Somborske vesti

Somborski starež: Svega ima to istina

Somborski starež mesto je gde se na jednom mestu može naći sve što se zamisli. Kolekcionarski primerci stari 100, 200 godina, ali i polovna roba, stari alati, delovi za traktore i druge mašine. Kupaca za svaku robu ima, pa u ovoj trgovini nema krize.

"Ovo je kantar kojim su se nekada merili džakovi suncokreta, kukuruza. Merilo se tim kantarima pre stotinak godina. Cena je 40 evra, ali nije to konačna cena, već kao i na svakoj pijaci cenkamo se sa kupcima", ovako nam je Lazo Petrović na somborskom starežu objasio čemu služi jedan neobičan kantar.

Taj kantar samo je jedan od zanimljivih predmeta koji se mogu pogledati, a i i kupiti na somborskom starežu. Prodavci kažu svaka roba ima svog kupca i sve što je na improvizovanim tezgama pre ili kasnije se proda.

"Svaka roba ima svog kupca. Nećete verovati prodavao sam i pocepane najlon čarape. Traže se delovi za traktore, peći, traže se stari alati jer su novi loši. U suštini sve se može prodati", rekao je prodavac Milan Cvetićanin.

"Kod kolekcionara je najvažniji susret. Tu se susreću ljudi koji vole antikvitete. Nije reč o samoj trgovini već o razmeni, novim saznanjima", dodao je kolekcionar Sreten Uzelac.

A kupci prvo obilaze, gledaju, raspituju se za cenu. Ima onih koji se cenkaju, ali i onih kojima cena nije presudna, već kupuju ono što im se svidi ili što im treba.

"Pitam za cenu, može može, ako ne može idem dalje. Nije kod mene da baš moram nešto da kupim ako mi cena ne odgovara", izjavio je Pavle Beretić.

"Uglavnom dolazim svakog petka, obiđem, pogledam, nekada nešto i kupim", kaže Milivoje Racić.

Pegla iz XVIII veka, brodsko zvono iz XIX veka, knjige na nemačkom s početka XX veka, delovi za traktore ali i polovna odeća, obuća, stare ploče, alati i sve što se može zamisliti, tako izgleda ponuda na somborskom starežu. I za samo nekoliko stotina dinara kupci mogu obaviti pazar.

Izvor: RTV

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top