Somborske vesti

Švajcarci Somborcima poklonili 67 bolničkih kreveta

Dom za negu i stara lica Gerontološkog centra Sombor na Apatinskom putu, i Opšta bolnica “dr Radivoj Simonović”dobili su iz Švajcarske poklon u vidu medicinske opreme vredne više stotina švajcarskih franaka.

Član opštinske vlade švajcarskog gradića Zelikon Bernhard Eklin i Nebojša Račić, direktor Gerontološkog centra „Blumenrajn” u tom mestu na obali Ciriškog jezera, posetili su tim povodom protekle nedelje Somboru uručivši 67 bolničkih kreveta i isto toliko dušeka, 26 noćnih ormarića sa poslužavnikom, tri mašine za sterilizaciju medicinske opreme, sušača za peškire i jednu hidrauličnu kadu.

Donacija je stigla u Sombor u saradnji sa UG „Inicijativa za razvoj i saradnju” Srbija (IDC).

"Mi smo povezali obe zainteresovane strane. Gerontološki centar u Švajcarskoj je morao da sruši jednu svoju zgradu i imali su savremenu opremu koju su morali da iznesu. Zahvaljujući dobroj saradnji sa somborskim ustanovama, uspostavili smo vezu sa Zelikonom i dopremili donaciju u Sombor", rekao je Miodrag Nedeljković, direktor IDC-a.

Nebojša Račić, direktor gerijatrijske ustanove „Blumenrajn” iz Zelikona rekao je da su prošle godine morali da se presele u novu zgradu, pa je oprema iz stare postala višak, jer nije više zadovoljavala propise u Švajcarskoj.

"Kreveti, kade i sve ostalo bilo je u staroj zgradi, ali pošto je ona prodata, morali smo da je brzo ispraznimo. Srećom, uz pomoć IDC-a uspeli smo brzo da organizujemo transport za Sombor. Među opremom su i tri potpuno automatska uređaja za dezinfekciju noćnih posuda, koje smo kupili pre par godina", objasnio je Račić.

On je dodao je transport u Srbiju i administrativne troškove finansirala lokalna samouprava Zelikona iz Švajcarske.

"Zbog nedavne promene propisa morali smo da zamenimo sve krevete. Nebojša i IDC su kazali da je ovo sasvim ispravna oprema i da bi voleli da se još koristi. Obišao sam dom u Somboru i vidim da je pomoć stigla na pravo mesto. Veoma smo srećni i počastvovani što su nam IDC i somborska lokalna zajednica pružili priliku da pomognemo. Osećamo se bolje, jer smo videli da je donacija korisna i dobra, i da će se oprema koristiti sigurno još nekoliko godina", izjavio je Bernhard Eklin.

Član Gradskog veća Sombora dr Lazar Račić kazao je da je ova donacija sjajna vest za Somborce, jer je malo ovakvih primera.

"Ova donacija je veoma značajna za Gerontološki centar i veoma je važno da su obe strane bile spremne da sarađuju, jer se često dešava da nam neko nešto nudi, pa se ne uradi ništa, jer nije bilo interesovanja sa druge strane. Zahvaljujemo se i organizaciji IDC, ali i gospodinu Eklinu, jer već dogovaramo neke buduće donacije ",rekao je Lazar Račić, koji je dodao da će 20 kreveta biti postavljeno na Ginekološko-akušerskom odeljenju somborske bolnice.

"Zamenićemo krevete koji imaju sigurno 30 godina, koji se više ni u kasarnama ne koriste", rekao je dr Lazar Račić.

Dobrotvorima iz Švajcarske reči zahvalnosti uputio je i direktor Gerontološkog centra Zoran Drča, koji je kazao da je velika retkost pronaći ovako humane ljude.
"Pošto je ova godina proglašena godinom međugeneracijske saradnje, odlučili smo da 20 kreveta poklonimo porodilištu, da osim najstarijima, pomognemo i onima koji tek dolaze na svet", zaključio je direktor Gerontološkog centra Sombor.

Izvor: Dnevnik.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top