sala Kulturnog centra „Laza Kostić“, zavisno od vremena);
20.00 – projekcija dokumentarnog filma „Bicikli protiv automobila“ (dvorište ili mala sala Kulturnog centra „Laza Kostić“, zavisno od vremena).

Subota (26. maj 2018. g)
20.00 – Mala sala KC „Laza Kostić“ Sombor (Venac Radomira Putnika 2) - projekcija filma „Ne žali za mnom“ (2013)
U Geteborgu na zapadnoj obali Švedske, Pol sanja da uspe u muzici. Ipak, ima jednu ogromnu prepreku: sebe. Pratimo Pola na emotivnom putovanju kroz prijateljstvo i teškoću, ljubav i izdaju da bi konačno pronašao svoj poziv. Zaplet se zasniva na tekstu i muzici Hokana Holstrema, jednog od najpopularnijih muzičara Švedske.
Režija: Måns Mårlind, Björn Stein
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=5FqkRSAbkFQ
Trajanje: 119 min
Film je pobrao izvanredne kritike!

Nedelja (27. maj 2018.g)
20.00 – Mala sala KC „Laza kostić“ – projekcija filma „Mlada Sofi Bel“ (2015)
Nakon gimnazije, život konačno počinje za ozbiljno.Tako se barem osećaju najbolje prijateljice, Sofi iAlis, povodom planirane selidbe u Berlin. Ali njihovi planovi se ruše kada Alis u Berlinu nestaje pod nerazjašnjenim okolnostima. Sofi završava na putovanju koje će joj promeniti život i dovesti je u situaciju da oseti bogatstvo života.
Originalni naslov: Unga Sophie Bell
Režija: Amanda Adolfsson; Scenario: Amanda Adolfsson, Josefin Johansson; Producenti: Gila Bergqvist Ulfung, Anna Knochenhauer;
Trajanje: 80 minuta
Uloge: Felice Jankell, Hedda Stiernstedt, Iggy Malmborg, Julius Fleischanderel, Jella Haase, Murat Dikenci
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=fJiAz8FbZZA

Ponedeljak (28. maj 2018. g)
20.00 – Mala sala KC „Laza kostić“ – projekcija filma „Fini ljudi“ (2015)
Grupa mladih muškaraca koji su pobegli iz rata u Somaliji, stižu u ruralni grad u Švedskoj gde je integracija teška.Nešto mora da se uradi.Lokalni preduzetnik P atrik dolazi na ideju – zašto se sport ne bi iskoristio kao most za zbližavanje ljudi? Cilj: stvoriti prvi nacionalni tim Somalije u bandiju i nastupiti na Svetskom prvenstvu u Sibiru. Ovo je priča o rasizmu i strahovima, alii o hrabrosti i stvarima koje nikada do sada nisu učinjene.
Originalni naslov: Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk
Režija: Karin af Klintberg, Anders Helgeson produkcija
Scenaristi: Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Karin af Klintberg, Anders Helgeson
Producent: Lars Beckung
Trajanje: 96 minuta
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=Lbb5TjoGGQg

Sreda (30. maj 2018. g)
20.00 – Mala sala KC „Laza kostić“ – projekcija filma ”Prokleto dobar Božić”

Petak (1. jun 2018. g)
20.00 – Mala sala KC „Laza kostić“ – projekcija filma ”Devojka koja mi je spasila život” (2016)
Avgust 2014. godine je, reditelj dokumentarnih fimova Hogir Hirori ostavlja svoju trudnu suprugu u Švedskoj kako bi se vratio u njihovu rodnu zemlju i dokumentovao priče izbeglica. Ponovo je rat i više od 1,4 miliona ljudi beži od terora terorističke organizacije ISIS. Na granici između Iraka i Sirije dobija priliku da helikopterom stigne do Šingal planina gde je zaglavljeno više stotina hiljada ljudi. Tamo nailazi na jedanaestogodišnju devojčicu Souad koja na 45 stepeni leži sama u bolovima. Odlučuje da ostane sa njom i tako mu devojčica spašava život, jer se helikopter nedugo zatim ruši. Od tog trenutka pratimo Hogira u potrazi za Souad i svedočimo ratnim pričamo koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Režija: Hogir Hirori
Trajanje: 75 min
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=rEOsl3y2jvw

U saradnji sa „Visconti Fine Art Gallery“ iz Ljubljane u toku XV Noći muzeja u galeriji KC „Laza Kostić“ Sombor biće otvorena izložba „GIORGIO MORANDI“. Po rečima autora izložbe Žive Škodlar Vujić, izložbu sačinjavaju reprodukcije Morandijevih akvarela koje je 1974. publikovao Zurlini Valerio pod nazivom „50 acquarelli di Giorgio Morandi“.

Giorgio Morandi, italijanski slikar i grafičar (Bologna, 20. VII. 1890 – Grizzana, kraj Bologne, 18. VI. 1964). Isprva pod uticajem Sezana i kubista, potom izgradio vlastiti stil smirenog i kultivisanog senzibiliteta. Godine 1916. nastaju prve serije intimističkih i poetskih mrtvih priroda s bocama koje tematski ostaju karakteristične za njegovo slikarstvo. Osim mrtvih priroda, slikao portrete i pejsaže; autor važnog grafičkog opusa.

U poslednjim godinama svog života, Giorgio Morandi se s velikom posvećenošću okrenuo akvarelima. Proizveo je gotovo 250: impresivna količina s obzirom da je tokom cele karijere stvorio 1.400 slika ulja i 138 grafika. Ova njegova dela odišu nežnim dahom boje na papiru, kao trag nečega što je on bio, ali nikada nije u potpunosti shvatio. Izabrao je izuzetno grube papire za slikanje mrtvih života i nekoliko retkih pejzaža. Rezultat je svedenost i krhkost, koja je postala dragocena po tonu.

Nakon njegovog dugog, doslednog umetničkog putovanja, u kojem je uljana boja bila i strateški, materijalni element, šta je Morandija dovelo do podređene tehnike akvarela? Čini se da je umetnik uvek žudeo za rezultatom koji mu je ova tehnika omogućila: zaista je u svojim kasnijim radovima uspeo da uspostavi taj misteriozni balans između sna i preciznosti . Dva stanja koja su neosvojiva u ljudskom iskustvu, jer nijedan san nikad nije tačan, spojeni su na Morandijevim slikama, a naročito u njegovim akvarelima. Na papiru, umetnik jemogao istražiti nešto što ulje na platnu nije moglo dati: transparentnost. Slike neprestano osciluju između onoga što je ispred i onoga što bi trebalo da stoji iza. Na kraju, objekti se spajaju jedan sa drugim, a oblici sakrivaju jedan iza (ili unutra) drugog, koristeći boju i svetlost, stvarajući začarane i naizgled iluzorne slike. Morandi je bio svestan stalnih mutacija u vidljivom svetu i želeo je da njegovi radovi sintetizuju sve, a ne samo da predstavljaju. Na taj način, paradoksalno, njegovi razređeni akvareli postali su seizmografi beskonačne dinamike realnosti.
Zapis pokazuje da je Morandi radio na potpuno drugačiji način od onoga što smo mogli zamisliti. Proveo je dugo vremena posmatrajući predmet koji je želeo da slika, a zatim bi, kao da je obuzet prizorom, skoro napao platnu i nikada nije napravio korak unazad da vidi efekat onoga što je radio. Toliko toga da je njegov stil na odgovarajući način opisan kao "gestualan". Sa akvarelima, njegov kreativni podstrek se morao suočiti s krhkostima ovog medija i nedostatkom izražaja: nije mogao iskoristiti udarce koji su mu bili najviši saveznik na uljima. Zato je morao istražiti drugačiji metod i raditi na molekularnoj prašini u kojoj se stvar i svetlost približavaju, postižući predstavljanje nečega što je "gotovo opipljivo". Iz tog razloga njegovi akvareli, sa svojim očigledno neodoljivim oblicima, su suštinski važni za Morandijevu umjetnost: oni su bili odlučujući korak koji mu je omogućio da stoji ne samo ispred predmeta već unutar njih.
Giuseppe Frangi

Izložba će trajati do 7.06.2016. godine.

Sudeći prema tvrdnjama doktora Rengana Šaterjea brokoli bi trebalo da bude prvi izbor ljudi, kada je u pitanju povrće. On tvrdi da je brokoli "čuvar života", a svoje tvrdnje je nedavno izneo u Bi-Bi-Sijevoj emisiji "Doctor in the House".

To zeleno povrće podstiče razvoj dobrih bakterija u crevima, koje podižu imuni sistem i pozitivno utiču na zdravlje debelog creva.

Ranije istraživanje pokazalo je da dobre bakterije u crevima utiču na zdravu telesnu težinu i da smanjuju rizik od obolevanja od psihičkih poremećaja, piše britanski Dejli Mejl.

Prolaskom kroz tanko crevo, brokoli pomaže pri uspostavljanju ravnoteže imunog sistema. Nakon toga, vlakna koja se nisu svarila odlaze u debelo crevo, gde se nalazi većina crevnih bakterija. Tamo se one nadovezuju na vlakna stvarajući tako kratke lance masnih kiselina, koji su izuzetno važni za zdravlje debelog creva.

Brokoli je, osim toga, dobar i za zdravlje srca, jer vitamin K koji se u njemu nalazi utiče na rad srca, odnosno protok kiseonika kroz celo telo.

Stručnjaci savetuju da brokoli pre konzumiranja nasečete na sitne komadiće i ostavite da odstoji do sat i po jer se tako povećava nivo sulforafana, sastojka koji ima antikancerogeno dejstvo i snižava nivo šećera u krvi.

Izvor: B92

Prema novom Zakonu o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova umesto na dosadašnjih pet šaltera, čitav postupak upisa imovine završavaće se samo na jednom mestu, kod notara, koji će dokumentaciju od državnih institucija dobavljati u potpunosti elektronski.

Nova procedura omogućiće da se upis imovine izvrši za svega nekoliko dana, bez dodatnih troškova za građane, navodi se u saopštenju Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Postupak upisa imovine odvijaće se tako što javni beležnik umesto kupca nepokretnosti pribavlja podatke iz katastra nepokretnosti, potom overava ugovor o kupoprodaji, a onda taj ugovor digitalizuje, overava elektronskim potpisom i šalje katastru elektronskim putem po službenoj dužnosti. Kada primi ugovor od javnog beležnika, katastar ga prosleđuje po službenoj dužnosti Poreskoj upravi i lokalnoj poreskoj administraciji, što će osloboditi građane odlaska u čak pet institucija.

Novina je i uvođenje načela oficijelnosti, koje podrazumeva da se postupak upisa u katastar pokreće po službenoj dužnosti, tako što se Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) isprave dostavljaju putem e-šaltera, umesto da se kao danas uglavnom pokreće na zahtev stranke.

U saopštenju se navodi da će reforma katastra omogućiti povećanje pravne sigurnosti vlasnika nekretnina, podići će efikasnost rada zemljišne administracije i omogućiće brže i efikasnije obračunavanje poreza na imovinu i poreza na prenos apsolutnih prava.

Izvor: Danas

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Sombora najavilo je sprovođenje aktivnosti koje se odnose na očuvanje i prohodnost atarskih puteva, čiji je cilj da se „svakom građaninu omogući jednako pravo korišćenja i očuvanja poljskih puteva“.

U obaveštenju Odeljenja za poljoprivredu se navodi da su uzurpacije, odnosno odoravanja nekategorisanih atarskih puteva koji su u javnoj svojini grada Sombora, učestala, te mole zakupce državnog poljoprivrednog zemljišta kao i vlasnike katastarskih parcela koje se međe sa atarskim putevima da prestanu sa daljom uzurpacijom poljskih puteva.

U obaveštenju se navodi da će Odeljenje postupiti u skladu sa Odlukom o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete i podneti prekršajnu prijavu protiv lica koje uzurpira poljski put.

Obaveštenje Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine dostupno je ovde.

"Tenor na zajam" Kena Ludviga u režiji Olje Đorđević nova je premijera Narodnog pozorišta Sombor. Premijerno izvođenje ovog komada je u petak, 18. maja, na velikoj sceni.
"Predstava je klasični vodvilj, ima šestoro vrata, menaju se identiteti, ljudi trče okolo u donjem vešu, ali ono što je drugačije je taj neki operski milje u kojem se sve dešava i koji od glumaca zahteva posebno angažovanje. Nadam se da ćemo opravdati očekivanja, da će sala biti puna a publika raspoložena, vesela i nasmejana i ako bude upola kao što je nama na probama onda je uspeh zagarantovan", kaže rediteljka Olivera Đorđević.

"Raditi sa Oljom je uvek opušteno, a raditi sa mladom ekipom je uvek uživanje i osvežavajuće. Što se predstave tiče za sada je to jedna iscrpljujuća matematikča vežba jer su vodilji jedna velika matematika: gde, kada, kako, šta u kom trenutku...", kaže glumac Ninosalv Đorđević.

Osim Đorđevića u predstavi igraju David Tasić Daf, Milijana Makević, Aleksandar Ristoski, Biljana Keskenović, Vanja Nenadić, Danica Grubački i Nemanja Bakić. Scenograf predstave je Diana Radosavljević Milović, kostimograf Biljana Grgur, korepetitor Agota Vitkai Kučera i asistent režije Tijana Markovinović.

Rediteljka Olja Đorđević dobro je poznata somborskoj publici, pre svega po predstavama "Mračna komedija", "Buba u uhu", "Boing boing"...

"Moja prva profesionalna premijera je bila upravo u somborskom pozorišt. Ono što je konstanta kad ovde radim je da je rad zabavan i opušen, atmosfera je dobra i to se nekako prenese i na publiku", kaže rediteljka.

"Tenor na zajam" treća je premijera u ovoj pozorišnoj sezoni u Narodnom pozorištu Sombor.

Izvor: RTV

Projekti pet udruženja građana zadovoljili su kriterijum negovanja nacionalnog identiteta nacionalnih zajednica u 2018. godini, i finansiraće se iz budžeta grada Sombora. To su: projekat „Unapređenje afirmacije mađarske nacionalne manjine u Zapadnobačkoj regiji“ , asocijacije „Podunavlje“ – Doroslovo kojoj je za projekat dodeljeno 270.000,00 dinara.

Sredstva su dodeljena i UG „Bunjevačko kolo“ – Sombor za projekat „Dani kulture, tradicije Srba i Bunjevaca u Somboru“ i to 220.000,00 dinara, HKUD „Vladimir Nazor“ – Sombor, 180.000,00 dinara za izdavanje lista „Miroljub“, a za projekat „Ri(je)č i slika“ – UG „Urbani Šokci“, dodeljeno je 150.000,00 dinara.

Iznos od 80.000,00 dinara dodeljen je Bunjevačkom media centru za projekat „Mladi Bunjevci u Somboru“.

Odbačeni su projekti HKPD „Silvije Kranjčević“ – Bački Breg i Društva srpsko-ruskog prijateljstva, a odbijeni projekti HKD „Vladimir Nazor“ – Stanišić, KUDH „Bodrog“ -Bački Monoštor i UG „Natura“ – Bački Breg.

Udruženja građana koja su dobila manji iznos sredstava od traženog, imaju obavezu da odmah dostave specifikaciju troškova u skladu sa dodeljenim sredstvima, odnosno da dostave obaveštenje ukoliko odustaju od sredstava koja su dodeljena.

Rešenje o dodeli sredstava dostupno je ovde.

U Srbiji je u toku akcija vakcinacije dece migranata protiv malih boginja. Vakcinisana su i deca u Prihvatnom centru u Somboru.

Deca i mladi koji su smešteni u Prihvatnom centru za migrante u Somboru primili su MMR vakcinu protiv malih boginja.

Muhamed Karzan iz Iraka vakcinisao je troje svoje dece.

"Ja mislim da je dobro da zaštitim svoju decu. U Srbiju sam godinu dana i dva meseca. Zadovoljni smo i sigurni ovde", kaže Muhamed.

"Imam 11 dece. Veoma sam zadovoljan zbog ove vakcinacije dece, jer će deca biti sigurna i zaštićena od bolesti", kaže Hamed Lukman iz Iraka MMR vakcinu primilo je 55 dece i mladih od jedne do 18 godina.

"Ovde naši lekari vrše prethodni pregled da li postoji kontraindikacija za vakcinaciju, proveravaju ako postoji vakcinalni karton da se vidi da li je dete vakcinisano. Trenutno mi dajemo samo MRR vakcinu. Verovatno ste svi upoznati da je i na našem području vladala epidemija morbila tako da je važno da se ova vakcinacija sprovede i kod migrantske populacije", kaže Dr Emeše Uri, direktorica somborskog Doma zdravlja.

Vakcinacija migranata u Prihvatnom centru u Somboru ni na koji način neće uticati na redovnu vakcinaciju somborske dece.

Akciju vakcinacije dece migranata organizuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice.

Procene Komesarijata su da će akcijom vakcinacije koja se organizuje na teritoriji cele Srbije biti obuhvaćeno 1.600 dece uzrasta do 18 godina.

Izvor: RTV

“Dani Crvenokose boginje” biće održani od 1. do 3. juna u Odžacima, a organizatori su pripremili raznolik program za sve uzraste i ukuse.

Pokrovitelj je lokalna samouprava, a organizator Turistička organizacija opštine Odžaci.

Manifestacija “Crvenokosa boginja” u Odžacima se održavala pre više godina, a želja građana je bila da se ona vrati i ponovo organizuje kao centralna manifestacija u opštini, kaže direktorica Turističke organizacije Vesna Petković.

- Kroz “Dane Crvenokose boginje” želimo da povratimo nekadašnji sjaj te manifestacije i da kroz jedan bogati program koji će trajati tri dana prikažemo specifičnosti ovog kraja i pružimo nezaboravno iskustvo i doživljaj. Prve reakcije naših sugrađana su pozitivne. Naravno, posle toliko godina biće izazov da u prvom navratu dostignemo nekadašnju slavu, ali ćemo se zajedničkim snagama truditi da u tome i uspemo ove i narednih godina – istakla je Petković.

Prema njenim rečima, planira se da manifestacija dobije tradicionalni karakter koji će odlikovati bogat i sadržajan program.

Tokom tri dana koliko će manifestacija trajati ove godine, predviđen je veliki broj kulturnih, sportskih i zabavnih dešavanja. Među njima treba izdvojiti koncerte domaćih muzičkih zvezda, dečiju likovnu koloniju, takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, biciklističku trku “Dunavski kup”.

- U petak će koncerte održati naši gosti Ana Štajdohar i Željko Vasić, a predviđen je i doček maturanata osnovnih škola koji će istog dana zajedno slaviti maturu, pa ćemo i njima poželeti dobrodošlicu. Subota je dan posvećen deci u prepodnevnim časovima, popodne će nastupati naša kulturno-umetnička društva, a uveče će koncert održati Neda Ukraden. Nedelja će biti sportski dan uz predstavljanje velikog broja sportskih klubova iz opštine Odžaci – najavila je direktorica Turističke organizacije.

Organizatori su se pobrinuli da i najmlađima takođe omoguće zabavu, tako da će u subotu pored dečije likovne kolonije i predstavljanja dece iz vrtića, biti organizovan i program za decu uz animatore. Mališane će obradovati i veliki broj prodajnih štandova i luna park koji se takođe očekuje.

Takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša koje je zakazano za nedelju okupiće oko 40 ekipa iz opštine Odžaci i okoline. Program će tog dana biti upotpunjen prezentacijom narodnog stvaralaštva uz učešće opštinskih udruženja žena.

Petković je na kraju pozvala sugrađane, ali i goste iz okolnih opština da 1, 2. i 3. juna isprate program koji će biti održan na platou Sportskog centra Odžaci i tako daju doprinos ponovnom oživljavanju manifestacije “Crvenokosa boginja”.

U prilogu vesti objavljujemo kompletan program manifestacije “Dani Crvenokose boginje 2018″.

Izvor: ico.rs

Strana 1 od 465

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

No result...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top