Somborske vesti

Somborski "Prostor" zapažen na Međunarodnoj konferenciji u Puli

Predstavnici JKP "Prostor" Sombor učestvovali su prošle nedelje na međunarodnoj konferenciji na temu grobalja i pogrebnih usluga koja je održana u najvećem gradu Istre Puli

Konferenciji je prisutvovalo više od 100 učesnika (predstavnici pogrebnih preduzeća, javnih preduzeća, jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih i nevladinih organizacija), iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Konferenciija je imala multidisciplinarni pristup nizu tema u vezi sa zakonskom regulativom, obavljanjem pogrebne delatnosti, radu na grobljima, održavanjem, kulturnom valorizacijom grobljanske baštine, mogućnostima za prijavu projekata za finansiranje iz EU fondova, primenom prostorno-planskih i tehnoloških rešenja u upravljanju grobljima, uvođenjem sofisticiranih informatičkih rešenja, turističkih tura.

Prezentovani su svetski trendovi u proizvodnji i distribuciji pogrebne opreme sa zaključkom da su pogrebni prostori u Republici Hrvatskoj uobičajeno zastareli. Takođe na konferenciji su istaknuti mnogobrojni slučajevi uspešne saradnje između preduzeća, kao i saradnje na realizaciji na projektima IPA fondova. (JKP „Prostor“ ima potpisan protokol o saradnji sa ad „Ukop“ iz Osijeka u realizaciji IPA projekata).

Izvršni direktor Slobodan Stevančev, u ime JKP „Prostor“. održao je zapaženo predavanje na temu održavanja neaktivnih grobalja na teritoriji Grada Sombora i svakako iskoristio priliku da predstavi Grad Sombor i JKP „Prostor“. U okviru konferencije učesnici su obišli čuveno Mornaričko groblje, kao jedno od najvećih vojnih grobalja u Evropi, upoznali se sa njegovim značajem, istorijom i načinom održavanja, kao i Pulsko groblje.

Učešće na ovako jednoj konferenciji ima veliki značaj u uspostavljanju kontakata sa preduzećima iz iste branše u regionu, razmeni iskustava, međusobnom povezivanju i ostvarivanju saradnje.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top