Somborske vesti

Nemci u igri, „Darfur” odustao od „Borelija”

Odbor poverilaca Fabrike obuće „Boreli” u stečaju u Somboru ove sedmice treba da odluči ko će biti novi zakupac pogona fabrike.

Kako Dnevnik saznaje, na oglas se javio nemački proizvođač obuće koji je svojevremeno poslovno sarađivao s „Borelijem”.

Druge ponude nisu stigle na adresu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, koja je objavila konkurs za zakup pogona fabrike dok se ne steknu uslovi da se „Boreli” u stečaju proda.
Jedan od uslova je bio, podsećamo, da zakupac organizuje proizvodnju i zaposli najmanje 50 nekadašnjih radnika „Borelija”.

Oglas o zakupu je zatvoren 12. oktobra i izvesno je da se nekadašnji zakupac, beogradsko preduzeće „Darfur”, nije javio na konkurs da ponovo organizuje proizvodnju obuće. Vlasnik i direktor „Darfura” Dragan Perović potvrdio je za „Dnevnik” da nije konkurisao već da ima druge planove, ali da su oni opet vezani za „Boreli”.

– Razgovarao sam o ponovnom zakupu, ali ne ovde, već u Hrvatskoj – kazao je kratko Perović, ne otkrivajući s kime je o tome pričao i šta.

On je tako za kratko vreme odustao od planova iznetih pre desetak dana, kada je tvrdio da će se javiti na oglas, da planira da poveća obim proizvodnje i da namerava da kupi somborski „Boreli” kada za to dođe vreme, o čemu smo pisali.

Naš sagovornik iz „Borelija” kaže da „Darfur” nije izmirio obaveze prema radnicima premda je prema zaključcima sa Socijalno-ekonomskog saveta Sombora trebalo da do 10. oktobra isplati platu i po za oko 115 radnika – za avgust i polovinu zarade za septembar – i uplati zdravstveno i penzijsko osiguranje od 15. maja, kada je pokrenuo proizvodnju u „Boreliju”, pa do 14. septembra, kada je u fabrici stala proizvodnja na inicijativu zaposlenih posle saznanja da toga dana neće primiti platu.

Izvor nam kaže da radnici neće da rade za „Darfur” dok taj poslodavac ne isplati dugovanja.
– Bili smo pozvani u sindikat na sastanak s predstavnicima „Darfura”, ali je došlo svega 30 radnika, od kojih nijedan nije pristao da se vrati u fabriku dok ne dobije zaostalu platu i po i dok mu se ne uplate doprinosi. Ljudi su izmrcvareni zbog svega što se dešvalo u proteklom periodu u fabrici i neće više da rade slušajući prazne priče – kaže naš sagovornik, i dodaje da se „Darfur” pokazao kao društveno neodgovoran preduzetnik posle dobijena 3,6 miliona dinara od Grada Sombora radi zapoljšavanja 20 radnika.

Po rečima našeg izvora, u fabrici se može organizovati prozvodnja jer od šest linija četiri proizvodne trake su u funkciji, pa se može zaokružiti ciklus proizvodnje, krojiti, šiti i raditi konfekcija obuće. Fabrici trebaju investicije, ali ne velike. Nekada je „Boreli” imao 900 radnika i svakodnevno je radilo šest proizvodnih linija.
Imovina „Borelija” je dva puta procenjivana. Prvi put to je učinjeno još u vreme kada je ministar privrede i privatizacije bio Predrag Bubalo (2005), kada je procenjeno da fabrika vredi oko 32 miliona evra, a drugi put procena kaže da kapital fabrike vredi oko 24 miliona evra.
Dugovi fabrike su oko 1,6 milijarde dinara pa je stečaj u fabrici uveden polovinom maja 2016.

Oko 90 prodavnica

Somborski „Boreli” je pravni naslednik vukovarskog „Borelija” u Hrvatskoj, koji je završio u bankrotu.
U Srbiji „Boreli” ima oko 90 prodavnica, a od 1997. u Somboru je počela i proizvodnja i prodaja obuće. Bilo je više pokušaja da se fabrika proda, a među kupcima su se spominjali i italijanski proizvođači obuće. Međutim, dve države nisu potpisale ugovor o sukcesiji pa u fabrici još nije završena vlasnička transformacija.

Izvor: Dnevnik

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top