In 1865, a small work entitled "Baunshaydtizm" appeared in the Hungarian book market. Its author, Karl Baunshaydt was a mechanic in the city of Aden, the book has been translated PM Szabo. Recommended Baunshaydt both physicians and patients to use his invention, and offer it as a "cure". "This powerful tool - books - consists of several sharp needles that are inserted into the skin (almost painful surgery), in order to make an artificial hole, opening a natural albuterol canada remedy for all pollutants, which because of the skin case accumulate in the countries shows the weakness of the disease and harmful to health" This tool in shape. It seems to be used as a special type of skin needles today in China. According to the invention, the author should be commended for the aegypti, which led him to the concept of "Renaissance". Mosquito bites Baunshaydta in the arm suffers from rheumatism, which stopped after it completely wrong.

Somborske vesti

Pozorišnu sezonu u Somboru otvara "Čudo u Šarganu"

Prva premijera u novoj pozorišnoj sezoni u Narodnom pozorištu Sombor biće "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića u režiji Marka Torlakovića. Premijera za u sredu u 20 sati ne velikoj sceni somborskog teatra.

Somborsko Čudo u Šarganu dešava se danas. Tu kod nas.

Za reditelja Marka Torlakovića toliko izvođen Simovićev komad bio je izazov da posle različitih interpretacija Šargana ponudi, kako kaže, nešto novo i sveže.

"Mislim da je nov toliko što ga posmatramo iz današnje vizure radničke klase. Šta je radnička klasa danas i koliko je ona ponižena i na koji način je nama kafana više kao posledica teškog rada i izrabljivanja", kaže reditelj Torlaković.

A kafana Šargan stecište je različitih likova. Likova koje srećemo i prepoznajemo svaki dan.

"Tako da smo mi eto negde kafanu postavili kao posledicu onoga što se sve dešava unutar same radničke klase i ljudi koji prosto nemaju ni uslova za život i bilo kakvu vrstu komunikacije sa vlastima", kaže Torlaković.

"Činjenica je da je ovaj tekst proglašen za jedan od najboljih dramskih tekstova 20. veka i nije onda čudo što je "Čudo u Šarganu" toliko puta postavljeno na sceni domaćih i stranih pozorišta. Sigurno da je tekst aktuelan, a mislim da smo se mi u potpunosti potrudili da tu aktuelnost Simovićevog teksta prenesemo na scenu", kaže glumac Aleksandar Vučković.

Državne čizme nisu obuća već oruđe, to su čizme koje gaze i kada se u njih jednom uđe nerado se iz njih izlazi. I uvek je tako bez obzira gde i u kojem vremenu bila kafana Šargan.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top