Somborske vesti

Nelegalna gradnja u centru Sombora

Uporedo sa postupkom legalizacije objekata, u centru Sombora, u zaštićenoj gradskoj zoni cveta nelegalna gradnja. Može li se tome stati na put? ...
Odmah do službenih prostorija Mesne zajednice "Venac" u zaštićenoj gradskoj zoni komšija je bez bilo kakve saglasnosti i dozvole urbanista napravio oko 300 kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

Na tavanu Mesne zajednice ostavljena je gomila zapaljivog otpada. U Mesnoj zajednici kažu da su zbog radova pretrpeli štetu na prostorijama i da su su o svemu obavestili inspekciju, ali nelegalni objekat do sada nije srušen.

"Mi smo prijavili nadležnim organima, inspekciji, izašli su, radovi su obustavljeni, podneli su prijavu. Nije to prvi put smo tu imali neka oštećenja. Postoji i opasnost od nekih klima i urejđa koji su gore", kaže Dušan Kontić, predsednik Saveta Mesne zajednice "Venac".

Problem zbog ove nelegalne gradnje trpi i zakupac opštinskog lokala kafe Des arts, čiji su gosti u vreme radova morali da se sklanjaju zbog toga što su im je na glavu padala šljaka od varova.

"Meni je najveći problem što u ovom lokalu više nema sunca. Ja sam obavestio "Prostor" i pravnu službu i sve nadležne i gradskog menadžera i Odeljenje za komunalne poslove i sad me interesuje krajnji ishod jer smo imali i posetu Zavoda za zaštitu spomneika kulture. Kada sam ja pravio konvertovanje šupe u poslovni prostor morao sam da potrošim godinu i po dana da bih prikupio sve dozvole. U ovom trenutku čini mi se da svako može da radi šta hoće", kaže vlasnik kafića Milovan Radovanović.

Milan Stojkov, glavni urbanista Grada Sombora, kaže da sve što se gradi bez dozvole o gradnji, pogotovo ako je u zoni centra grada koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, bez njihove saglasnosti, neće se tolerisati niti moći ozakoniti.

"To znači da svi koji su tako gradili će dobiti rešenje o rušenju", dodaje on.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top