Somborske vesti

Povodom Dana MUP-a i Dana policije nagrađeni najistaknutiji policijski službenici

Povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Dana policije, u velikoj sali zgrade lokalne samouprave organizovan je prijem i dodeljene su nagrade najistaknutijim policijskim službenicima Policijske uprave (PU) Sombor.

Policijskim službenicima i njihovim gostima, u ime gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović, u ime lokalne samouprave i u svoje lično ime, prisutnima je Dan policije čestitao zamenik gradonačelnice Antonio Ratković.

„Iskreno se radujem što ću danas biti u prilici da vam u ime građana Sombora uručim nagrade koje simbolizuju zahvalnost celokupne zajednice za napore koje svakodnevno činite suočavajući se sa izazovima koji nisu bezazleni. Poslovi policije nikada, ni u najmirnijem vremenu, nisu bili laki, a posebno u vreme u kojem živimo i koje je bremenito različitim izazovima. Samo predanom i časnom službom svih pripadnika policije na blagovremenom otkrivanju i sprečavanju unutrašnjeg i međunarodnog terorizma i organizovanog kriminala omogućavate svima nama koji živimo i radimo na severnoj granici naše države da se bez strepnje posvetimo svom svakodnevnom poslu i životnim obavezama. Posebno mi je značajno da mogu da naglasim sve kvalitetniju saradnju gradskih institucija i Policijske uprave Sombor na uspostavljanju i razvijanju savremenih standarda zaštite od nasilja u porodici, odličnu saradnju sa policijskim pograničnim organima naše dve susedne države, Republikom Mađarskom i Republikom Hrvatskom koji doprinose kvalitetnoj slici naše zemlje na putu ka evrointegracijama“, kazao je Ratković i dodao da je želja somborske lokalne samouprave da se unapredi saradnja sa lokalnom policijom u svim oblastima koje se odnose na zaštitu mladih.

„U prethodnom periodu ja sam, ne samo u načelniku PU Sombor Saši Dmitrašinoviću, već u mnogima iz vaše službe sa kojima sam bio u prilici da se sretnem i razgovaram, prepoznao nameru da zajednički interesi grada i svih časnih sugrađana budu u što značajnijoj meri ostvareni. Na tome smo vam poštovana gospodo policajci, ja lično i naš Grad zahvalni,“ kazao je zamenik gradonačelnice i obećao da će lokalna samouprava u skladu sa ovlašćenjima i mogućnostima dati doprinos kvalitetu uslova u kojima policija radi, a radi opstanka vitalnih interesa grada u budućnosti.

Prisutnim kolegama obratio se i načelnik PU Sombor Saša Dmitrašinović koji je kazao da se Dan policije obeležava u sećanje na dane herojske prošlosti, ali da su MUP-u i policijski službenici PU Sombor „dobro zagledani u budućnost“.

„Gledamo u budućnost u kojoj, kao i u sadašnjosti, sebe vidimo kao istinski servis naših građana. Naše aktivnosti i rezultati koje ostvarujemo imaju jedino za cilj da Sombor bude miran, bezbedan grad, za nas i našu decu. PU Sombor je u prethodnom periodu u svim oblastima rada ostvarila rezultate na koje smo ponosni. Ipak, ne mislimo da smo završili sa svim izazovima, imamo nove i sigurni smo da ćemo kroz partnerske odnose sa Gradom i svim institucijama, kao i građanima na viši nivo podići bezbednost u Somboru. Saradnja je pravi put kojim trebamo ići, a to su pokazali rezultati ostvareni u 2016. godini. U prošloj godini stopa kriminaliteta je smanjena za 10 odsto, a istovremeno je povećan broj rasvetljenih krivičnih dela za pet do šest odsto. Od izuzetnog je značaja što su rezultati u oblasti narkomanije vidljivi i evidentni. Zaplenjeno je 70 kg raznih vrsta opojne droge, 900 biljaka kanabisa od kojih se proizvodi marihuana, pronašli smo više specijalizovanih laboratorija za proizvodnju marihuane i otkrili više organizovanih grupa i sprečili da se droga nađe na ulicama“ naveo je najznačajnije rezultate Dmitrašinović.

Načelnik PU Sombor je naveo da su značajni rezultati ostvareni i u oblasti suzbijanja porodičnog nasilja.

„Prvog juna stupio je na snagu novi Zakon o sprečavanju porodičnog nasilja koji daje na značaju prevenciji i omogućava nam efikasno delovanje. Već za ovih nekoliko dana primene pokazala se efikasnost. U Somboru smo imali priliku da 19 puta intervenišemo i isto toliko puta vršimo procenu rizika. U deset slučajeva udaljili smo nasilnika od kuće i izrekli zabranu prilaska žrtvi, a u tri slučaja tri lica smo lišili slobode“, kazao je Dmitrašinović i podsetio na kolege koje su časno obavljajući svoju dužnost izgubili život ili su povređeni i dodao da njihove porodice nikada ne smeju biti zaboravljene.

Povodom Dana MUP-a i Dana policije, ručnim satovima nagrađeni su sledeći policijski službenici PU Sombor: Darko Jozić, samostalni policijski inspektor -Odeljenje kriminalističke policije, Dejan Đurić, mlađi policijski narednik – Odeljenje policije i Rade Ribić, policijski narednik prve klase – Odeljenje saobraćajne policije.

Posebnom zahvalnicom nagrađeni su :policijski narednik Zoltan Šarkezi – Odsek pogranične policije, za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima, viši policajac Mile Pajić, – Odeljenje policije, viši referent Radojka Lukačev – Odsek za upravne poslove, Vesna Ivanović, referent prve klase – Odeljenje saobraćajne policije i Zlata Banić, referent prve klase – Odeljenje saobraćajne policije.

Nagrade je policijskim službenicima PU Sombor je uručio zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, a načelnik PU Sombor Saša Dmitrašinović je Srđanu Mugoši, policijskom naredniku Odeljenja kriminalističke policije uručio pištolj kojim ga je, na predlog Dmitrašinovića, nagradio ministar MUP-a.

Dmitrašinović je uručio i pohvalnice policijskim službenicima kojima ih je nagradio ministar MUP-a, i to policajce PU Sombor: samostalne policijske inspektore Miroslava Sovilja i Dalibora Eleza, samostalnog policajca Sašu Hadžića i Bojana Arnauta, policajca Odeljenja saobraćajne policije. Pohvalnicom je nagrađen i samostalni policajac Stevica Mrđa, PS Kula.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije proglasilo je Duhove za Dan MUP-a i Dan policije, koji se obeležava u znak sećanja na 15. jun 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija na Duhove (Trojice), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top