Somborske vesti

Prolećno uređenje Sombora: Zelenilo u prvom planu

Pedantni kada je u pitanju uređenje njihovog grada, Somborci se svakog proleća bace na posao doterivanja dvorišta i okućnica, a njihovi komunalci rade skoro neprekidno, ne bi li varoš izgledala u skladu sa svojim renomeom.

Tako su prvi na posao prionuli zaposleni u JKP „Čistoća“ pokretanjem tradicionalne akcije „Mesec čistoće“ tokom kojeg svi žitelji ovog grada, po tačno utvrđenom rasporedu, imaju priliku da ispred svojih kuća i stanova iznesu kućni (a često i građevinski) otpad koji gabaritima i strukturom pravazilazi kapacitete njihovih kanti za smeće. Akcijom, koja je započela još 26. marta i trajaće sve do kraja aprila, obuhvaćeno je 350 gradskih ulica, a istovremeno radnici JKP „Čistoća” saniraju divlje deponije u ulicama koje su obuhvaćene akcijom.

Prvi dani aprila obeleženi su i početkom sezone kosidbe javnih zelenih površina u gradu koji pretenduje na titulu jednog od najzelenijih urbanih sredina u ovom delu Evrope. Po, godinama unazad ustaljenoj, tradiciji kreće se najpre od najreprezentativnijeg dela grada, odnosno strogog centra i bujnim stablima bođoša osenčenih somborskih Venaca sa imenima znamenitih srpskih vojvoda, da bi se zatim, nastavilo duž ulica koje se ulivaju u centar. Sezona naravno, tek počinje, a trimeri, kosačice, traktori sa mulčerima biće u punom pogonu u drugoj polovini aprila, kad trava počne da raste punim intenzitetom.

Tokom prošle godine radnici „Zelenila“ obavili su mašinsko i ručno košenje sa sakupljanjem i odvozom otkosa na, precizna je statistika komunalaca, ukupno 5.153.090 kvadratnih metara javnih zelenih površina. Da bi im varoške ulice i trgovi bili, pored zelene, oplemenjeni i drugim bojama, odeljenje održavanja parkovskog i gradskog zelenila narečenog JKP, pored ostalog, obavljaju i poslove nege cvetnih površina, a baš kao i u slučaju kosidbe kreće se od leja i rundela u centru grada, oivičenog vencima.

Kako posao na održavanju gradskog zelenila predstavlja „borbu neprestanu“ za svakogodišnje potvrđivanje statusa prestonice urbane flore, pri čemu su večito pod budnom paskom svojih sugrađana osetljivih na sva pitanja u vezi gradskog zelenila, ovdašnji komunalci sa prvim danima proleća pred javnošću i polažu račune o tome u kakvom su stanju drvoredi i parkovi koji od Sombora čine Zelengrad. Tako su iz rukovodstva preduzeća JKP „Zelenilo“ naglasili da su njihovi radnici tokom prošle godine orezali ukupno 3062 stabala, a isekli i uklonili 301 drvo, što zbog bolesti biljke, što zbog pada ili dramatičnijih oštećenja prilikom vremenskih nepogoda, odnosno olujnih vetrova.

Da meteorologija diktira sve aspekte života, pa i rad komunalaca svedoči podatak da su radnici „Zelenila“ proveli tokom prošle godine 50 sati u intervencijama usled elementarnih nepogoda, što podrazumeva uklanjanje palih stabala ili velikih grana, uz konstatovanje neznatne materijalne štete na imovini građana.

Od toga broja orezano je 1267 komada jednogodišnjih izbojaka, 190 stabala je orezano radikalno, kako to komunalci kažu „u glavu“, na 1429 komada je primenjeno sanitarno orezivanje i pročišćavanje krune. Orezivanje zbog blizine objekata i vazdušnih vodova je primenjeno na 100 stabala, a iziverana su kupno 372 panja. Prilikom svakog obavljenog posla morali su se sakupiti i odvesti otpaci.

Orezivanje i u selima
Žitelji okolnih naselja su decenijama unazad bivali ljubomorni zbog pažnje komunalnih preduzeća prema gradu, dok se u sela i njihove sokake retko zalazilo.
Ta praksa je odnedavno prekinuta, pa su tako orezivanja i rušenja stabala po dobijenim saglasnostima nadzornog organa i u dogovoru sa sekretarima mesnih zajednica, izvršena tokom 2017. godine i u Staparu, Telečkoj, Kljajićevu, Čonoplji i Gakovu.

Izvor: Dnevnik.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top