Somborske vesti

Lični "muzeji" Somboraca

U okviru manifestacije "Muzeji Srbije - Deset dana od deset do deset“, u Gradskom muzeju u Somboru predstavljen je program "Muzej u mom domu“. Ulogu kustosa preuzeli su građani predstavljajući deo svojih malih muzejskih zbirki.

Prepoznajući vrednost predmeta, dokumenata i fotografija svedočanstvene vrednosti za prošlost svojih porodica, u komunikaciji sa sećanjima i argumentovanim tumačenjima, građani Sombora su se potvrdili kao pravi kustosi.

"Ovaj predmet se zove obramica, inače je korišten u svrhu prenosa tereta. Uglavnom su ga koristile žene. Kažu da je jedna žena na obremici mogla da prenese teret od 50 kg od kuće do pijace. Predmet je simbioza rada stolara i kovača“, rekao je Antun Petrović predstavljajući samo deo predmeta sačuvanih iz porodične stolarske radionice.

"Venčavalo se sa punoletstvom, u to vreme sa 21 godinu, u divnoj haljini sa 9 seferina i velikim zlatnim lancem. To je bunjevačka nošnja, jedna od svečanih, zato što je bilo više svečanih – jedna za venčanje, jedna za proštenje… Zavisilo je od imanja i bogatstva familije, a bili su imućni!“ objasnila je Marina Uzelac pokazajući lepu zbirku venčanih fotografija bunjevačke familije Beretić iz Čonoplje.

Melodije sa usne harmonike Vladimira Nedeljkovića, kozačkog porekla, ovekovečene su filmom "Balkan Ekspres“ a prikazani predmeti i fotografije, deo su zbirke sina Aleksandra: "Tu je kofer sa kojim je moj otac putovao u posetu svom ocu na dva impresivna broda u to doba – Queen Mary i Queen Elizabet. A tu su i usne harmonike - prva i poslednja koju je otac kupio“

Nevena Živadinović Kusonić, vodič — animator kulturnih programa i PR muzeja u Somboru naglasila je: "Značaj ove manifestacije, unutar same manifestacije „Muzej u mom domu“ jeste u tome što građani izlažu svoje predmete lične i pokazuju da svako od nas može biti baštinik te ukazuju na sam značaj predmeta koji građani poseduju.“

Bila je ovo prilika za prikaz brojnih predmeta iz kućnih zaostavština sa emotivnim značajem predstavljenih na atraktivan muzeološki način i potvrda da se kulturna baština ne tiče se samo ustanova već svakog od nas.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top