Somborske vesti

Sombor: Niski prinosi soje

Poljoprivrednici u atarima Sombora koji su već počeli žetvu soje žale se na male prinose koji će sa sadašnjom cenom jedva pokriti ulaganja u proizvodnju.
Bojan Jozić žetvu soje počeće čim se njive prosuše. Suša i previsoke temperature razlog su što se ne nada dobrom rodu, pa ni zaradi na proizvodnji soje koja je zasejao na 20 jutara.

"Soja je praktično prinudno sazrela. Bilo je kiše, ali temperatura su bile previsoke i soja nije sazrela već uvenula. Ja očekujem 1,5 tona po jutru, ali dok ne uđemo u njive ne znamo kakav će biti rod. Neki poljoprivrednici koji su završili žetvu imali su samo tonu, ili nešto malo više po jutru", kaže Jozić.

Antun Paštrović žetvu soje neće početi još za dve, tri nedelja. Zadovoljan je kako usevi izgledaju. Hoće li mu se ta proizvodnja isplatiti kaže znaće kada završi žetvu i stane na vagu.

"Uložili smo u veštačko đubrivo, prihranu, seme, hemiju a hoćemo li i koliko zaraditi videt ćemo kada stanemo na vagu", kaže Paštrović.

Poljoprivrednici kažu da je cena soje trenutno oko 50 dinara, ali sa tom cenom zarade skoro i da nema ili ako je ima ona će biti tek 150 evra po jutru. Nikakve zarade neće imati oni koji su soju sejali na zakupljenoj zemlji, jer je samo zakup 200 evra.

"Hoćemo li i sa tom cenom imati zarade? Teško, jer već sam rekao da je rod mali. Samo 600 evra po jutru koštala su ulaganja u jedno jutro soje i ako cena ne bude 55 ili 60 dinara nemamo čemu da se nadamo", kaže Jozić.

Cena koja bi zadovoljila ratare je 60 dinara po kilogramu, ali malo njih moći će da lageruje soju i čeka eventualno bolju cenu.

"Svi prodaju odmah, jer su poljoprivrednici prezaduženi. Lagerovati soju i čekati bolju cenu moći će samo veliki. Mali sa nekoliko hektara prodavaće soju odmah bez obzira na cenu", kaže Paštrović.

Procene su da će prinos soje u atarima Sombora biti za oko 40 posto manji u odnosu na prosečne godine. Žetva je počela još pre dve nedelje i trajaće još nekoliko nedelja jer još uvek ima zelene soje.

Izvor: RTV

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top