Somborske vesti

Hartmut Košik: Između nemačke manjine i grada Sombora postoji dobra, otvorena i iskrena saradnja

Izaslanik Vlade Nemačke Hartmut Košik i NJ.E. Aksel Ditman, ambasador SR Nemačke u Srbiji, posetili su Sombor i sa gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović i njenim saradnicima razgovarali o zajedničkim projektima lokalne samouprave, somborskog Humanitarnog udruženja Nemaca „Gerhard“ i Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine.

I Domaćini i gosti sastanak u Somboru su ocenili kao izuzetno značajan za obe strane.

„Grad Sombor u saradnji sa HUN „Gerhard“ i sa Savetom nemačke nacionalne manjine realizuje projekat koji se odnosi na uvođenje bilingvalne nastave u predškolsko i osnovno obrazovanje. Pokrenuli smo i inicijativu o realizaciji projekta rekonstrukcije Grašalković palate, što bi omogućilo otvaranje Nemačkog kulturnog centra i u okviru njega otvaranje muzeja Podunavskih Švaba i Geteovog instituta. Naše inicijative gosti su rado prihvatili i ukazali na potrebu uspostavljanja veće privredne saradnje i prisustva nemačkih kompanija na teritoriji grada Sombora“, kazala je gradonačelnica Sombora.

Košik se zahvalio na srdačnom dočeku i potvrdio saradnju u realizaciji zajedničkih projekata.

„Mi znamo da ovde već postoji veoma dobra, otvorena i iskrena saradnja između nemačke manjine i grada Sombora. Podržaćemo projekte i u oblasti prosvete i u oblasti kulture. Na realizaciji projekata u oblasti kulture intenzivno ćemo sarađivati i u narednom periodu odlučićemo da li ćemo ih realizovati preko državnih ili nedržavnih ustanova“, rekao je Košik.

NJ.E. ambasador Ditman, je istakao da je dolazak Košika u Sombor znak da lokalna samouprava igra veliku i značajnu ulogu u odnosu na život nemačke nacionalne manjine u Somboru.

„Gradonačelnica nas je u više navrata ugostila i mi već imamo značajnu saradnju. Sombor ima veliki potencijal, divan je grad i ja sam rado ovde. Nakon ovih razgovora o projektima razmislićemo i odlučiti o konkretnim koracima koje treba preduzeti“, istakao je ambasador Ditman.

Sa Košikom i NJ.E. Ditmanom bili su i Matijas Šikorski, referent za politička pitanja u ambasadi Nemačke, Laslo Gence Mandler, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Srbiji i Anton Bek, predsednik HUN „Gerhard“ i predsednik Izvršnog odbora nemačkog nacionalnog saveta.

Sastanku su prisustvovali i saradnici gradonačelnice: Antonio Ratković, zamenik, članovi Gradskog veća – Goran Milić, za oblast međunarodne saradnje, Silard Janković, za oblast nacionalnih manjina, Nemanja Sarač, za oblast kulture, pomoćnik gradonačelnice Branislav Svorcan i Mihael Plac, šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj Odeljenja za privredu Gradske uprave grada Sombora.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top