Somborske vesti

Sombor najviše ulaže u putnu infrastrukturu

Rebalansom gradskog budžeta Sombor će moći da računa na oko tri milijarde dinara ovogodišnjih prihoda, jer će prenesenim sredstvima budžet biti za 11 odsto veći. Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović kaže da investicije ostvaruju iz gradske kase, ali da im dosta pomažu Pokrajina i Republika.

Ključna investicija u putnoj infrastrukturi vezana je za projekat međugranične saradnje koji se odnosi na pojačano održavanje i rekonstrukciju puta Sombor - Baja, za koji je izdvojena značajna suma iz budžeta.

„Putevi Srbije” kao nosilac projekta nam pomažu i u rekonstrukciji Ulice Matije Gupca, ali nam je važno i otvaranje graničnog prelaza u mestu Rastina u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja“, kaže gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i dodaje da će prelaz biti otvoren ove godine, što je značajno za sve građane Sombora.

Još jedan kapitalni projekat za ovaj Grad je rekonstrukcija gimnazijske fiskulturne sale, na kojoj su radovi već uveliko u toku, a koje finansira i Ministarstvo privrede.

"Stara sala je srušena, izgradiće se na istom mestu nova i veća“, kaže Golubović i dodaje da će rebalansom biti izdvojen novac i za Opštu bolnicu u Somboru, koja je nedavno od Pokrajine dobila i angio- salu, a tri opštine i Grad Sombor će izdvojiti sredstva za rekonstrukciju prostora i dati doprinos na izgradnji prostora za angio salu.
Golubović napominje da će učestvovati i u sufinansiranju projekata „Železnice Srbije“ i očuvanja putnog pravca Sombor - Vrbas.

“Ovaj pravac nam je od izuzetnog značaja, ali do sada nije bio prepoznat kada su deljena sredstva, te smo prva lokalna samouprava koja je preuzela finansiranje kada je u pitanju ovo javno preduzeće“, napominje Dušanka Golubović i dodaje da su značajna ulaganja ove i prošle godine usmerena i na Kancelariju za javna ulaganja vezano za kompletnu energetsku sanaciju OŠ „Nikola Vukićević“ u centru grada.

Rebalans za komunalnu opremu

Sredstva usvojena rebalansom iz somborske kase biće potrošena na osnovno i srednje obrazovanje 10 odsto, za predškolske ustanove biće izdvojeno 6,4 odsto, za kulturu 6,6 odsto, za fizičku kulturu 3,5 odsto, socijalnu zaštitu pet odsto i komunalne oblasti 33,5 odsto, što podrazumeva uređenje industrijske zone, izgradnja dva kružna toka, izgradnju sportske sale somborske Gimnazije, uređenje sportskog terena osnovne škole i druge projekte.

Jedan od najznačajnijih prioriteta, prema rečima gradonačelnice, je i kompletna infrastrukturna opremljenost industrijske zone, koja je u vlasništvu Grada Sombora, koja se prostire na ukupno 500 hektara, dok Gradu pripada 50 hektara.

„Za sada ne planiramo proširenje industrijske zone, jer ima još prostora za nove kompanije, 40 gradskih hektara je slobodno za potencijalne investitore“, kaže gradonačelnica i dodaje da su prethodne dve godine radili na ojačanju struje, i da je prva faza projekta gotova.
Druga faza radova podrazumeva finansiranje javne rasvete, saobraćajnica, kanalizacije i vodovoda.

Izvor: Dnevnik.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top