Somborske vesti

Kljajićevo: Takmičenje u kuvanju najbolje palente

Povodom trodnevne manifestacije Velikogospojinskih večeri, koje se tradicionalno obeležavaju u Kljajićevu, održano je jedinstveno takmičenje u kuvanju najbolje palente na otvorenom.

Udruženje žena "Rubac" iz Kljajićeva priredilo je posebnu atrakciju za goste i meštane poslednjeg dana seoske slave Velike Gospojine. I ove godine je organizovano takmičenje u spremanju najbolje palente, a u ovom kulinarskom umeću nadmetalo se oko dvadesetak učesnica iz somborske opštine.

Domaćice su u centar sela donele svoje "smederevce", založile vatru i kuvale palentu.

"Nakon Drugog svetskog rata meštani Kljajićeva su kolonizovani ovde iz Like, Banije i Korduna, a njihovo tradicionalno jelo bilo je palenta i kačamak, odnosno sva jela koja su se mogla spremati od kukuruznog brašna. Ovom manifestacijom negujemo sve ono što nas veže za naše pretke i tradiciju. Sa koleginicom Danom organizujemo mnogo toga što je vezano za stare zanate i običaje, a u našem udruženju je stalno angažovano oko dvadesetak žena", rekla je Dušanka Hajdin, Udruženje žena "Rubac"Kljajićevo.

Žiri je imao težak zadatak da odluči koja je palenta najbolja, jer su prelivi od kajmaka, čvaraka, pa do paprike na masti, pavlake i upržene slanine davali poseban ukus svakoj pojedinačnoj skuvanoj palenti.

Ove godine najbolju palentu skuvala je baka Nada Lončar iz Kljajićeva, dok je druga bila Branka Kartalija iz Sombora, a trećeplasirana Goca Cvetićanin iz Kljajićeva.

"U mom domaćinstvu se decenijama zna kako se sprema palenta, a tajna kuvanja je u razmeru vode i kukurznog brašna. Takođe, treba znati kada preko kuvane palente preliti pečenu papriku sa slaninom na masti, a da se pojača miris hrane. Godinama ne menjam recept koji sam naučila od moje bake i drago mi je da se svideo žiriju", rekla je Nada Lončar iz Kljajićeva.

"Nije mi žao što nisam osvojila ni jedno mesto, jer važno je učestvovati i da se mi žene družimo na ovakvim manifestacijama. Ovo takmičenje daje notu sećanju kako se nekada živelo i bilo srećno sa veoma malo. Ono što se imalo, to se podjednako raspoređivalo. Palentu uvek kuvam sa kajmakom, pa je tako bilo i ovog puta", objasnila je Miščević Slavica iz Kljajićeva.

Poslednjeg dana Velikogospojinskih večeri, pored besplatne palente i kolača, organizatori seoske slave su gostima i meštanima delili besplatne pljeskavice i osvežavajuća pića.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top