Somborske vesti

Amerikanci hoće da kupe "Blek hors"

Fabrika akumulatora Sombor u stečaju, na prodaji 20. jula, zainteresovanih ima. U igri švajcarski "Bamagon","Eksajb" iz SAD, kao i jedna domaća firma

Predrag Ljubović, stečajni upravnik Fabrike akumulatora Sombor (FAS) oglasio je prodaju preduzeća metodom neposredne pogodbe. Vrednost preduzeća je procenjena na 24.569.775 evra. Predmet prodaje su objekti i oprema Trgosirovine, poslovni prostor, dva stana u Somboru, dva salaša i 89 vozila.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 20. jul, do 11.30, a prvo javno otvaranje ponuda biće održano istog dana u 12 sati u Fabrici akumulatora.

Konačnu odluku o izboru najboljeg ponuđača-kupca neposrednom pogodbom donosi stečajni upravnik, odnosno, Odbor poverilaca, ukoliko je ponuda niža od 50 odsto od procenjene vrednosti. Ukoliko na prvom otvaranju ponuda ne bude izabran najbolji ponuđač, ili stignu ponude niže od 50 odsto procenjene vrednosti, a stečajni upravnik ne dobije saglasnost za prodaju od Odbora poverilaca, oglas ostaje otvoren do konačne prodaje, odnosno, unovčenja kompletne imovine stečajnog dužnika.

Odbor poverilaca čine predstavnici Svetske banke, kao najvećeg poverioca, Komercijalne banke, Halk banke, Mediolanum investa, koji je otkupio potraživanja Banke Inteza, kao i predstavnik oko 800 bivših radnika.

- Za ovu nekad najstabilniju somborsku i vodeću firmu u Srbiji zainteresovana su tri investitora iz inostranstva - "Bamagon" iz Švajcarske, "Eksajb" iz Amerike i jedna kompanija iz Kanade, kao i jedna naša firma iz Inđije. Ponudu smo prilagodili željama kompanija koje su iskazale interes za kupovinu i posebno smo oglasili prodaju firme kao pravnog lica, a posebno dela imovine - kaže Ljubović, podsećajući istovremeno da su Somborci pre samo deceniju proizvodili i prodavali širom sveta akumulatore pod nazivom "blek hors".

Fabrika akumulatora Sombor je od 2006. godine poslovala u sastavu Farmakoma MB, vlasnika Miroslava Bogićevića, a 2015. godine zbog finansijske blokade od 36 miliona evra proglašen je stečaj.

PROIZVODNjA STALA U JANUARU

DO 2011. godine Fabrika akumulatora Sombor je uspešno poslovala, izvozila 10.000 akumulatora i zapošljavala više od 800 radnika. U 2012. počeli su problemi, pa je dva puta posle stečaja 2015. izdavana u zakup. Kada je DEM Helos zakupio firmu, radilo se sa oko 30 odsto kapaciteta i angažovanih stotinak radnika, a od 17. januara ove godine proizvodnja je potpuno ugašena.

Izvor: Novosti.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top