Somborske vesti

42.5 miliona somborskoj bolnici za nove aparate

U sali za sastanke Upravne zgrade Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u Somboru održana je konferencija za medije povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Ovaj Nacionalni dan se obeležava od 2013. godine i uvršten je u kalendar javnog zdravlja Republike Srbije, a od tada se obeležava uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije. 

Konferenciju je otvorio dr Dragan Rastović, vd direktora Opšte bolnice, koji je naveo da je bolnica bogatija za dva nova aparata, i da je reč o sofisticiranoj opremi najnovije generacije. 

- Iskoristio bih priliku da informišem javnost o skorom potpisivanju ugovora sa Pokrajinskom vladom, odnosno sa Pokrajinskim sekretarom za zdravlje Zoranom Gojkovićem, ugovora o nabavci dva aparata. Radi se o CT aparatu i o kolonoskopu. Ugovor za CT aparat je vredanosti 33 miliona dinara, dok je ugovor o kolonoskopu vredan 9,5 miliona dinara. Radi se o sofisticiranoj opremi, najnovije generacije koje će nam u narednom periodu, nadam se za neka dva - tri meseca, uveliko pomoći u rešavanju dijagnostičkih procedura, terapijski procedura, a na neki način i preventivnih pregleda. 

Prisutnima se obratila i prim. dr Đerđi Šarić koja je otkrila da na godišnjem nivou, na teritoriji opštine Sombor, oko 500 osoba se razboli od različitih oblika karcinoma. 

- Potrebno je da žena tokom cele godine bude motivisana, upoznata, podstaknuta da brine o svom zdravlju. Zato što se u Srbiji godišnje 1600 žena javi sa rakom dojke, a godišnje umre polovina od tog broja. Ako je bolest otkrivena na vreme, tada žena može da bude operisana, lečena i da uspeh lečenja bude velik. 

Izvor: 025info

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top