Somborske vesti

Levan Davitašvili, ministar poljoprivrede Gruzije, u okviru posete Srbiji boravio je u Svetodavnoj stručnoj službi Sombor gde se najviše interesovao za sistem sertifikacije semena.

Gruzija je nedavno potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU tako da su iskustva Srbije koja je već napravila značajne korake prema Evropskoj uniji svakako dragocena rekao je Davitašvili.

"Ono što nas posebno interesuje je rad poljoprivrednih službi, žeimo da saznamo kako su one ogranizovane kod vas. Kako se kod vas radi sertifikacija, s obzirom da mi uspostavljamo sistem sertifikacije, takođe jako smo zainteresovani za proizvodnju bobičastog voća", kaže Davitašvili.

U najboljoj savetodavnoj službi Srbije gost iz Gruzije mogao je da osim sistema rada sazna i kako sve to izgleda na terenu. Prema rečima direktor PSS Sombor Vladimira Sabadoša, ova služba je od 1956. samo unapređivala svoja rad, a ima i najmoderniji edukativni centar za poljoprivrednike.

"Pokazali smo kako izvodimo oglede, pokazali smo rezultate, kako radimo testove. Pokazali smo naše laboratorije koje su sertifikovane", kaže Sabadoš.

Gruzija je tradicionalno vinogradarska zemlja, gde mi u poslednjih 10 godina imamo značajan napredak i tu smo razmenili iskustva, kaže Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

"Njihova velika interesovanja su bila za voćarsku proizvodnju, za naše intenzivne zasade jabuka, bobičastog voća, koštičavog voća tipa šljive, višnje, trešnje, naravno leska je za njih interesantna", kaže Stanojević.

Ministar poljoprivrede Gruzije razgovarao je i sa čelnicima grada o drugim vidovima saradnje, a sastao se i sa predstavnicima Regionalne privredne komiore i predstavnicima preduzeća iz oblasti poljoprivrede.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top