Somborske vesti

Trasirana saradnja Leskovca i Sombora

Sombor, grad na severu Srbije, i Leskovac na jugu zemlje povezuju proizvodnja paprika, razvijena kulturna delatnost i članstvo u Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO), pa se iz svega toga može razviti konkretnija saradnja, rečeno je na konferenciji za novinare dvoje gradonačelnika ovih gradova.

Gradonačelnica Somobora Dušanka Golubović bila je, naime, danas gost gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića. Prtethodno su njih dvoje, ona kao predsednik, Cvetanović kao član, učestvovali na sastanku SKGO u Nišu, a potom u gradu na Veternici razgovarali o međusobnoj saradnji.

„Grad Sombor izlazi na dve državne granice – Republiku Hrvatsku i Republiku Mađarsku. To jesu naši potencijali regionalne saradnje. Ali sve ono što prezentujete kod nas, budite sigurni da će se videti i sa ove dve strane granice“, kazala je Golubovićeva.

Gradonačelnik Cvetanović je ocenio da Leskovac i Sombor povezuje najpre činjenica da se oni nalaze među tri grada koji su dobili zahvalnice za izuzetan doprinos u zapošljavanju, na Dan nacionalne službe za zapošljavanje.

„Ono što nije mnogo poznato, to je da je karakteristika grada Sombora organska proizvodnja paprike i to je još jedna stvar koja nas povezuje i o kojoj možemo i želimo da razgovaramo. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju naših gradova, da ćemo učiti jedni od drugih, jer, svakako, imamo šta međusbno da naučimo. Leskovac, a i Sombor, kažu da SKGO prepoznajemo kao jednog važnog posrednika u informisanju o svim pitanjima i temama koje se tiču lokalne samouprave. Siguran sam da će naš razgovor biti usmeren na pružanje informacija o zakonima, podzakonskim aktima i pozitivnim propisima koji utiču na rad razvoja lokalnih samouprava“, istakao je Cvetanović.

„To što se nalazimo na krajnjem severu, a Leskovac na krajnjem jugu jeste isto tako dobra spona da povežemo celu Srbiju, povezujući ova dva grada“

Golubovićeva je s druge strane ocenila da je širok prostor za saradnju, stavljajući u prvi plan oblasti kulture.

„Ono što grad Sombor ima da ponudi to jeste, pre svega, jedno bogato kulturno istorijsko nasleđe, bogati i kvalitetni kulturni programi koji će uvek stajati na raspolaganju gradu Leskovcu u smislu razmene, poseta, i u smislu upotpunjavanja kulturne ponude vašeg grada. Od gradonačelnika sam čula da i vaše kulturne ustanove imaju veoma velik značaj i veoma dobro rade i u tom smislu ima svakokako prostor da i one posete Sombor, da dobiju svoje mesto, istaknu i prezentuju Leskovac na najlepši način i kod nas“, istakla i dodala je moguća saradnja i u obalsti poljoprivrede i prezentacije brendova sa obe strane.

„Poljoprivreda jeste jedan od najznačajnijih resursa kojih ima naša lokalna samouprava. Sigurna sam da smo u tom smislu i dosta različiti, ali je upravo to povod i razlog da se sastajemo i svoje različitosti upoređujemo i da pravimo odgovarajuće aranžmane kako bi imali i neku zajedničku ponudu“, zakljućila je gradonačelnica Sombora.

Izvor: jugmedia.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top