Somborske vesti

Za njive bez GMO soje

U Lugovu kod Sombora održana je manifestacija "Dunav Soja Dan Polja – od bez GMO soje do bez GMO mleka". Dan polja soje su organizovali „Udruženje Dunav Soja" i kompanija „Agri Business Partner". Cilj ove manifestacije je da proizvođačima približi inovativan način proizvodnje soje i predstavi put soje od prvog sertifikovanog domaćeg "Dunav Soja" mleka proivedenog bez genetske modifikacije.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević,je istakao da je neophodno da svi relevantni faktori, uključujući i Pokrajinski sekeratrijat podrže "Dunav Soju" inicijativu. "Ovo govorim zato što oni na najbolji način prmovišu bez GMO soju, koja je dominantna i pre svega predstavlja komparativnu prednost Vojvodine i Srbije. Treba napomenuti da ove godine, po procenama, imamo blizu 230.000 hektara pod sojom, koja je bez GMO."

Marija Kalentić, generani menadžer „Dunav Soja" udruženja za Jugioistočnu Evropu tvdi da je „Ovo je istorijski dan za Srbiju, zato što se prvo sertifikovano Dunav Soja mleko nalazi se ovde u Somboru.

Treba istaći da je prvi sertifikat dobila upravo firma Agro Business Partner u Somboru."

Proivođači soje ističu da je u ovakvim poduhvatima pomoć države od izuzetnog značaja.

Branko Jevremov, pomoćnik generalnog direktora kompanije „Agro Business Partner"Sombor: "Pomoć države je značajna, u smislu da su oni prepoznali i pordžali sertifikaciju tog standarda, kao prvog i zvaničnog standarda koji garantuje regionalno poreklo proizvoda bez GMO."

Na oglednom polju u Lugovu, prema rečima Jevremova, posejano je 20 hektara sortnog ogleda svih renomiranih regionalnih proizvođača i vlasnika genetike semena soje u regionu, kao i oko 10 hektara herbicidnog ogleda, gde se ispituju najsavremnije tehnologije u skladu sa svim evropskim standardima.

U Lugovu kod Sombora okupili su se najveći proizvođači soje u Vojvodini, izvoznici, otkupljivači i preradjivači soje, mesa, mleka i jaja, najrelevantniji ljudi iz sveta agrobiznisa, kao i brojni predstavnici organizacija i institucija koje aktivno doprinose razvoju, promociji i unapređivanju proizvodnje, prerade i upotrebe domaće soje u regionu Dunava.

Izvor: RTV

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top