Somborske vesti

Srbi i Bugari bratskog Kišpešta posetili Sombor

Srbi i Bugari iz 19. kvarta Budimpešte, odnosno Kišpešta u Mađarskoj, boravili su u kraćoj poseti Somboru.

Goste iz bratskog grada Kišpešta pozdravio je predsednik Skupštine grada Sombora prim. dr Zoran Parčetić.

„Želim vam prijatan boravak u Somboru i žao mi je što nećemo uspeti da vam pokažemo sve šta bismo želeli, jer Sombor ima čime da se podiči. Osim kulturnih i drugih materijalnih dobara koja krase Sombor, možemo se pohvaliti i sa više od 20 nacionalnih manjina koje vekovima u slozi žive sa većinskim narodom. To je doprinelo i različitim kulturnim dobrima i te različitosti čine Sombor onim što on jeste – grad različitosti i suživota brojnih nacionalnih zajednica“, kazao je dr Parčetić i istakao da su nacionalne manjine most između naroda i država.

„Postojeće mostove moramo održavati, ali i graditi nove. U tom kontekstu moram da pomenem izvanrednu saradnju sa samoupravom Kišpešta, u kojoj su glavnu ulogu odigrale nacionalne manjine Srba u Mađarskoj i Mađara u Somboru“, rekao je dr Parčetić i izrazio veru u buduću uspešnu saradnju, kao i mnogobrojne susrete u Somboru.

Borislav Rus, predsednik srpske samouprave Kišpešta, rekao je da je za Srbe u Mađarskoj od izuzetnog značaja da održavaju kontakte sa maticom.

„Srbi u Mađarskoj po broju nisu velika manjinska zajednica, ima nas oko 10.000, ali po svemu onom šta imamo u pogledu institucija na svim nivoima, delujemo kao mnogobrojna narodnost. Imamo pozorište, gimnaziju, listove, radio i tv stanice, to je jako bitno jer možemo da pokažemo i predstavimo sve vrednosti koje imaju Srbi u Mađarskoj“, naveo je Rus.

Susret žitelja bratskih gradova, Kišpešta i Sombora, organizovala je samouprava Kišpešta, manjinske samouprave Srba i Bugara i gradovi Sombor i Smoljan u Bugarskoj – bratski grad Bugara Kišpešta.

Sa žiteljima srpske i bugarske manjinske samouprave Kišpešta, bili su i Vincek Đerđ (Vinczek György), zamenik gradonačelnika Kišpešta i Jordan Tutunkov, predsednik Bugarske samouprave Kišpešt.

Srbi i Bugari iz Kišpešta posetiće i Beograd, potom Sofiju i bratski Smoljan u Bugarskoj.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top