Somborske vesti

GASE SE DRŽAVNE APOTEKE Somborci po lekove ubuduće samo KOD PRIVATNIKA

Somborske apoteke u sastavu ustanove "Narodna apoteka" ubuduće će se izdavati u zakup zbog nagomilanih dugova, odlučili su odbornici Skupštine ovog grada.

To znači da će Somborci narednih dana lekove uzimati samo u privatnim apotekama (na recept), što je, očekivano, mnoge od njih uznemirilo i ostavilo u neverici.

Pomenuta apotekarska ustanova ima pet apoteka u Somboru i 15 u okolnim selima, a sve one u paketu biće izdate u zakup, s tim da će novi zakupac biti u obavezi da potpiše ugovor na 15 godina.

Odluka da se apoteke izdaju u zakup doneta je kako bi se sprečilo gomilanje gubitaka apoteke, koji već sada mesečno iznose više od 900.000 dinara.

Prema rečima Save Dojića, člana Gradskog veća za finansije, budući zakupac mora u paketu da uzeme sve apoteke. Osim toga, zakupac će morati i da zadrži sve zaposlene u ovoj ustanovi - njih 80 radnika, među kojima je većina farmaceuta, dok će se za ostale zaposlene raditi procene da bi se utvrdilo koliko njih će biti potrebno da se preuzme.

- U 2016. godini apoteka je imala gubitak od šest miliona dinara. Za prva tri meseca 2.8 miliona, što znači da se mesečno pravi gubitak od 930.000 dinara i do kraja godine on bi dostigao 12 miliona - pojašnjava Dojić.

U Samostalnom sindikatu Apotekarske ustanove kažu da je u ovoj ustanovi nekad bilo 116, a sada 81 stalno zaposlen. Sindikalci poručuju da ne znaju kako će takav sistem da funkcioniše, kao ni ko će im biti budući poslodavac i pod kojim uslovima.

Treba dodati i to da su sve državne apoteke u Zapadnobačkom okrugu u gubicima, dok u konkretnom slučaju u Somboru najveći problemi su oni vezani za javne nabavke.

Izvor: Blic

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top